Japon Deprem Uzmanından Yapıların Sağlamlaştırılması Uyarısı

Eğitim 29.11.2016 - 13:53, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

Japon Deprem Uzmanından Yapıların Sağlamlaştırılması Uyarısı

Japon Deprem Uzmanından Yapıların Sağlamlaştırılması Uyarısı
  MAKÜ  Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Yapı Topluluğu tarafından “Deprem Semineri” düzenlendi. Hozoma Ando Corporation Genel Müdürü, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Genel Sekreteri, Yüksek Mimar İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori MORİWAKİ’nin konuşmacı olarak katıldığı deprem seminerine Belediye Başkan Yardımcısı Hasan DUYGULU, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Latif Gürkan KAYA, AFAD temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yoshinori MORİWAKİ ilk olarak Türkiye ve Japonya’yı deprem konusunda karşılaştırdı. Ülke büyüklükleri bakımından deprem konusunda Dünyada Türkiye 17. Sırada iken, Japonya’nın 4. Sırada yer aldığını, fakat depremde ölü sayısına bakıldığında ise Türkiye’nin 3. Sırada, Japonya’nın ise 7. Sırada yer aldığını söyledi. Japonya’da 2011 yılında meydana gelen depremde çok sayıda ölüm olduğunu dile getiren Yoshinori MORİWAKİ; “Bu depremdeki ölüm sayısının çokluğu binalar nedeniyle olmadı, 20m.’ye kadar Tsunami meydana geldi ve ölümler bu nedenle çok oldu. Türkiye’de 2011 yılındaki Van depreminde ise binalarda genelde alt katlar çöktü, üst katlar sağlam kaldı. Bunun da nedeni çalınan malzemedir. Eksik malzeme kullanılmasındadır” dedi. Türkiye’de binaların yapımında eksik malzeme kullanılması son zamanlarda yapılan deprem güçlendirmeler ve kontroller sayesinde azalmaya başladığını sözlerine ekleyen Yoshinori MORİWAKİ, “Japonya’da 1982 yılından sonra yapılan binalarda depremde dayanma gücü çok yüksek oluyor. Türkiye’de 81 ilin 55’i 1. Derecede deprem bölgesinde. 18 milyonu aşan yapı stokunun ise 67’si de malzeme eksikliği var” dedi. “81 İLİN 55'İ DEPREM KONUSUNDA TEHLİKELİ SINIFINDA” MORİWAKİ, 1999 Marmara depreminden sonra Türkiye'de yapı denetimi konusunda önemli uygulamaların başladığını, kontrol şirketlerinin kurulduğunu dile getirerek, “2001'de 19 il pilot bölge seçildi. Türkiye'de 81 ilin 55'i deprem konusunda tehlikeli sınıfında yer alıyor. Japonya da aynı. Biz iki millet olarak aynı acıyı yaşıyoruz. Yaşanan acıları unutmamak lazım. 18 milyon yapı varsa yüzde 67'si kaçak. Kontrolsüz olduğu için inşaatlar standartlara uygun olmuyor.  Japonya'da daha çok deprem oluyor ve sayısal olarak fazla. Japonya'nın arazisi Türkiye'nin yarısı kadar ama nüfusu daha fazla. Japonya'da en şiddetli deprem 9,7 şiddetinde olurken, Türkiye'de ise 7,9 şiddetinde. Türkiye'de depremin sayısı az ama ölümler fazla. Japonya'da ise depremler fazla ama ölümler az. Türkiye'de deprem haritasına bakıldığında İstanbul'da 30 sene içinde deprem olabilir. Buradaki deprem 7,4 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor. Araştırmalar bunu gösteriyor. Özellikle Marmara Denizi'nde bulunan adalarda uzun zamandır deprem olmadı. Burada deprem olabilir diye söylüyorum. Kısa bir süre önce yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Depremi durdurmak mümkün değil. Japon ve Türk insanı bunu kabul etmeli" dedi. Konferans sonrası Belediye Başkan Yardımcısı Hasan DUYGULU tarafından MORİWAKİ’ye  plaket takdim edildi.  
Japon Deprem Uzmanından Yapıların Sağlamlaştırılması Uyarısı

 

MAKÜ  Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Yapı Topluluğu tarafından “Deprem Semineri” düzenlendi.

