‘Yeni bir talimata kadar kaba yem ihracatı yasaklandı’

Gündem 03.09.2020 - 13:01, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

‘Yeni bir talimata kadar kaba yem ihracatı yasaklandı’

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Hikmet Çangır’ın ‘Kaba yem ihracatı durdurulmalı’ söylemi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında karşılık buldu.
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Hikmet Çangır’ın ‘Kaba yem ihracatı durdurulmalı’ söylemi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında karşılık buldu.   Özellikle saman ve yonca fiyatlarının arttığı şu günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 İl Müdürlüğüne, yeni bir talimata kadar yem ve yem maddelerinin ihracatıyla ilgili olarak, ‘İhracat Ön İzin Belgesi’ düzenlenmemesine dair yazı gönderdi.   Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, “III. Tarım Orman Şurası öncesinde, Burdur Ticaret Borsası adına, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen, Burdur Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısına katılarak, tarımda acilen çözülmesi gereken konularına değindim. Bunlardan bir tanesi ve öncelikli olanı ise başta Ürdün, Mısır ve Katar gibi ülkelere yoğun bir şekilde yapılan yonca ihracatıydı. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz ihracattan dolayı kaba yem ihtiyacını karşılamakta oldukça zorlanıyordu. Bizler asla ihracata karşı değiliz ancak, daha fazla üretelim ki hem ülkemiz hem de üreticimiz kazansın. Bu konuda hiçbir taraf mağdur olmasın” şeklinde konuştu.   Yonca ihracatından dolayı fiyatlarda da anormallik yaşandığını aktaran Çangır, “Biraz geçte olsa, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 81 İl’e gönderdiği İhracat Ön İzin Belgesi düzenlenmemesine dair talimatı yerinde bir karar oldu. İnşallah, bundan sonraki süreçte saman ve yonca fiyatlarında önemli ölçüde düşüş sağlanır. Ayrıca, Bakanlığımız da çiftçimizin, köylümüzün emeği, alın teri ile oynayanların da peşini bırakmamalı. Söylendiği gibi stokçuluk yaparak piyasaya müdahale edenler varsa, bunlarda gereken en ağır cezayı almalı. Mallarını her depolayanı da stokçu ilan etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.   Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin imzalı gönderilen talimatta, ülkemiz ihtiyacı göz önüne alınarak yetiştiricilerin kaba yem temininde sıkıntı yaşamamaları için yem ve yem maddelerinin ihracatı amacıyla ön izin belgesi düzenlenmemesi ile ilgili olarak Bakanlık Makamının 26 Ağustos’ta aldığı karar hatırlatıldı. Buna göre Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden yem ve yem maddelerinin ihracatıyla ilgili olarak yeni bir talimata kadar ihracat ön izin belgesi düzenlenmemesi istendi.  
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Hikmet Çangır’ın ‘Kaba yem ihracatı durdurulmalı’ söylemi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında karşılık buldu.

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Hikmet Çangır’ın ‘Kaba yem ihracatı durdurulmalı’ söylemi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında karşılık buldu.

 

Özellikle saman ve yonca fiyatlarının arttığı şu günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 İl Müdürlüğüne, yeni bir talimata kadar yem ve yem maddelerinin ihracatıyla ilgili olarak, ‘İhracat Ön İzin Belgesi’ düzenlenmemesine dair yazı gönderdi.

 

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, “III. Tarım Orman Şurası öncesinde, Burdur Ticaret Borsası adına, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen, Burdur Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısına katılarak, tarımda acilen çözülmesi gereken konularına değindim. Bunlardan bir tanesi ve öncelikli olanı ise başta Ürdün, Mısır ve Katar gibi ülkelere yoğun bir şekilde yapılan yonca ihracatıydı. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz ihracattan dolayı kaba yem ihtiyacını karşılamakta oldukça zorlanıyordu. Bizler asla ihracata karşı değiliz ancak, daha fazla üretelim ki hem ülkemiz hem de üreticimiz kazansın. Bu konuda hiçbir taraf mağdur olmasın” şeklinde konuştu.

 

Yonca ihracatından dolayı fiyatlarda da anormallik yaşandığını aktaran Çangır, “Biraz geçte olsa, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 81 İl’e gönderdiği İhracat Ön İzin Belgesi düzenlenmemesine dair talimatı yerinde bir karar oldu. İnşallah, bundan sonraki süreçte saman ve yonca fiyatlarında önemli ölçüde düşüş sağlanır. Ayrıca, Bakanlığımız da çiftçimizin, köylümüzün emeği, alın teri ile oynayanların da peşini bırakmamalı. Söylendiği gibi stokçuluk yaparak piyasaya müdahale edenler varsa, bunlarda gereken en ağır cezayı almalı. Mallarını her depolayanı da stokçu ilan etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin imzalı gönderilen talimatta, ülkemiz ihtiyacı göz önüne alınarak yetiştiricilerin kaba yem temininde sıkıntı yaşamamaları için yem ve yem maddelerinin ihracatı amacıyla ön izin belgesi düzenlenmemesi ile ilgili olarak Bakanlık Makamının 26 Ağustos’ta aldığı karar hatırlatıldı. Buna göre Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden yem ve yem maddelerinin ihracatıyla ilgili olarak yeni bir talimata kadar ihracat ön izin belgesi düzenlenmemesi istendi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.