Türkiye’de denizaltı laboratuvarı kuracak

Dünya 19.12.2016 - 13:34, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

Türkiye’de denizaltı laboratuvarı kuracak

Sualtı Uzmanı Henke, Türkiye’de denizaltı laboratuvarı kuracak
Alman Sualtı Uzmanı Henke, Türkiye’de denizaltı laboratuvarı kuracak Antalya’da yaşayan Sualtı Uzmanı Alman uyruklu Martin Henke yeni projesi olan "Sualtı Laboratuarı"nı kurmak için harekete geçti. Yaklaşık 20 yıldan bu yana Antalya’nın birçok noktasında sualtı araştırmaları yapan Henke, çeşitli etkinlikler çevresinde Kemer’in Kiriş Bölgesinde Sualtı Heykel sergisi ve dalış çemberleri kurmuştu. Bu etkinliklere dünyanın dört yanından sualtı meraklısı gelip dalış yapmıştı. Martin Henke, 10 yıldan bu yana deniz biliminin alt dalı olan Aquanautik (Su altında İnsan Yaşamı) araştırmaları yaptıktan sonra, kendi sualtı laboratuarını kurmak için çalışmalara başladı. Bu çerçevede Amerika Florida’da yer alan Aquarius Su altı Laboratuarı ile iletişimine geçerek yetki aldı. Türkiye’de oluşturacağı sualtı laboratuvarı için teorik çalışmalarını tamamladıklarını belirten Henke, konu ile ilgili sponsor arayışı içinde olduklarını da ifade etti. Yeni projesi olan Sualtı Laboratuarı konusunda açıklamalarda bulunan Martin Henke: “'Aquarius Reef Base' yani Aquarius Resif Üssü Florida’daki Key Largo’dan 9 kilometre uzaklıkta ve denizin altında 19 metrede bulunan bir sualtı laboratuvarı. Bulunduğu bölge Florida Keys Deniz Milli Parkında (Florida Keys National Marine Sanctuary) ve Conch Reef isimli derin mercan resifin yakınlarında. Aquarius sualtı laboratuvarı aslında ters bir akvaryum yani suyun içinde hava dolu bir bina. Meraklı balıkların pencereden bakışların önünde laboratuvarın içinde çevre basıncı altında beş dalgıç haftalarca kalabiliyor. Tesis genellikle NASA eğitimleri için kullanılıyor. Fakat başka ülkelerin bilim adamları için de hizmet sunuyor. Deniz bilimlerinin yanı sıra psikolojik, fizyolojik ve teknik araştırmalar için de kullanılıyor” dedi. Henke, öncelikli hedeflerinin sualtı meraklılarını bu konuya dikkat çekmek, Amerika Florida’daki merkeze götürmek ve burada bir haftalık bir araştırma görevi gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Ardından en büyük hedefinin ise sualtı güzellikleri ile dünya da önemli bir yere sahip üç tarafı denizlerle kaplı Türkiye’de bu laboratuvarı oluşturmak olduğunu söyledi. Antalya’da ve özellikle yaşadığı Kemer’in de bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu da söyleyen Henke, “ Antalya körfezi aslında dev bir kum küveti. Burada sular yılın büyük bir bölümünde sıcak olduğu için proje içinde oldukça uygun bir bölge. Ege’yi düşünecek olursak Antalya’da suyun sıcaklığı 10 derece yüksek olurken, Kıbrıs’ta ise bu işi yapmak akıntının yoğunluğundan dolayı oldukça zor” dedi.
Sualtı Uzmanı Henke, Türkiye’de denizaltı laboratuvarı kuracak

Alman Sualtı Uzmanı Henke, Türkiye’de denizaltı laboratuvarı kuracak

Antalya’da yaşayan Sualtı Uzmanı Alman uyruklu Martin Henke yeni projesi olan "Sualtı Laboratuarı"nı kurmak için harekete geçti.

Yaklaşık 20 yıldan bu yana Antalya’nın birçok noktasında sualtı araştırmaları yapan Henke, çeşitli etkinlikler çevresinde Kemer’in Kiriş Bölgesinde Sualtı Heykel sergisi ve dalış çemberleri kurmuştu. Bu etkinliklere dünyanın dört yanından sualtı meraklısı gelip dalış yapmıştı. Martin Henke, 10 yıldan bu yana deniz biliminin alt dalı olan Aquanautik (Su altında İnsan Yaşamı) araştırmaları yaptıktan sonra, kendi sualtı laboratuarını kurmak için çalışmalara başladı. Bu çerçevede Amerika Florida’da yer alan Aquarius Su altı Laboratuarı ile iletişimine geçerek yetki aldı. Türkiye’de oluşturacağı sualtı laboratuvarı için teorik çalışmalarını tamamladıklarını belirten Henke, konu ile ilgili sponsor arayışı içinde olduklarını da ifade etti.

Yeni projesi olan Sualtı Laboratuarı konusunda açıklamalarda bulunan Martin Henke: “'Aquarius Reef Base' yani Aquarius Resif Üssü Florida’daki Key Largo’dan 9 kilometre uzaklıkta ve denizin altında 19 metrede bulunan bir sualtı laboratuvarı. Bulunduğu bölge Florida Keys Deniz Milli Parkında (Florida Keys National Marine Sanctuary) ve Conch Reef isimli derin mercan resifin yakınlarında. Aquarius sualtı laboratuvarı aslında ters bir akvaryum yani suyun içinde hava dolu bir bina. Meraklı balıkların pencereden bakışların önünde laboratuvarın içinde çevre basıncı altında beş dalgıç haftalarca kalabiliyor. Tesis genellikle NASA eğitimleri için kullanılıyor. Fakat başka ülkelerin bilim adamları için de hizmet sunuyor. Deniz bilimlerinin yanı sıra psikolojik, fizyolojik ve teknik araştırmalar için de kullanılıyor” dedi.

Henke, öncelikli hedeflerinin sualtı meraklılarını bu konuya dikkat çekmek, Amerika Florida’daki merkeze götürmek ve burada bir haftalık bir araştırma görevi gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Ardından en büyük hedefinin ise sualtı güzellikleri ile dünya da önemli bir yere sahip üç tarafı denizlerle kaplı Türkiye’de bu laboratuvarı oluşturmak olduğunu söyledi.

Antalya’da ve özellikle yaşadığı Kemer’in de bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu da söyleyen Henke, “ Antalya körfezi aslında dev bir kum küveti. Burada sular yılın büyük bir bölümünde sıcak olduğu için proje içinde oldukça uygun bir bölge. Ege’yi düşünecek olursak Antalya’da suyun sıcaklığı 10 derece yüksek olurken, Kıbrıs’ta ise bu işi yapmak akıntının yoğunluğundan dolayı oldukça zor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.