UNESCO VE BAKANLIK BURDUR’U UNUTTU!

Dünya 03.10.2017 - 15:30, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

UNESCO VE BAKANLIK BURDUR’U UNUTTU!

TÜRKİYE’DEKİ DÜNYA MİRASLARININ YER ALDIĞI “TURKEY HOME” FİLMİNDE BURDUR YOK.
  Kültür Ve Turizm Bakanlığıönceki gün yayınladığı TURKEY HOME videosunda Burdur’daki eserlere yer vermedi.  Burdur’daki pekçok tarihi eserler, örenyerleri, antik kentler (Kibyra, Sagalassos vb) UNESCO’nun ve Bakanlığın listesine giremedi. Türkiye'nin sosyal medyadaki tanıtım ağı 'Turkey Home', Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki alanları için bir tanıtım filmi hazırladı. Filmde ülkemizdeki 18 tarihi ve kültürel alan tanıtılıyor. UNESCO, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda bilinç oluşturmak, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli iş birliğini sağlamak amacıyla uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere "Dünya Mirası" statüsü tanıyor. Sözleşmeyi kabul eden üye devletlerin UNESCO'ya başvurusuyla başlayan, uzmanların değerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinden sonra aday varlıklar Dünya Miras Komitesinin kararı doğrultusunda bu statüyü kazanıyor. 2017 yılı itibariyle, dünya genelinde, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı bin 73 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup, bunların 832 tanesi kültürel, 206 tanesi doğal, 35 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlık olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin yürüttüğü çalışmalar neticesinde bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 18 adet varlığın alınması sağlandı. Bunlar;  İstanbul [1985], Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985], Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) [1986], Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) [1987], Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) [1988], Safranbolu Şehri (Karabük) [1994], Troya Antik Kenti (Çanakkale) [1998], Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011], Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) [2012], Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014],  Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014], Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri [2015], Efes (İzmir) [2015], Ani Arkeolojik Alanı (Kars) [2016], Afrodisias (Aydın) [2017], Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) [1985], Pamukkale-Hierapolis (Denizli) [1988], Aphrodisias [2017].
TÜRKİYE’DEKİ DÜNYA MİRASLARININ YER ALDIĞI “TURKEY HOME” FİLMİNDE BURDUR YOK.

 

Kültür Ve Turizm Bakanlığıönceki gün yayınladığı TURKEY HOME videosunda Burdur’daki eserlere yer vermedi.  Burdur’daki pekçok tarihi eserler, örenyerleri, antik kentler (Kibyra, Sagalassos vb) UNESCO’nun ve Bakanlığın listesine giremedi.

Türkiye'nin sosyal medyadaki tanıtım ağı 'Turkey Home', Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki alanları için bir tanıtım filmi hazırladı. Filmde ülkemizdeki 18 tarihi ve kültürel alan tanıtılıyor.

UNESCO, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda bilinç oluşturmak, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli iş birliğini sağlamak amacıyla uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere "Dünya Mirası" statüsü tanıyor.

Sözleşmeyi kabul eden üye devletlerin UNESCO'ya başvurusuyla başlayan, uzmanların değerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinden sonra aday varlıklar Dünya Miras Komitesinin kararı doğrultusunda bu statüyü kazanıyor.

2017 yılı itibariyle, dünya genelinde, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı bin 73 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup, bunların 832 tanesi kültürel, 206 tanesi doğal, 35 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlık olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'nin yürüttüğü çalışmalar neticesinde bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 18 adet varlığın alınması sağlandı. Bunlar;

 İstanbul [1985],

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985],

Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) [1986],

Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) [1987],

Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) [1988],

Safranbolu Şehri (Karabük) [1994],

Troya Antik Kenti (Çanakkale) [1998],

Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011],

Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) [2012],

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014],

 Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014],

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri [2015],

Efes (İzmir) [2015],

Ani Arkeolojik Alanı (Kars) [2016],

Afrodisias (Aydın) [2017],

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) [1985],

Pamukkale-Hierapolis (Denizli) [1988],

Aphrodisias [2017].

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.