Yörük çadırından teknoloji çağına bir hayat köprüsü

Yaşam (AA) - Anadolu Ajansı | 24.10.2019 - 13:29, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Yörük çadırından teknoloji çağına bir hayat köprüsü

Selver ninenin asıl amacı, dokumacılığı gelecek kuşaklara aktarmak.
 Isparta'da 96 yıl önce Yörük çadırında dünyaya gelen Selver Karakale, gelecek kuşaklara aktarmak için ilk günkü heyecanla kilim dokuyor.   Selver Karakale, 96 yıl önce Konya'nın Akşehir ilçesine bağlı bir yayladaki Yörük çadırında dünyaya gözlerini açtı. Yaşı ilerledikçe ailesinin zorlu yaşamına ayak uyduran Karakale, 8 yaşındayken kilim dokumaya başladı.   Unutulmaya yüz tutmuş dokumacılığı, yalnız yaşadığı Isparta'nın Gönen ilçesinde devam ettiren Karakale, asıl amacı kilim dokumacılığını gelecek kuşaklara aktarmak olsa da isteyene de el emeği göz nuru ürünlerini düşük fiyata satıyor.   Her sabah erken saatlerde güne başlayan Selver nine, tezgahının başında, radyoda çıkan türkülere eşlik ederek hatıralarını canlandırıyor.   "Yayladaki günlerim aklıma geliyor. Gönül arada yoruluyor."   Çok küçük yaşlarda öğrendiği için dokumacılığa elinin çok yatkın olduğunu belirten Karakale, şöyle konuştu: "Yörük kültüründen geliyorum. Hayatımız yaylalarda geçti. Zorluklara göğüs germeyi, uğraştırıcı işlerde vazgeçmemeyi iyi biliriz. Kilim dokuma işi de zahmetlidir, sabır ister. Kilim dokumadan hiç vazgeçmedim. El verdiği sürece de devam edeceğim. Bu dokuma işi artık yapılmıyor. Unutulmaması gerekiyor. Yaylalara bile bu dokuma tezgahını da götürürdük. Kilim dokurken yayladaki günlerim aklıma geliyor. Annem, babam zaman zaman aklıma geliyor. Gönül arada yoruluyor. Arada komşularımız geliyor, yaşıma rağmen yaptığım dokumayı görünce şaşırıyorlar." Dedi.
Selver ninenin asıl amacı, dokumacılığı gelecek kuşaklara aktarmak.

 Isparta'da 96 yıl önce Yörük çadırında dünyaya gelen Selver Karakale, gelecek kuşaklara aktarmak için ilk günkü heyecanla kilim dokuyor.

 

Selver Karakale, 96 yıl önce Konya'nın Akşehir ilçesine bağlı bir yayladaki Yörük çadırında dünyaya gözlerini açtı. Yaşı ilerledikçe ailesinin zorlu yaşamına ayak uyduran Karakale, 8 yaşındayken kilim dokumaya başladı.

 

Unutulmaya yüz tutmuş dokumacılığı, yalnız yaşadığı Isparta'nın Gönen ilçesinde devam ettiren Karakale, asıl amacı kilim dokumacılığını gelecek kuşaklara aktarmak olsa da isteyene de el emeği göz nuru ürünlerini düşük fiyata satıyor.

 

Her sabah erken saatlerde güne başlayan Selver nine, tezgahının başında, radyoda çıkan türkülere eşlik ederek hatıralarını canlandırıyor.

 

"Yayladaki günlerim aklıma geliyor. Gönül arada yoruluyor."

 

Çok küçük yaşlarda öğrendiği için dokumacılığa elinin çok yatkın olduğunu belirten Karakale, şöyle konuştu:

"Yörük kültüründen geliyorum. Hayatımız yaylalarda geçti. Zorluklara göğüs germeyi, uğraştırıcı işlerde vazgeçmemeyi iyi biliriz. Kilim dokuma işi de zahmetlidir, sabır ister. Kilim dokumadan hiç vazgeçmedim. El verdiği sürece de devam edeceğim. Bu dokuma işi artık yapılmıyor. Unutulmaması gerekiyor. Yaylalara bile bu dokuma tezgahını da götürürdük. Kilim dokurken yayladaki günlerim aklıma geliyor. Annem, babam zaman zaman aklıma geliyor. Gönül arada yoruluyor. Arada komşularımız geliyor, yaşıma rağmen yaptığım dokumayı görünce şaşırıyorlar." Dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.