SDÜ HASTANES'İNDE TIBBİ GENETİK BİRİMİ

Teknoloji (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.07.2014 - 14:58, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

SDÜ HASTANES'İNDE TIBBİ GENETİK BİRİMİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ndeTıbbi Genetik Anabilim Dalı hizmet vermeye başladı.
Kalıtsal metabolik hastalıklar, düşük ve ölü doğum vakaları, infertilite, kalıtsal zeka gerilikleri ve hematolojik kanserler üzerine yaptığı genetik çalışmaların yanında genetik danışmanlık hizmeti de veren merkez hakkında bilgi veren SDÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dahili Tıp Bilimleri Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı olan Doç. Dr. Efkan Uz, tıbbi bilimlerde kesin tanıya ulaşabilmenin tüm hekimler için çok önemli olduğunu,günümüzde genetik teknolojilerde yaşanan hızlı gelişmelerin pek çok hastalığı kesin tanıya götürdüğünü söyledi.Genetik biliminin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Uz, "Hastalığın teşhisinde büyük katkı sağlayan genetik bilimi, aynı zamanda diğer aile üyelerinin taşıdığı riskleri belirleyebilmekte ve sonraki nesillerde bu hastalıkların daha az görülmesine destek olmaktadır. Bu süreçte genetik danışmanlık, hızla gelişen genetik tanı yöntemlerinin yardımıyla koruyucu tıbbın en önemli unsurlarından birisi haline gelmiştir. Günümüzde bilgiye ulaşım, iletişim araçlarındaki (özellikle internet) gelişmelerle olağanüstü bir hız ve çeşitlilik kazanmıştır. Hasta ve yakınları genellikle tıbbi genetikle ilgili konularda bilgi kirliliği ve güvenliği sorunu ile karşılaşmaktadır. Bu konuda sağlıklı ve doğru bilgiye ulaşabilmek için mutlaka uzman bir hekimden genetik danışma alınması önerilmektedir" dedi. SDÜ Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde verilen genetik danışmanlık hizmeti ile ilgili olarak da bilgi veren Doç.Dr. Uz, genetik danışmanlığını kalıtsal bir hastalığı olan veya taşıyıcılık riski bulunan kişileri saptayabilmek için uygulanacak tanı testleri, hastalıkların seyri, tekrarlama riskleri, yaşamla bağdaşma durumu, hasta bireyin aileye getireceği maddi ve manevi yükler, varsa tedavisi ve diğer çözüm yolları ile ilgili bilgi verilmesi olarak tanımladı.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ndeTıbbi Genetik Anabilim Dalı hizmet vermeye başladı.

Kalıtsal metabolik hastalıklar, düşük ve ölü doğum vakaları, infertilite, kalıtsal zeka gerilikleri ve hematolojik kanserler üzerine yaptığı genetik çalışmaların yanında genetik danışmanlık hizmeti de veren merkez hakkında bilgi veren SDÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dahili Tıp Bilimleri Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı olan Doç. Dr. Efkan Uz, tıbbi bilimlerde kesin tanıya ulaşabilmenin tüm hekimler için çok önemli olduğunu,günümüzde genetik teknolojilerde yaşanan hızlı gelişmelerin pek çok hastalığı kesin tanıya götürdüğünü söyledi.
Genetik biliminin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Uz, "Hastalığın teşhisinde büyük katkı sağlayan genetik bilimi, aynı zamanda diğer aile üyelerinin taşıdığı riskleri belirleyebilmekte ve sonraki nesillerde bu hastalıkların daha az görülmesine destek olmaktadır. Bu süreçte genetik danışmanlık, hızla gelişen genetik tanı yöntemlerinin yardımıyla koruyucu tıbbın en önemli unsurlarından birisi haline gelmiştir. Günümüzde bilgiye ulaşım, iletişim araçlarındaki (özellikle internet) gelişmelerle olağanüstü bir hız ve çeşitlilik kazanmıştır. Hasta ve yakınları genellikle tıbbi genetikle ilgili konularda bilgi kirliliği ve güvenliği sorunu ile karşılaşmaktadır. Bu konuda sağlıklı ve doğru bilgiye ulaşabilmek için mutlaka uzman bir hekimden genetik danışma alınması önerilmektedir" dedi. 
SDÜ Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde verilen genetik danışmanlık hizmeti ile ilgili olarak da bilgi veren Doç.Dr. Uz, genetik danışmanlığını kalıtsal bir hastalığı olan veya taşıyıcılık riski bulunan kişileri saptayabilmek için uygulanacak tanı testleri, hastalıkların seyri, tekrarlama riskleri, yaşamla bağdaşma durumu, hasta bireyin aileye getireceği maddi ve manevi yükler, varsa tedavisi ve diğer çözüm yolları ile ilgili bilgi verilmesi olarak tanımladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.