Yaşlı diyabetlilerde yürüyüş çok önemli!

Sağlık 05.02.2014 - 12:30, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

Yaşlı diyabetlilerde yürüyüş çok önemli!

Şeker hastası olan yaşlılarda hareketsizlik, kalp ve damar yapısını daha da olumsuz etkilemekle birlikte kandaki istenmeyen yağların artışına ve kan şeker düzeyinin kontrolünün zorlaşmasına neden olduğu bilinen bir gerçek. Prof. Dr. Gülten Kaptan, kasları ve bedeni zorlamadan yapılan sağlıklı yürüyüşler ile diyabetli yaşlıların yaşam kalitesini artırabileceğine dikkat çekiyor.
Teknoloji ve sağlık alanındaki gelişmelerle 80’li yaşlara daha kolay gelinen günümüzde, yaşam beklentileri de arttı. Öyle ki yaşlı insanların sağlığı, bağımsızlığı daha bir önemli hale geldi. Ancak, ilerleyen yaşın getirdiği, hareketlerde yavaşlama ve kronik hastalıkların varlığı yaşlılarda zaman zaman hareketliliği azaltabilmekte. Buna yaşanan düşme ve maruz kalınan kazalar da eklenince yaşlılarda eve kapanma eğilimi artıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan diyabetli yaşlılarda yürüyüşün önemli olduğuna dikkat çekiyor. Şeker hastası olan yaşlılarda hareketsizliğin, kalp ve damar yapısını daha olumsuz etkilediğini ifade eden Kaptan, bu hareketsizliğin kandaki istenmeyen yağların artışına ve kan şeker düzeyinin kontrolünün zorlaşmasına da neden olabildiğini belirtiyor. Yaşlı ve diyabetli olmak, ağır egzersizlerin yapılmamasını gerektirir diyen Prof. Dr. Kaptan,  kasları ve bedeni zorlamadan yapılan sağlıklı yürüyüşler ile diyabetli yaşlıların yaşam kalitesinin artırabileceğine vurgu yapıyor. Kaptan, bu yürüyüşlerin kişiye birçok fayda da sağlayacağını kaydediyor. -          Yavaş, uzun yürüyüşler, ağızdan alınan şeker ilaçlarının miktarını azaltır, az ilaç kullanılmış olur. -          Kan şekerinizi daha dikkatli takip edersiniz. -          Kanda kötü yağların miktarı azalır. -          Bir miktar kilo vermenize yardım eder. -          Kan dolaşımınız hızlanır, enerjiniz artar, kendinizi daha mutlu hissedersiniz. -          Stresiniz azalır ve gevşemeniz sağlanır. Prof. Dr. Gülten Kaptan yürüyüş öncesi ve yürüyüşte dikkat edilmesi gereken konulara da dikkat çekiyor. Yürüyüşte dikkat etmeniz gerekenler! -          Ayaklarınıza özel ilgi gösterin. -          Yumuşak, ayağınızı tam saran, terletmeyen spor ayakkabıları giyinin. -          Ayağınızdaki teri emen pamuklu, yünlü çoraplar giyinin.   -          Yürüyüş öncesi ve sonrası ayaklarınızı, çizik, darbe, kızarıklık yönünden kontrol edin. -          Ayaklarınızın altına bir ayna ile bakarak, ayakaltını mutlaka kontrol edin. -          Yürüyüş öncesi ve sonrası, uygun beslenerek, kan şeker dengenizi kontrol edin. -          Şeker ilaçlarınızı düzenli kullanın. -          Susuz kalmamak için yürüyüş öncesi ve sonrası su içmeye özen gösterin.
Şeker hastası olan yaşlılarda hareketsizlik, kalp ve damar yapısını daha da olumsuz etkilemekle birlikte kandaki istenmeyen yağların artışına ve kan şeker düzeyinin kontrolünün zorlaşmasına neden olduğu bilinen bir gerçek. Prof. Dr. Gülten Kaptan, kasları ve bedeni zorlamadan yapılan sağlıklı yürüyüşler ile diyabetli yaşlıların yaşam kalitesini artırabileceğine dikkat çekiyor.

Teknoloji ve sağlık alanındaki gelişmelerle 80’li yaşlara daha kolay gelinen günümüzde, yaşam beklentileri de arttı. Öyle ki yaşlı insanların sağlığı, bağımsızlığı daha bir önemli hale geldi. Ancak, ilerleyen yaşın getirdiği, hareketlerde yavaşlama ve kronik hastalıkların varlığı yaşlılarda zaman zaman hareketliliği azaltabilmekte. Buna yaşanan düşme ve maruz kalınan kazalar da eklenince yaşlılarda eve kapanma eğilimi artıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan diyabetli yaşlılarda yürüyüşün önemli olduğuna dikkat çekiyor. Şeker hastası olan yaşlılarda hareketsizliğin, kalp ve damar yapısını daha olumsuz etkilediğini ifade eden Kaptan, bu hareketsizliğin kandaki istenmeyen yağların artışına ve kan şeker düzeyinin kontrolünün zorlaşmasına da neden olabildiğini belirtiyor.

Yaşlı ve diyabetli olmak, ağır egzersizlerin yapılmamasını gerektirir diyen Prof. Dr. Kaptan,  kasları ve bedeni zorlamadan yapılan sağlıklı yürüyüşler ile diyabetli yaşlıların yaşam kalitesinin artırabileceğine vurgu yapıyor. Kaptan, bu yürüyüşlerin kişiye birçok fayda da sağlayacağını kaydediyor.

-          Yavaş, uzun yürüyüşler, ağızdan alınan şeker ilaçlarının miktarını azaltır, az ilaç kullanılmış olur.

-          Kan şekerinizi daha dikkatli takip edersiniz.

-          Kanda kötü yağların miktarı azalır.

-          Bir miktar kilo vermenize yardım eder.

-          Kan dolaşımınız hızlanır, enerjiniz artar, kendinizi daha mutlu hissedersiniz.

-          Stresiniz azalır ve gevşemeniz sağlanır.

Prof. Dr. Gülten Kaptan yürüyüş öncesi ve yürüyüşte dikkat edilmesi gereken konulara da dikkat çekiyor.

Yürüyüşte dikkat etmeniz gerekenler!

-          Ayaklarınıza özel ilgi gösterin.

-          Yumuşak, ayağınızı tam saran, terletmeyen spor ayakkabıları giyinin.

-          Ayağınızdaki teri emen pamuklu, yünlü çoraplar giyinin.

 

-          Yürüyüş öncesi ve sonrası ayaklarınızı, çizik, darbe, kızarıklık yönünden kontrol edin.

-          Ayaklarınızın altına bir ayna ile bakarak, ayakaltını mutlaka kontrol edin.

-          Yürüyüş öncesi ve sonrası, uygun beslenerek, kan şeker dengenizi kontrol edin.

-          Şeker ilaçlarınızı düzenli kullanın.

-          Susuz kalmamak için yürüyüş öncesi ve sonrası su içmeye özen gösterin.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.