SDÜ'DE İLK YERLİ KALP POMPASI ÜRETİLDİ

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.09.2014 - 14:28, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

SDÜ'DE İLK YERLİ KALP POMPASI ÜRETİLDİ

ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (SDÜ) BİLİM ADAMLARI, TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ KALP POMPASINI ÜÇ BOYUTLU YAZICI KULLANARAK ÜRETMEYİ BAŞARDI
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, üç boyutlu yazıcı kullanılarak Türkiye'nin ilk yerli kalp pompası üretildi.TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında Biyomedikal Mühendisi Doç. Dr. Kamuran Kadıpaşaoğlu yönetiminde yürütülen özgün bir eksenel akışlı sol ventrikül destek pompasının fiziki performans testleri konulu proje ile Türkiye’de ilk kez yerli kalp pompası yapıldı.Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Cad-Cam Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oğuz Çolak, Cad-Cam AUM personelleri Okutman Mehmet Mahir Sofu ile Uzman Kadir Kıran yönetiminde üç boyutlu yazıcı kullanılarak titanyumdan kalp pompası üretmeyi başardıklarını söyledi. Ürünün insan vücuduna uyumlu olduğunu belirten Çolak, "Bu eksenel pompa 8 bin devir dönerek kalbin yaptığı işlemleri yapıyor. Şu anda test süreci devam ediyor. Hayvan testlerinin ardından insan üzerinde denenecek" dedi.Yerli kalp pompasının üç aylık bir sürede üretildiğini kaydeden Çolak, kalp pompalarının yurt dışından yüksek ücretlerle temin edildiğini belirterek, "150 bin dolarlık bir maliyeti var bunun. Uzun yıllar araştırma sonucunda elde edilen ürünler. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu düşük maliyetli kalp pompalarının SDÜ’de üretilecek olması gurur verici. Bence Türkiye için önemli araştırma. Medikal sektörde ciddi bir ithalat var. Bu araştırmaların desteklenmesi çok önem arz ediyor" şeklinde konuştu.
ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (SDÜ) BİLİM ADAMLARI, TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ KALP POMPASINI ÜÇ BOYUTLU YAZICI KULLANARAK ÜRETMEYİ BAŞARDI

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, üç boyutlu yazıcı kullanılarak Türkiye'nin ilk yerli kalp pompası üretildi.
TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında Biyomedikal Mühendisi Doç. Dr. Kamuran Kadıpaşaoğlu yönetiminde yürütülen özgün bir eksenel akışlı sol ventrikül destek pompasının fiziki performans testleri konulu proje ile Türkiye’de ilk kez yerli kalp pompası yapıldı.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Cad-Cam Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oğuz Çolak, Cad-Cam AUM personelleri Okutman Mehmet Mahir Sofu ile Uzman Kadir Kıran yönetiminde üç boyutlu yazıcı kullanılarak titanyumdan kalp pompası üretmeyi başardıklarını söyledi. Ürünün insan vücuduna uyumlu olduğunu belirten Çolak, "Bu eksenel pompa 8 bin devir dönerek kalbin yaptığı işlemleri yapıyor. Şu anda test süreci devam ediyor. Hayvan testlerinin ardından insan üzerinde denenecek" dedi.
Yerli kalp pompasının üç aylık bir sürede üretildiğini kaydeden Çolak, kalp pompalarının yurt dışından yüksek ücretlerle temin edildiğini belirterek, "150 bin dolarlık bir maliyeti var bunun. Uzun yıllar araştırma sonucunda elde edilen ürünler. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu düşük maliyetli kalp pompalarının SDÜ’de üretilecek olması gurur verici. Bence Türkiye için önemli araştırma. Medikal sektörde ciddi bir ithalat var. Bu araştırmaların desteklenmesi çok önem arz ediyor" şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.