ORMANLARA ZARAR VERMEYİN!

Yaşam 27.03.2018 - 10:16, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

ORMANLARA ZARAR VERMEYİN!

İlkbahar ve sonrasında yaz mevsimine gelinmiş olması orman yangınları, yanıp kül olan hektarlarca ormanlık alanı gibi endişeleri akıllara getiriyor. Peki bu tür suç işleyenler için nasıl cezalar verilmekte? Ormanların korunmasında yasal görev ve sorumluluk öncelikle orman teşkilatına ait. Teşkilat bu görevini orman işletme şeflikleri ve muhafaza memurları eliyle icra ediliyor.   ORMAN SUÇLARI Yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkarmak; Dikili yaş ve kuru ağaçları kesmek veya bunları kökünden sökmek veya bunlardan kabuk veya çıra veya katran veya sakız çıkarmak, yatık veya devrik ağaçları kesmek veya götürmek, kök sökmek, kömür yapmak; Palamut, ıhlamur çiçeği, her çeşit orman örtüsü, mazı kozalağı, tıbbi ve sınai nebatları veya orman tohumlarını toplayıp götürmek; Ormanlardaki göl, gölet, baraj, derelerde dinamit atmak veya zehir bırakmak suretiyle avlanmak Ticaret amacıyla olmaksızın kendi ihtiyacı için toprak, kum ve çakıl çıkarmak,     GENEL AF VE ÖZEL AF GEÇERLİ DEĞİL Orman Ceza kanunlarına göre kasten orman yakmanın cezası geçmişteki Cumhurbaşkanlarının dönem dönem çıkardığı genel af veya özel af kapsamında yer almıyor.  Trafik cezaları gibi bazı idari cezaların Emniyet Müdürlüğünce veya Valilik gibi diğer mülki amirlerce iptal edilmesi söz konusu iken ormancıların kestiği cezalar iptal edilemiyor ve ödenmesi zorunda. Ormana zarar vermek, kasten orman yakmanın cezası ise ağırlaştırılmış müebbet hapis.   YAŞ KESEN BAŞ KESER ATASÖZÜNDEKİ GİBİ Batı Akdeniz Bölgesi gibi orman alanları ve ağaçlandırılıp orman vasfı kazandırılması önemli bölgelerde orman ceza kanunları aynı “Yaş kesen baş keser” atasözündeki gibi önem taşıyor.     KIYAMETİN KOPACAĞINI BİLSENİZ ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ Ağaç dikmenin önemini anlatan bir hadiste “Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz” şeklinde uyarıda bulunulmuştur.  (Kıyamet kopuyor olsa ve birinizin elinde bir fide bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikebilirse bunu hemen yapsın”) (Bir kimse ağaç diker de o ağacın meyvesinden bir insan veya Allah’ın mahlukatından herhangi bir varlık yerse bu, o ağacı diken kimse için sadaka olur.) (“Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabani hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.”)     ORMAN SUÇLARI CEZASI Ormanla ilgili olarak kabahatlere idari para cezası, suçlara ise adli para ve hapis cezası veriliyor. Ormanda hayvan otlatılması, ormanlara çöp dökülmesi, ormandan toprak alınması ormanda avlanmak, süresi biten nakliye tezkeresi ile taşıma yapmak, istihsalde ağacın yerden yüksek kesilmesi, ağaçlardaki damga ve işaretlerin değiştirilmesi başlıca para cezasına tabi kabahatler olarak biliniyor.  

İlkbahar ve sonrasında yaz mevsimine gelinmiş olması orman yangınları, yanıp kül olan hektarlarca ormanlık alanı gibi endişeleri akıllara getiriyor. Peki bu tür suç işleyenler için nasıl cezalar verilmekte?

Ormanların korunmasında yasal görev ve sorumluluk öncelikle orman teşkilatına ait. Teşkilat bu görevini orman işletme şeflikleri ve muhafaza memurları eliyle icra ediliyor.

 

ORMAN SUÇLARI

Yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkarmak;

Dikili yaş ve kuru ağaçları kesmek veya bunları kökünden sökmek veya bunlardan kabuk veya çıra veya katran veya sakız çıkarmak, yatık veya devrik ağaçları kesmek veya götürmek, kök sökmek, kömür yapmak;

Palamut, ıhlamur çiçeği, her çeşit orman örtüsü, mazı kozalağı, tıbbi ve sınai nebatları veya orman tohumlarını toplayıp götürmek;

Ormanlardaki göl, gölet, baraj, derelerde dinamit atmak veya zehir bırakmak suretiyle avlanmak

Ticaret amacıyla olmaksızın kendi ihtiyacı için toprak, kum ve çakıl çıkarmak,

 

 

GENEL AF VE ÖZEL AF GEÇERLİ DEĞİL

Orman Ceza kanunlarına göre kasten orman yakmanın cezası geçmişteki Cumhurbaşkanlarının dönem dönem çıkardığı genel af veya özel af kapsamında yer almıyor.  Trafik cezaları gibi bazı idari cezaların Emniyet Müdürlüğünce veya Valilik gibi diğer mülki amirlerce iptal edilmesi söz konusu iken ormancıların kestiği cezalar iptal edilemiyor ve ödenmesi zorunda.

Ormana zarar vermek, kasten orman yakmanın cezası ise ağırlaştırılmış müebbet hapis.

 

YAŞ KESEN BAŞ KESER ATASÖZÜNDEKİ GİBİ

Batı Akdeniz Bölgesi gibi orman alanları ve ağaçlandırılıp orman vasfı kazandırılması önemli bölgelerde orman ceza kanunları aynı “Yaş kesen baş keser” atasözündeki gibi önem taşıyor.  

 

KIYAMETİN KOPACAĞINI BİLSENİZ ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ

Ağaç dikmenin önemini anlatan bir hadiste “Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz” şeklinde uyarıda bulunulmuştur.

 (Kıyamet kopuyor olsa ve birinizin elinde bir fide bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikebilirse bunu hemen yapsın”)

(Bir kimse ağaç diker de o ağacın meyvesinden bir insan veya Allah’ın mahlukatından herhangi bir varlık yerse bu, o ağacı diken kimse için sadaka olur.) (“Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabani hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.”)

 

 

ORMAN SUÇLARI CEZASI

Ormanla ilgili olarak kabahatlere idari para cezası, suçlara ise adli para ve hapis cezası veriliyor.

Ormanda hayvan otlatılması, ormanlara çöp dökülmesi, ormandan toprak alınması ormanda avlanmak, süresi biten nakliye tezkeresi ile taşıma yapmak, istihsalde ağacın yerden yüksek kesilmesi, ağaçlardaki damga ve işaretlerin değiştirilmesi başlıca para cezasına tabi kabahatler olarak biliniyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.