TÜRKİYE'DE MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÖNEMİ ÇALIŞTAYI AKܒDE YAPILDI

Eğitim (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.12.2013 - 13:20, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

TÜRKİYE'DE MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÖNEMİ ÇALIŞTAYI AKܒDE YAPILDI

“HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞACAK PERSONEL BİR DİZİ EĞİTİMDEN GEÇMELİ"
 Afyon Kocatepe Üniversitesi AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram, hayvancılık sektörünün ülkemizde kolaylıkla yapılabilecek bir iş kolu olarak algılandığını, fakat bunun yanlış olduğunu kaydederek, “Hayvancılık işletmelerinde çalışacak personelin de bir dizi eğitimden geçmesi gerekir” dedi. Zafer Kalkınma Ajansı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü işbirliği ile yürütülen ‘Modern Manda Yetiştiricilik Sisteminin Kurulmas’ isimli proje faaliyetleri kapsamında düzenlenen ‘Türkiye'de Manda Yetiştiriciliği ve Önemi’ başlıklı çalıştay, AKÜ Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampusü Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda düzenlendi. Çalıştaya AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram, Tarım İl Müdürü Hüseyin Arap, Veteriner Fakültesi öğretim elemanları ile öğrencileri katıldı.Çalıştayda ilk konuşmayı AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram yaptı. Prof. Dr. Bayram konuşmasında "Kamu kuruluşlarında başka bir örneği bulunmayan bu proje üniversite tarihimizin en büyük projelerinden birisidir. Afyonkarahisar’ın marka değerlerinden biri olan manda ürünlerinin katma değerinin arttırılmasına yönelik hazırlanan bu proje, özellikle başta kentimizde olmak üzere manda yetiştiriciliği yapan herkes için model tesis olacaktır. Hayvancılık sektörü ülkemizde ne yazık ki kolaylıkla yapılabilecek bir iş kolu olarak algılanmıştır. Hâlbuki nasıl ki bir araba üretiminde çalışacak kişiler belirli eğitimlerden geçiyor ise araba fabrikaları gibi olmasa da canlı fabrika olarak nitelendirilen hayvancılık işletmelerinde çalışacak personelin de bir dizi eğitimden geçmesi gerekir. Bu anlayışla, bu proje ile sadece katma değer artışı değil, aynı zamanda yine başta Afyonkarahisar olmak üzere tüm manda yetiştiricilerini hedef alan sertifika programları planlamaktayız" dedi.“MANDALAR SICAĞA KARŞI SIĞIRLAR KADAR DAYANAKLI DEĞİLDİRLER”Daha sonra proje koordinatörü AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Hesna Kandır konuştu. Doç. Dr. Kandır, koordinatörü olduğu proje hakkında ayrıntılı bilgi vererek "Bildiğiniz gibi manda, et ve süt hayvanı olarak çoğunlukla dünyada Asya bölgesinde yetiştirilen bir hayvan türüdür. Mandalar, sığırlardan farklı olarak ter bezi yapısına sahiptirler. Bu nedenle mandalar sıcağa karşı sığırlar kadar dayanaklı değildirler. Aynı zamanda mandaların deri kalınlıkları 6-7 mm civarındadır. Renkleri de siyahtır. O nedenle sıcak hava onları çok fazla etkiler. Diğer taraftan soğuk havaya karşı da sığırlar kadar dayanıklı değildirler. Isı derecesi eksinin altına düştüğünde verimde azalma ve hayvanlarda sağlık problemleri ortaya çıkabilir" diye konuştu.Açış konuşmalarının ardından çalıştay oturumlar ile devam etti.
“HAYVANCILIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞACAK PERSONEL BİR DİZİ EĞİTİMDEN GEÇMELİ"

 Afyon Kocatepe Üniversitesi AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram, hayvancılık sektörünün ülkemizde kolaylıkla yapılabilecek bir iş kolu olarak algılandığını, fakat bunun yanlış olduğunu kaydederek, “Hayvancılık işletmelerinde çalışacak personelin de bir dizi eğitimden geçmesi gerekir” dedi. 
Zafer Kalkınma Ajansı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü işbirliği ile yürütülen ‘Modern Manda Yetiştiricilik Sisteminin Kurulmas’ isimli proje faaliyetleri kapsamında düzenlenen ‘Türkiye'de Manda Yetiştiriciliği ve Önemi’ başlıklı çalıştay, AKÜ Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampusü Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda düzenlendi. Çalıştaya AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram, Tarım İl Müdürü Hüseyin Arap, Veteriner Fakültesi öğretim elemanları ile öğrencileri katıldı.
Çalıştayda ilk konuşmayı AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram yaptı. Prof. Dr. Bayram konuşmasında "Kamu kuruluşlarında başka bir örneği bulunmayan bu proje üniversite tarihimizin en büyük projelerinden birisidir. Afyonkarahisar’ın marka değerlerinden biri olan manda ürünlerinin katma değerinin arttırılmasına yönelik hazırlanan bu proje, özellikle başta kentimizde olmak üzere manda yetiştiriciliği yapan herkes için model tesis olacaktır. Hayvancılık sektörü ülkemizde ne yazık ki kolaylıkla yapılabilecek bir iş kolu olarak algılanmıştır. Hâlbuki nasıl ki bir araba üretiminde çalışacak kişiler belirli eğitimlerden geçiyor ise araba fabrikaları gibi olmasa da canlı fabrika olarak nitelendirilen hayvancılık işletmelerinde çalışacak personelin de bir dizi eğitimden geçmesi gerekir. Bu anlayışla, bu proje ile sadece katma değer artışı değil, aynı zamanda yine başta Afyonkarahisar olmak üzere tüm manda yetiştiricilerini hedef alan sertifika programları planlamaktayız" dedi.
“MANDALAR SICAĞA KARŞI SIĞIRLAR KADAR DAYANAKLI DEĞİLDİRLER”
Daha sonra proje koordinatörü AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Hesna Kandır konuştu. Doç. Dr. Kandır, koordinatörü olduğu proje hakkında ayrıntılı bilgi vererek "Bildiğiniz gibi manda, et ve süt hayvanı olarak çoğunlukla dünyada Asya bölgesinde yetiştirilen bir hayvan türüdür. Mandalar, sığırlardan farklı olarak ter bezi yapısına sahiptirler. Bu nedenle mandalar sıcağa karşı sığırlar kadar dayanaklı değildirler. Aynı zamanda mandaların deri kalınlıkları 6-7 mm civarındadır. Renkleri de siyahtır. O nedenle sıcak hava onları çok fazla etkiler. Diğer taraftan soğuk havaya karşı da sığırlar kadar dayanıklı değildirler. Isı derecesi eksinin altına düştüğünde verimde azalma ve hayvanlarda sağlık problemleri ortaya çıkabilir" diye konuştu.
Açış konuşmalarının ardından çalıştay oturumlar ile devam etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.