ÜRETİYOR MUYUZ; TÜKETİYOR MUYUZ?

Ekonomi 06.10.2017 - 11:32, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

ÜRETİYOR MUYUZ; TÜKETİYOR MUYUZ?

SAYILARI ONBİNLERİ KATLAYAN MARKETLER GİDEREK ÇOĞALIYOR
      SAYILARI ONBİNLERİ KATLAYAN MARKETLER GİDEREK ÇOĞALIYOR...   Batı Akdeniz Bölgesinde olduğu gibi ülke genelinde de sayıları onbinleri katlayan marketler üreten değil tüketen toplum olduğumuzu işaret ediyor. Günümüzde her köşe başında, her mahallede her sokakta en az bir tane market veya market şubesi görmek mümkün. Kent merkezlerini örümcek ağı sarar gibi kaplayan marketler artık ilçelere, kasabalara ve hatta köylere kadar uzanmış durumda. Market sayılarının çığ gibi artması küçük esnafları, bakkalları, büfeleri ve hatta KOBİ’leri olumsuz etkiliyor. MARKET Mİ ALIŞVERİŞ MERKEZİ Mİ? Türkiye’nin genelinde şube açan marketler incelendiğinde, reyonlarında yalnızca gıda, besin ve içecek çeşitleri değil züccaciye, çeyiz, beyaz eşya, günlük kullanılan ev aletleri gibi çeşitler de bulunuyor.  Bu sunum marketlerin hem günlük cirolarının artmasına hem de müşteri kapmaya etkili olurken vatandaşlar (tüketiciler) da tüm ev ihtiyaçlarını tek bir yerden alıyor. Kısacası marketler alışveriş merkezlerini tüketicinin ayağına kadar getiriyor ve hatta ulaşım sorunu olan kentlerde servis minibüsleriyle müşterilerini taşıyor.  KREDİ KARTLARI MARKETLERE YÖNLENDİRİYOR Market sayılarının çığ gibi büyümesiyle bankalar da vatandaşlara kredi kartları veriyor. Böylelikle cebinde nakit parası bulunmayan tüketiciler kredi kartlarıyla alışveriş çılgınlığı yapıp, tüketimi artırıyor. Köy yumurtasından, mutfak eşyalarına, çoraptan ayakkabıdan iç çamaşıra, kozmetik ürünlerden otomotiv sektörüne, meyve ve sebzelerden balık çeşitlerine, kitaplardan buzdolabı ve LCD televizyona varıncaya kadarki geniş bir ürün yelpazesini tüketicinin ayağına getiren marketler kitapçıların, balıkçıların, elektronik eşya satıcılarının, beyaz eşya satıcılarının, tuhafiyecilerin, zücaciyecilerin,  bakkalların, bayilerin günlük cirolarını azaltıyor. İndirim, kampanya, müşteri kartı, alışveriş kartı gibi seçeneklerle müşterilerini bağlamaya çalışan marketler sonuçta tüketimin artmasına vesile oluyor. Yerel bazlı üreticiler, küçük imalatçılar, küçük ve orta boyutlu işletmeler çığ gibi büyüyen market zincirlerinden olumsuz etkileniyor.  Üretimi azaltıp, tüketimi artıyor, aradaki boşluğu da seri üretim yapan OSB’ler ve fabrikalar dolduruyor. 
SAYILARI ONBİNLERİ KATLAYAN MARKETLER GİDEREK ÇOĞALIYOR

 

 

 

SAYILARI ONBİNLERİ KATLAYAN MARKETLER GİDEREK ÇOĞALIYOR...

 

Batı Akdeniz Bölgesinde olduğu gibi ülke genelinde de sayıları onbinleri katlayan marketler üreten değil tüketen toplum olduğumuzu işaret ediyor. Günümüzde her köşe başında, her mahallede her sokakta en az bir tane market veya market şubesi görmek mümkün. Kent merkezlerini örümcek ağı sarar gibi kaplayan marketler artık ilçelere, kasabalara ve hatta köylere kadar uzanmış durumda. Market sayılarının çığ gibi artması küçük esnafları, bakkalları, büfeleri ve hatta KOBİ’leri olumsuz etkiliyor.

MARKET Mİ ALIŞVERİŞ MERKEZİ Mİ?

Türkiye’nin genelinde şube açan marketler incelendiğinde, reyonlarında yalnızca gıda, besin ve içecek çeşitleri değil züccaciye, çeyiz, beyaz eşya, günlük kullanılan ev aletleri gibi çeşitler de bulunuyor.  Bu sunum marketlerin hem günlük cirolarının artmasına hem de müşteri kapmaya etkili olurken vatandaşlar (tüketiciler) da tüm ev ihtiyaçlarını tek bir yerden alıyor. Kısacası marketler alışveriş merkezlerini tüketicinin ayağına kadar getiriyor ve hatta ulaşım sorunu olan kentlerde servis minibüsleriyle müşterilerini taşıyor. 

KREDİ KARTLARI MARKETLERE YÖNLENDİRİYOR

Market sayılarının çığ gibi büyümesiyle bankalar da vatandaşlara kredi kartları veriyor. Böylelikle cebinde nakit parası bulunmayan tüketiciler kredi kartlarıyla alışveriş çılgınlığı yapıp, tüketimi artırıyor. Köy yumurtasından, mutfak eşyalarına, çoraptan ayakkabıdan iç çamaşıra, kozmetik ürünlerden otomotiv sektörüne, meyve ve sebzelerden balık çeşitlerine, kitaplardan buzdolabı ve LCD televizyona varıncaya kadarki geniş bir ürün yelpazesini tüketicinin ayağına getiren marketler kitapçıların, balıkçıların, elektronik eşya satıcılarının, beyaz eşya satıcılarının, tuhafiyecilerin, zücaciyecilerin,  bakkalların, bayilerin günlük cirolarını azaltıyor.

İndirim, kampanya, müşteri kartı, alışveriş kartı gibi seçeneklerle müşterilerini bağlamaya çalışan marketler sonuçta tüketimin artmasına vesile oluyor. Yerel bazlı üreticiler, küçük imalatçılar, küçük ve orta boyutlu işletmeler çığ gibi büyüyen market zincirlerinden olumsuz etkileniyor.  Üretimi azaltıp, tüketimi artıyor, aradaki boşluğu da seri üretim yapan OSB’ler ve fabrikalar dolduruyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.