Tıkalı şah damarını, hastayı uyutmadan açtılar

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.07.2016 - 13:45, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

Tıkalı şah damarını, hastayı uyutmadan açtılar

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran hasta konuşarak ameliyat oldu
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen hastaya lokal anestezi yapıldı. 45 dakika süren operasyonda konuşarak damarları açılan hasta sağlığına kavuştu. Isparta'da yaşayan 50 yaşındaki Ziya Şimşek, konuşma bozukluğu nedeniyle SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvurdu. Karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen Şimşek'e SDÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz ve ekibi tarafından lokal anestezi yapıldı. Şah damarı açılan hasta, sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, "Ani konuşma bozukluğu ve durgunluk hali ile hastaneye başvuran hastanın tetkikinde sol karotis arter tıkalıydı. Acil olarak ameliyata aldık. Genel anestezi yerine bölgesel anestezi yapıldı. Hastayla konuşarak ameliyatı gerçekleştirdik. Böylece beyinde bir sıkıntı olursa hemen fark etmek istedik. Damar içi, kireçle ve pıhtıyla tıkalıydı. 45 dakikalık bir operasyonla damarı açtık. Şimdi hastamız sağlığına kavuştu" dedi. Mutlaka tedavi edilmeli Karotis Arter Hastalığının orta ve ileri yaş kişilerde görülen bir hastalık olduğunu belirten Yavuz, "Baş dönmesi, ani görme bozukluğu, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi şikayetlere neden olmakla birlikte bazen kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük görülebilir. İleri evrelerinde ise daralmaya bağlı olarak damar içinde pıhtı oluşup felç (stroke) gelişebilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir. Muayene ile anlaşılabildiği gibi dopler ultrason veya anjiyografi ile tanı konulabilir. İlaç tedavisi balon-stent veya açık ameliyatla tedavi edilir" bilgisini verdi.
SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran hasta konuşarak ameliyat oldu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen hastaya lokal anestezi yapıldı. 45 dakika süren operasyonda konuşarak damarları açılan hasta sağlığına kavuştu.

Isparta'da yaşayan 50 yaşındaki Ziya Şimşek, konuşma bozukluğu nedeniyle SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvurdu. Karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen Şimşek'e SDÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz ve ekibi tarafından lokal anestezi yapıldı. Şah damarı açılan hasta, sağlığına kavuştu.

Operasyonu gerçekleştiren SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, "Ani konuşma bozukluğu ve durgunluk hali ile hastaneye başvuran hastanın tetkikinde sol karotis arter tıkalıydı. Acil olarak ameliyata aldık. Genel anestezi yerine bölgesel anestezi yapıldı. Hastayla konuşarak ameliyatı gerçekleştirdik. Böylece beyinde bir sıkıntı olursa hemen fark etmek istedik. Damar içi, kireçle ve pıhtıyla tıkalıydı. 45 dakikalık bir operasyonla damarı açtık. Şimdi hastamız sağlığına kavuştu" dedi.

Mutlaka tedavi edilmeli

Karotis Arter Hastalığının orta ve ileri yaş kişilerde görülen bir hastalık olduğunu belirten Yavuz, "Baş dönmesi, ani görme bozukluğu, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi şikayetlere neden olmakla birlikte bazen kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük görülebilir. İleri evrelerinde ise daralmaya bağlı olarak damar içinde pıhtı oluşup felç (stroke) gelişebilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir. Muayene ile anlaşılabildiği gibi dopler ultrason veya anjiyografi ile tanı konulabilir. İlaç tedavisi balon-stent veya açık ameliyatla tedavi edilir" bilgisini verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.