PAKETLENMİŞ BESİNLERDEKİ TEHLİKE

Sağlık 01.11.2016 - 09:39, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

PAKETLENMİŞ BESİNLERDEKİ TEHLİKE

PAKETLENMİŞ BESİNLERDEKİ TEHLİKE
Diyetisyen Merve Koza: “Günlük hayatımızda farkında olarak ya da olmayarak yüzlerce çeşidini tükettiğimiz gıda katkı maddeleri elbette bir kısım yararları için sofralarımızda yer alırlar. Koruyucu, renklendirici, oksitlenmeyi önleyici vs. işlevi gören bu maddelerin kullanımı son yıllarda çok hızlı bir artış göstermiştir. Tüketimdeki bu hızlı tırmanmaya paralel olarak katkı maddelerine karşı gelişen ve çok değişkenlik gösteren yan etkilerde de artma gözlemlenmektedir. Öncelikle etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. En azından üretim bilgileri içermeyen ürünler satın alınmamalıdır. İlk dikkat edilecek kısım Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu üretim iznidir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan üretim izni almış ürünün denetlenmiş olduğundan ve katkı maddelerini doğru kullandığından; yani bu maddelerin, izin verilen besinde ve izin verilen miktarlarda kullanıldığından emin olunmalıdır. Hazır çorbalardan üzerinde “MSG içermez” ibaresi bulunanlar tercih edilmeli hatta mümkünse hazır çorba hiç kullanılmamalı ve evde hazırlanmalıdır. İşlenmiş et ürünlerinin tüketimi azaltılmalıdır. Kek, pasta türü ürünler evde az şekerle ve tam buğday unu ile hazırlanmalı, tüketilirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir.” Diyetisyen Merve Koza’nın konuyla ilgili makalesi Dergi Ayrıntı’da  http://dergiayrinti.com/index.php/ayr/article/view/788
PAKETLENMİŞ BESİNLERDEKİ TEHLİKE

Diyetisyen Merve Koza:

“Günlük hayatımızda farkında olarak ya da olmayarak yüzlerce çeşidini tükettiğimiz gıda katkı maddeleri elbette bir kısım yararları için sofralarımızda yer alırlar. Koruyucu, renklendirici, oksitlenmeyi önleyici vs. işlevi gören bu maddelerin kullanımı son yıllarda çok hızlı bir artış göstermiştir. Tüketimdeki bu hızlı tırmanmaya paralel olarak katkı maddelerine karşı gelişen ve çok değişkenlik gösteren yan etkilerde de artma gözlemlenmektedir.

Öncelikle etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. En azından üretim bilgileri içermeyen ürünler satın alınmamalıdır. İlk dikkat edilecek kısım Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu üretim iznidir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan üretim izni almış ürünün denetlenmiş olduğundan ve katkı maddelerini doğru kullandığından; yani bu maddelerin, izin verilen besinde ve izin verilen miktarlarda kullanıldığından emin olunmalıdır. Hazır çorbalardan üzerinde “MSG içermez” ibaresi bulunanlar tercih edilmeli hatta mümkünse hazır çorba hiç kullanılmamalı ve evde hazırlanmalıdır. İşlenmiş et ürünlerinin tüketimi azaltılmalıdır. Kek, pasta türü ürünler evde az şekerle ve tam buğday unu ile hazırlanmalı, tüketilirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir.”

Diyetisyen Merve Koza’nın konuyla ilgili makalesi Dergi Ayrıntı’da 

http://dergiayrinti.com/index.php/ayr/article/view/788

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.