Çiftçinin kabusu ‘Tuta’ geri döndü

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.05.2019 - 11:24, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Çiftçinin kabusu ‘Tuta’ geri döndü

Örtü altı domates üretiminin merkezi Antalya’da çiftçiler 8 yıl önce domateste büyük zarara sebep olan Tuta absoluta ile yeniden karşı karşıya kaldı.
Örtü altı domates üretiminin merkezi Antalya’da çiftçiler 8 yıl önce domateste büyük zarara sebep olan Tuta absoluta ile yeniden karşı karşıya kaldı. Özellikle geçen yıl binlerce ton domatesin çöpe gitmesine neden olan zararlı böcekler için tam olarak çözüm bulunamadı. Nisan ayının geçen yıla göre soğuk gitmesi zararlı böceklerin domates üretim tesisi olan seraların içerisine yavrulamasına yol açtı. Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, “Tuta konusunda kesim çözüm olacak ruhsatlı bir ilacımız yok. Bazı çiftçilerimiz seralarını hiç ürün almadan bozdu” dedi.  Türkiye’de ilk olarak 2009 yılında Antalya’da rastlanan ve 1 yıl içinde geniş alanlara yayılarak domates üretimine darbe vuran Tuta absoluta Antalya’da yeniden çiftçinin gündeminde. Sera alanlarında yaygınlığı yeniden endişe verici boyutlara ulaşan zararlının verim ve kaliteye olumsuz etkisi ihracat pazarını riske atıyor. Geçen yıllar içinde biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle belli ölçüde kontrol altına alınan Tuta absoluta, bu yıl içinde başta Antalya’da örtü altı üretimde büyük söz sahibi Aksu İlçesi’nde olmak üzere sebze üretiminin yoğun olduğu ilçelerde bu yıl da yaz aylarına kısa bir süre kala yeniden kendisini gösterdi. 
Örtü altı domates üretiminin merkezi Antalya’da çiftçiler 8 yıl önce domateste büyük zarara sebep olan Tuta absoluta ile yeniden karşı karşıya kaldı.

Örtü altı domates üretiminin merkezi Antalya’da çiftçiler 8 yıl önce domateste büyük zarara sebep olan Tuta absoluta ile yeniden karşı karşıya kaldı. Özellikle geçen yıl binlerce ton domatesin çöpe gitmesine neden olan zararlı böcekler için tam olarak çözüm bulunamadı. Nisan ayının geçen yıla göre soğuk gitmesi zararlı böceklerin domates üretim tesisi olan seraların içerisine yavrulamasına yol açtı. Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, “Tuta konusunda kesim çözüm olacak ruhsatlı bir ilacımız yok. Bazı çiftçilerimiz seralarını hiç ürün almadan bozdu” dedi. 
Türkiye’de ilk olarak 2009 yılında Antalya’da rastlanan ve 1 yıl içinde geniş alanlara yayılarak domates üretimine darbe vuran Tuta absoluta Antalya’da yeniden çiftçinin gündeminde. Sera alanlarında yaygınlığı yeniden endişe verici boyutlara ulaşan zararlının verim ve kaliteye olumsuz etkisi ihracat pazarını riske atıyor. Geçen yıllar içinde biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle belli ölçüde kontrol altına alınan Tuta absoluta, bu yıl içinde başta Antalya’da örtü altı üretimde büyük söz sahibi Aksu İlçesi’nde olmak üzere sebze üretiminin yoğun olduğu ilçelerde bu yıl da yaz aylarına kısa bir süre kala yeniden kendisini gösterdi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.