MUZ LİFİNDEN SANATA

Sanat 26.05.2015 - 17:51, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

MUZ LİFİNDEN SANATA

MUZ LİFİNDEN SANATA
Antalya’nın Alanya ilçesinde üretilen muzun kullanılmayan bölümlerinden elde edilen lifden hediyelik eşya ve tekstil sektöründe kullanılan ip üreten Alanya Belediyesi, muz lifinden üretilen eşyaların tanıtımını yaptı.  Alanya Belediyesi’nin düzenlediği 15. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nin temasını oluşturan “Alanya Muzu” ve “Muz Lifi Projesi” kapsamında üretilen ürünler, festivalin kültür ve sanat stantlarında hazırlanan özel bölümde sergilendi. Muz lifinin elde edilme biçimi ziyaretçilere uygulamalı olarak gösterilirken, muz lifinin iplik oluncaya kadar geçirdiği aşamalar; makine yardımıyla muz lifinin çıkarılması, lifin kurumaya bırakılması, boyama, liflerin bükülerek iplik haline getirilmesi, bükülen ipliklerden dokuma yapılması gibi aşamalar stantta ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Tosmur Belediye Hizmet Binası’nda muz gövdesinden lif elde etmek için açılan atölye hakkında da bilgiler verildi. MUZ LİFİNDEN TİŞÖRT Muz lifi ve polyester karışımıyla dokunan kumaştan üretilen tişört ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yüzde 20 muz lifi ve yüzde 80 oranında polyesterden üretilen tişört, bir ilk olması nedeniyle standın beğeni gören en önemli parçalarından birisi oldu. ALANYA KUŞAĞI MUZ LİFİYLE DOKUNDU Geleneksel Alanya Kuşağı da ilk kez çözgü ipliği ipek, atkı ipliği muz lifi olarak dokundu. İpek ve muz lifi karışımından dokunan sehpa ve masa örtüleri ve çözgü ipliği pamuk, atkı ipliği muz lifinden elde edilen iplikle dokunan dokuma kilim ve bu dokumadan yapılan çantalar sergilenen eserler arasındaydı. HEDİYELİK EŞYALAR Muz lifi ve muz ipinden broş, kolye, biblo bebekler, nazar ağaçları, magnet, şapka ve vazo çiçekleri, muz yaprağından tablolar, muz yaprağının sapından çantalar ve sepetler, duvar ve kapı süsleri ayrıca çeşitli hediyelik eşyalar sergilendi. MUZ LİFİ KURSU AÇILIYOR Öte yandan, Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde düzenlenecek Muz Lifi Kursu için 47 kursiyerin talepte bulundğun, ön kayıtların yapıldığı ve haziran ayında eğitimin başlayacağı bildirildi.
MUZ LİFİNDEN SANATA

Antalya’nın Alanya ilçesinde üretilen muzun kullanılmayan bölümlerinden elde edilen lifden hediyelik eşya ve tekstil sektöründe kullanılan ip üreten Alanya Belediyesi, muz lifinden üretilen eşyaların tanıtımını yaptı. 
Alanya Belediyesi’nin düzenlediği 15. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nin temasını oluşturan “Alanya Muzu” ve “Muz Lifi Projesi” kapsamında üretilen ürünler, festivalin kültür ve sanat stantlarında hazırlanan özel bölümde sergilendi.
Muz lifinin elde edilme biçimi ziyaretçilere uygulamalı olarak gösterilirken, muz lifinin iplik oluncaya kadar geçirdiği aşamalar; makine yardımıyla muz lifinin çıkarılması, lifin kurumaya bırakılması, boyama, liflerin bükülerek iplik haline getirilmesi, bükülen ipliklerden dokuma yapılması gibi aşamalar stantta ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Tosmur Belediye Hizmet Binası’nda muz gövdesinden lif elde etmek için açılan atölye hakkında da bilgiler verildi.

MUZ LİFİNDEN TİŞÖRT
Muz lifi ve polyester karışımıyla dokunan kumaştan üretilen tişört ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yüzde 20 muz lifi ve yüzde 80 oranında polyesterden üretilen tişört, bir ilk olması nedeniyle standın beğeni gören en önemli parçalarından birisi oldu.

ALANYA KUŞAĞI MUZ LİFİYLE DOKUNDU
Geleneksel Alanya Kuşağı da ilk kez çözgü ipliği ipek, atkı ipliği muz lifi olarak dokundu. İpek ve muz lifi karışımından dokunan sehpa ve masa örtüleri ve çözgü ipliği pamuk, atkı ipliği muz lifinden elde edilen iplikle dokunan dokuma kilim ve bu dokumadan yapılan çantalar sergilenen eserler arasındaydı.

HEDİYELİK EŞYALAR
Muz lifi ve muz ipinden broş, kolye, biblo bebekler, nazar ağaçları, magnet, şapka ve vazo çiçekleri, muz yaprağından tablolar, muz yaprağının sapından çantalar ve sepetler, duvar ve kapı süsleri ayrıca çeşitli hediyelik eşyalar sergilendi.

MUZ LİFİ KURSU AÇILIYOR
Öte yandan, Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde düzenlenecek Muz Lifi Kursu için 47 kursiyerin talepte bulundğun, ön kayıtların yapıldığı ve haziran ayında eğitimin başlayacağı bildirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.