SÜT ÜRETİCİLER BİRLİĞİ BAŞKANI ARLI ‘DOLAR DÜŞTÜ YEM FİYATLARI SABİT KALDI’

Gündem 14.11.2020 - 09:44, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

SÜT ÜRETİCİLER BİRLİĞİ BAŞKANI ARLI ‘DOLAR DÜŞTÜ YEM FİYATLARI SABİT KALDI’

Doların yükselişine bağlı olarak artan yem fiyatları ve Doların düşüşe geçmesiyle birlikte, yem fiyatlarının sabit kalmasına karşı bir tepki de Gölhisar-Altınyayla Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kahraman Arlı’dan geldi...
Gölhisar-Altınyayla Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kahraman Arlı, döviz kurunda aşağı yönlü hareket sonrasında, süt üreticisinde yem fiyatlarının düşeceğine dair beklentiyi gündeme getirdiğini belirterek, “Hükümetimiz, pandemi sürecinde fahiş fiyat ve stokçuluğa nasıl müdahalede bulunduysa, aynı müdahaleyi yem fiyatlarına da yapması gerek. Süt yeminin yüzde 65, besi yeminin 60 arttığı bir ortamda, süt fiyatı sabit kalırken, üreticimiz zararına üretim yapmayı devam ettirmektedir” dedi.   Doların yükselişine bağlı olarak artan yem fiyatları ve Doların düşüşe geçmesiyle birlikte, yem fiyatlarının sabit kalmasına karşı bir tepki de Gölhisar-Altınyayla Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Burdur Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Kahraman Arlı’dan geldi. Dolar kuruna bağlı olarak artan yem maliyetini, kendi yaptığı hesapla gözler önüne süren Arlı, “Çiğ süt üreticisi, 15 Kasım 2019 tarihinden bu yana 1 kuruş dahi zam almadı ancak, yem hammadde fiyatları ortalama yüzde 77’ye varan bir oranda, süt yeminin fiyatı yüzde 65, besi yeminin fiyatı yüzde ise yüzde 60 arttı. Hal böyleyken çiğ süt referans fiyatı 1 yıldır 2 lira 30 kuruşta sabit kaldı” şeklinde konuştu.   Yem firmaları, gelen tepkilere dayanamayıp, süt ve besi yemlerinde 2,5 ila 3 lira arasında göstermelik indirim yapacaklarını, sonrasında zarar ediyoruz, hammadde fiyatları çok diyerek yeni bir fabrika kurma arayışında olacaklarının altını çizen Arlı, “pandemi sürecinde fahiş fiyat ve stokçuluğa nasıl müdahalede bulunduysa, aynı müdahaleyi yem fiyatlarına da yapması gerek. Süt üreticisi yaklaşık 12 yıl aradan sonra yine yoğun olarak süt ineklerini kesime götürüyor. Süt üreticimiz, 0,40 kuruşluk destekleme priminin ödemesiyle bir nebze olsun rahatlamış ancak, zararına üretim yapmayı devam ettirmiştir” dedi.   Üreticinin ayakta kalabilmesi, üretime devam edebilmesi için 2019 yılı buzağı desteklerinin acilen ödenmesi gerektiğini belirten Arlı, “Öte yandan, tarım kredi kooperatifleri yem piyasasına müdahale etmelidir. Çünkü, üretimi bırakan üreticinin tekrar damızlık hayvan alarak üretime dönmesi ihtimal dışındadır. Ayrıca, Aralık ayında belirlenecek çiğ süt referans fiyatı, mutlaka süt/yem paritesi dikkate alınarak belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.   Belirlenen çiğ süt referans fiyatının, müstahsilin eline net geçecek fiyat olması gerektiğini belirten Arlı, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü, “Ayrıca, soğutma nakliye vb. giderlerin ayrı hesaplanmalı, çiğ süt referans fiyatı 3’er aylık dönemlerde belirlenmelidir. Süt/yem takası ile yem tedariki yapan üretici örgütlerinin, yem fiyatlarını vadeli olarak değil, peşin listeden belirlenmelidir.”    
Doların yükselişine bağlı olarak artan yem fiyatları ve Doların düşüşe geçmesiyle birlikte, yem fiyatlarının sabit kalmasına karşı bir tepki de Gölhisar-Altınyayla Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kahraman Arlı’dan geldi...

Gölhisar-Altınyayla Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kahraman Arlı, döviz kurunda aşağı yönlü hareket sonrasında, süt üreticisinde yem fiyatlarının düşeceğine dair beklentiyi gündeme getirdiğini belirterek, “Hükümetimiz, pandemi sürecinde fahiş fiyat ve stokçuluğa nasıl müdahalede bulunduysa, aynı müdahaleyi yem fiyatlarına da yapması gerek. Süt yeminin yüzde 65, besi yeminin 60 arttığı bir ortamda, süt fiyatı sabit kalırken, üreticimiz zararına üretim yapmayı devam ettirmektedir” dedi.

 

Doların yükselişine bağlı olarak artan yem fiyatları ve Doların düşüşe geçmesiyle birlikte, yem fiyatlarının sabit kalmasına karşı bir tepki de Gölhisar-Altınyayla Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Burdur Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Kahraman Arlı’dan geldi. Dolar kuruna bağlı olarak artan yem maliyetini, kendi yaptığı hesapla gözler önüne süren Arlı, “Çiğ süt üreticisi, 15 Kasım 2019 tarihinden bu yana 1 kuruş dahi zam almadı ancak, yem hammadde fiyatları ortalama yüzde 77’ye varan bir oranda, süt yeminin fiyatı yüzde 65, besi yeminin fiyatı yüzde ise yüzde 60 arttı. Hal böyleyken çiğ süt referans fiyatı 1 yıldır 2 lira 30 kuruşta sabit kaldı” şeklinde konuştu.

 

Yem firmaları, gelen tepkilere dayanamayıp, süt ve besi yemlerinde 2,5 ila 3 lira arasında göstermelik indirim yapacaklarını, sonrasında zarar ediyoruz, hammadde fiyatları çok diyerek yeni bir fabrika kurma arayışında olacaklarının altını çizen Arlı, “pandemi sürecinde fahiş fiyat ve stokçuluğa nasıl müdahalede bulunduysa, aynı müdahaleyi yem fiyatlarına da yapması gerek. Süt üreticisi yaklaşık 12 yıl aradan sonra yine yoğun olarak süt ineklerini kesime götürüyor. Süt üreticimiz, 0,40 kuruşluk destekleme priminin ödemesiyle bir nebze olsun rahatlamış ancak, zararına üretim yapmayı devam ettirmiştir” dedi.

 

Üreticinin ayakta kalabilmesi, üretime devam edebilmesi için 2019 yılı buzağı desteklerinin acilen ödenmesi gerektiğini belirten Arlı, “Öte yandan, tarım kredi kooperatifleri yem piyasasına müdahale etmelidir. Çünkü, üretimi bırakan üreticinin tekrar damızlık hayvan alarak üretime dönmesi ihtimal dışındadır. Ayrıca, Aralık ayında belirlenecek çiğ süt referans fiyatı, mutlaka süt/yem paritesi dikkate alınarak belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Belirlenen çiğ süt referans fiyatının, müstahsilin eline net geçecek fiyat olması gerektiğini belirten Arlı, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü, “Ayrıca, soğutma nakliye vb. giderlerin ayrı hesaplanmalı, çiğ süt referans fiyatı 3’er aylık dönemlerde belirlenmelidir. Süt/yem takası ile yem tedariki yapan üretici örgütlerinin, yem fiyatlarını vadeli olarak değil, peşin listeden belirlenmelidir.”

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.