BTB Başkanı Gündüzalp: Kuraklık, hem tarımı hem de geleceğimizi tehdit ediyor

Ekonomi 19.12.2019 - 11:50, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

BTB Başkanı Gündüzalp: Kuraklık, hem tarımı hem de geleceğimizi tehdit ediyor

            Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, dünyadaki ısı dengesinin giderek değiştiğini belirterek, bu değişkenliğin ülkemize doğru ilerlediğini söyledi. Bilim insanları ve uzmanların ısı dengesi ile ilgili yaptığı uyarıların dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Gündüzalp, “Önlem alınmadığı takdirde, 1,5 derecelik ısı artışının, kuraklığı da beraberinde getireceği öngörülüyor” dedi.             Özellikle son 10 yıldır ülkemizde, hatta bölgemizde iklim değişikliğinin daha net görüldüğünü belirten Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Kış dönemi artık ılık geçiyor. Yaz döneminde ise şiddetli yağışlar, birçok ilimizi etkiyor. Yıllara göre yapılan iklim raporları, son 150 yıl içerisinde dünyadaki sıcaklık derecesinin her geçen gün giderek arttığını söylüyor. Bu durumla ilgili önlem alınmadığı takdirde, kuraklığın baş göstereceği öngörülüyor” şeklinde konuştu.              İklim değişikliği ile tarım alanlarının ciddi şekilde etkileneceğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Kasım ve Aralık aylarında adeta bahar havası yaşanıyor. Yaşanan bu mevsimsel değişiklik, çiftçimizin üretim yapabilmesi için tohum ekememesi anlamına geliyor. Şuanda ilimizde bazı bölgelerde tohumlar ekildi, bazı bölgelerde ise ekilmesi bekleniyor. Havaların bu şekilde gitmesi durumunda, gelecek yıllarda tarımsal ürünlerde verim düşüklüğü ve yüksek fiyat olarak karşımıza çıkacak, yine ithalat konusu gündeme gelecektir. Bu konuların önüne geçilebilmesi için devletimizin yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.              Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkemizin uzun yıllar Kasım ayı yağış ortalaması 67.8 milimetre (mm) olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Bu yıl Kasım ayında yağışlar 54.4 azaldı ve ortalaması 30.9 mm olarak kayıtlara geçti. 2019 yılı Kasım ayı, 1981 yılı sonrasında en kurak 4. Kasım ayı oldu. İçinde bulunduğumuz Aralık ayı da, Kasım ayı kadar kurak geçmeye devam ediyor. İnşallah en kısa sürede beklediğimiz kar ve yağışlar toprakla buluşur. Kar ve yağışlar sadece çiftçimizi değil, geleceğimizi ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

 

          Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, dünyadaki ısı dengesinin giderek değiştiğini belirterek, bu değişkenliğin ülkemize doğru ilerlediğini söyledi. Bilim insanları ve uzmanların ısı dengesi ile ilgili yaptığı uyarıların dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Gündüzalp, “Önlem alınmadığı takdirde, 1,5 derecelik ısı artışının, kuraklığı da beraberinde getireceği öngörülüyor” dedi.

 

          Özellikle son 10 yıldır ülkemizde, hatta bölgemizde iklim değişikliğinin daha net görüldüğünü belirten Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Kış dönemi artık ılık geçiyor. Yaz döneminde ise şiddetli yağışlar, birçok ilimizi etkiyor. Yıllara göre yapılan iklim raporları, son 150 yıl içerisinde dünyadaki sıcaklık derecesinin her geçen gün giderek arttığını söylüyor. Bu durumla ilgili önlem alınmadığı takdirde, kuraklığın baş göstereceği öngörülüyor” şeklinde konuştu.

 

           İklim değişikliği ile tarım alanlarının ciddi şekilde etkileneceğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Kasım ve Aralık aylarında adeta bahar havası yaşanıyor. Yaşanan bu mevsimsel değişiklik, çiftçimizin üretim yapabilmesi için tohum ekememesi anlamına geliyor. Şuanda ilimizde bazı bölgelerde tohumlar ekildi, bazı bölgelerde ise ekilmesi bekleniyor. Havaların bu şekilde gitmesi durumunda, gelecek yıllarda tarımsal ürünlerde verim düşüklüğü ve yüksek fiyat olarak karşımıza çıkacak, yine ithalat konusu gündeme gelecektir. Bu konuların önüne geçilebilmesi için devletimizin yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

 

           Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkemizin uzun yıllar Kasım ayı yağış ortalaması 67.8 milimetre (mm) olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Bu yıl Kasım ayında yağışlar 54.4 azaldı ve ortalaması 30.9 mm olarak kayıtlara geçti. 2019 yılı Kasım ayı, 1981 yılı sonrasında en kurak 4. Kasım ayı oldu. İçinde bulunduğumuz Aralık ayı da, Kasım ayı kadar kurak geçmeye devam ediyor. İnşallah en kısa sürede beklediğimiz kar ve yağışlar toprakla buluşur. Kar ve yağışlar sadece çiftçimizi değil, geleceğimizi ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.