Hozoma Ando Corporation Genel Müdürü, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Genel Sekreteri, Yüksek Mimar İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori MORİWAKİ’nin konuşmacı olarak katıldığı deprem seminerine Belediye Başkan Yardımcısı Hasan DUYGULU, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Latif Gürkan KAYA, AFAD temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yoshinori MORİWAKİ ilk olarak Türkiye ve Japonya’yı deprem konusunda karşılaştırdı. Ülke büyüklükleri bakımından deprem konusunda Dünyada Türkiye 17. Sırada iken, Japonya’nın 4. Sırada yer aldığını, fakat depremde ölü sayısına bakıldığında ise Türkiye’nin 3. Sırada, Japonya’nın ise 7. Sırada yer aldığını söyledi.

Japonya’da 2011 yılında meydana gelen depremde çok sayıda ölüm olduğunu dile getiren Yoshinori MORİWAKİ; “Bu depremdeki ölüm sayısının çokluğu binalar nedeniyle olmadı, 20m.’ye kadar Tsunami meydana geldi ve ölümler bu nedenle çok oldu. Türkiye’de 2011 yılındaki Van depreminde ise binalarda genelde alt katlar çöktü, üst katlar sağlam kaldı. Bunun da nedeni çalınan malzemedir. Eksik malzeme kullanılmasındadır” dedi.

Türkiye’de binaların yapımında eksik malzeme kullanılması son zamanlarda yapılan deprem güçlendirmeler ve kontroller sayesinde azalmaya başladığını sözlerine ekleyen Yoshinori MORİWAKİ, “Japonya’da 1982 yılından sonra yapılan binalarda depremde dayanma gücü çok yüksek oluyor. Türkiye’de 81 ilin 55’i 1. Derecede deprem bölgesinde. 18 milyonu aşan yapı stokunun ise 67’si de malzeme eksikliği var” dedi.

“81 İLİN 55'İ DEPREM KONUSUNDA TEHLİKELİ SINIFINDA”

MORİWAKİ, 1999 Marmara depreminden sonra Türkiye'de yapı denetimi konusunda önemli uygulamaların başladığını, kontrol şirketlerinin kurulduğunu dile getirerek, “2001'de 19 il pilot bölge seçildi. Türkiye'de 81 ilin 55'i deprem konusunda tehlikeli sınıfında yer alıyor. Japonya da aynı. Biz iki millet olarak aynı acıyı yaşıyoruz. Yaşanan acıları unutmamak lazım. 18 milyon yapı varsa yüzde 67'si kaçak. Kontrolsüz olduğu için inşaatlar standartlara uygun olmuyor. 
Japonya'da daha çok deprem oluyor ve sayısal olarak fazla. Japonya'nın arazisi Türkiye'nin yarısı kadar ama nüfusu daha fazla. Japonya'da en şiddetli deprem 9,7 şiddetinde olurken, Türkiye'de ise 7,9 şiddetinde. Türkiye'de depremin sayısı az ama ölümler fazla. Japonya'da ise depremler fazla ama ölümler az. Türkiye'de deprem haritasına bakıldığında İstanbul'da 30 sene içinde deprem olabilir. Buradaki deprem 7,4 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor. Araştırmalar bunu gösteriyor. Özellikle Marmara Denizi'nde bulunan adalarda uzun zamandır deprem olmadı. Burada deprem olabilir diye söylüyorum. Kısa bir süre önce yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Depremi durdurmak mümkün değil. Japon ve Türk insanı bunu kabul etmeli" dedi.

Konferans sonrası Belediye Başkan Yardımcısı Hasan DUYGULU tarafından MORİWAKİ’ye  plaket takdim edildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.