'TBMM 100. yılında demokrasinin beşiği Patara'da toplansın' önerisi

Gündem (AA) - Anadolu Ajansı | 14.02.2020 - 11:55, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

'TBMM 100. yılında demokrasinin beşiği Patara'da toplansın' önerisi

'TBMM 100. yılında demokrasinin beşiği Patara'da toplansın' önerisi
 Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Montesquieu'nun en mükemmel yönetim biçimini tanınırlığı daha fazla olan Atina demokrasisi üzerinden değil, Likya Birliği'nin cumhuriyet modeli üzerinden yürüttüğünü belirterek "Ülkem, bu haliyle yeryüzündeki en mükemmel cumhuriyet modelinin de Türkiye topraklarında olduğunu söyleme fırsatını bir kez daha bulacaktır." dedi. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'yi "Patara Yılı" ilan etmesinin ardından Likya Birliği Meclis Binası'na olan ilginin de artacağını söyledi. Likya Birliği'nin başkenti Patara'nın Akdeniz'in en önemli antik kentlerinden biri olduğunu aktaran Işık, bu kent içerisindeki meclis binasının restorasyonunun tamamlanmasıyla çok büyük bir dünya kültür mirasının ortaya çıktığını dile getirdi. Işık, restorasyon çalışmalarının Türk arkeoloji tarihinin en büyük çalışmalarından olduğunu, meclisi ziyaret edenlerin adeta büyülendiğini ifade etti. Patara'nın Likya Birliği'nin yönetim merkezi olduğuna da dikkati çeken Işık, meclis binasıyla antik kentin tarihi kimliğinin daha iyi ortaya çıktığını bildirdi. Meclis binasının tarihte kurulmuş ilk meclis binası olmadığına işaret eden Işık, şöyle konuştu: "İlk değil ama onun kadar önemli başka bir özelliğe sahip. Bu meclis binası içinde aydınlanma çağının en önemli isimlerinden Fransız filozof Montesquieu'nun 'Yasaların ruhu' adlı kitabında dönemin bütün yönetim biçimlerini incelediği, geçmişteki bütün yönetim biçimlerini inceledikten sonra kurduğu müthiş cümlelerin iz düşümü var. Montesquieu, 'Bana sorarsanız bugüne kadar gelmiş geçmiş en mükemmel cumhuriyet hangisidir diye, size Likya Birliği'ni gösteririm' der. İşte o birliğin meclisinin toplantı yaptığı yer Patara'dır."  - "Toplantının Cumhurbaşkanımız öncülüğünde yapılmasını çok isterim" Işık, bütün partilerinin onayıyla kabul edilmiş bir projeyle meclisin onarımının yapıldığını belirterek şunları kaydetti: "Montesquieu, en mükemmel yönetim biçimini, tanınırlığı daha fazla olan Atina demokrasisi üzerinden değil, Likya Birliği'nin cumhuriyet modeli üzerinden yürütmüştür. Ülkem, bu haliyle yeryüzündeki en mükemmel cumhuriyet modelinin de Türkiye topraklarında olduğunu söyleme fırsatını bir kez daha bulacaktır. 2020 yılı meclisimizin yüzüncü kuruluş yıl dönümü. Atamızın kurduğu yüce meclis tarafından onarımı gerçekleştirilen Likya Birliği Meclisi ile TBMM arasında inşallah bir bağlantı oluşturulur ve bir meclis toplantısı burada yapılır. Böylece ülkemiz kendi sahip olduğu tarihsel değerleri geleceğe taşıyacak bir adım atmış olur. Ben böyle bir toplantının Cumhurbaşkanımız öncülüğünde yapılmasını çok isterim."
'TBMM 100. yılında demokrasinin beşiği Patara'da toplansın' önerisi

 Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Montesquieu'nun en mükemmel yönetim biçimini tanınırlığı daha fazla olan Atina demokrasisi üzerinden değil, Likya Birliği'nin cumhuriyet modeli üzerinden yürüttüğünü belirterek "Ülkem, bu haliyle yeryüzündeki en mükemmel cumhuriyet modelinin de Türkiye topraklarında olduğunu söyleme fırsatını bir kez daha bulacaktır." dedi.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'yi "Patara Yılı" ilan etmesinin ardından Likya Birliği Meclis Binası'na olan ilginin de artacağını söyledi. Likya Birliği'nin başkenti Patara'nın Akdeniz'in en önemli antik kentlerinden biri olduğunu aktaran Işık, bu kent içerisindeki meclis binasının restorasyonunun tamamlanmasıyla çok büyük bir dünya kültür mirasının ortaya çıktığını dile getirdi. Işık, restorasyon çalışmalarının Türk arkeoloji tarihinin en büyük çalışmalarından olduğunu, meclisi ziyaret edenlerin adeta büyülendiğini ifade etti.

Patara'nın Likya Birliği'nin yönetim merkezi olduğuna da dikkati çeken Işık, meclis binasıyla antik kentin tarihi kimliğinin daha iyi ortaya çıktığını bildirdi. Meclis binasının tarihte kurulmuş ilk meclis binası olmadığına işaret eden Işık, şöyle konuştu:

"İlk değil ama onun kadar önemli başka bir özelliğe sahip. Bu meclis binası içinde aydınlanma çağının en önemli isimlerinden Fransız filozof Montesquieu'nun 'Yasaların ruhu' adlı kitabında dönemin bütün yönetim biçimlerini incelediği, geçmişteki bütün yönetim biçimlerini inceledikten sonra kurduğu müthiş cümlelerin iz düşümü var. Montesquieu, 'Bana sorarsanız bugüne kadar gelmiş geçmiş en mükemmel cumhuriyet hangisidir diye, size Likya Birliği'ni gösteririm' der. İşte o birliğin meclisinin toplantı yaptığı yer Patara'dır."

 - "Toplantının Cumhurbaşkanımız öncülüğünde yapılmasını çok isterim"

Işık, bütün partilerinin onayıyla kabul edilmiş bir projeyle meclisin onarımının yapıldığını belirterek şunları kaydetti:

"Montesquieu, en mükemmel yönetim biçimini, tanınırlığı daha fazla olan Atina demokrasisi üzerinden değil, Likya Birliği'nin cumhuriyet modeli üzerinden yürütmüştür. Ülkem, bu haliyle yeryüzündeki en mükemmel cumhuriyet modelinin de Türkiye topraklarında olduğunu söyleme fırsatını bir kez daha bulacaktır. 2020 yılı meclisimizin yüzüncü kuruluş yıl dönümü. Atamızın kurduğu yüce meclis tarafından onarımı gerçekleştirilen Likya Birliği Meclisi ile TBMM arasında inşallah bir bağlantı oluşturulur ve bir meclis toplantısı burada yapılır. Böylece ülkemiz kendi sahip olduğu tarihsel değerleri geleceğe taşıyacak bir adım atmış olur. Ben böyle bir toplantının Cumhurbaşkanımız öncülüğünde yapılmasını çok isterim."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.