Milletvekili Göker, "AKP iktidarı süt üreticilerini kandırmıştır."

04.11.2019 - 10:21, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Milletvekili Göker, "AKP iktidarı süt üreticilerini kandırmıştır."

  Milletvekili Dr. Mehmet Göker, çiftçiyi destekleme ve teşvik paketlerinin yetersizliği ve eksikliğine vurgu yapan bir basın açıklaması yaptı. Milletvekili Göker, çiğ sütten para kazanamayan çiftçinin, anaç hayvanları kesime göndermek durumunda kalacağını belirtti.   Milletvekili Dr. Mehmet Göker, yaptığı basın açıklamasında;   "Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi, 2 Ekim 2019 tarihinde yaptığı toplantı ile çiğ sütün referans fiyatın 15 Kasım 2019 tarihinden itibaren 2 lira 30 kuruş olarak uygulanmasına karar vermiştir. Söz konusu fiyat 15 Kasım 2019 tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerli olacaktır.   Yine 22 Aralık 2018 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ocak, Şubat ve Mart 2019’da çiğ süt destekleme priminin litre başına 15 kuruşluk artışla 25 kuruş olarak çiftçiye ödeneceği belirtilmiştir. Ancak seçimlerden sonra sadece Nisan ayında 25 kuruşluk prim ödemesi yapılmış ve bütçede para olmaması gerekçe gösterilerek Mayıs-Haziran dönemi primleri 10 kuruşa düşürülmüştür.   Her sektöre para bulan, teşvikler ve destek paketleri yaratan hükümet nedense söz konusu kesim çiftçiler ve üreticiler olduğu zaman kesenin ağzını bağlamaktadır. Yandaşa para bulan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi üreticiyi ve hayvancıyı görmezden gelmektedir. Söz konusu bu durum, zaten sıkıntı içinde olan süt üreticisini, daha da zor duruma sokacaktır. Yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapmaya çalışan süt üreticileri çiğ sütten para kazanamadıkları için kritik öneme sahip olan anaç hayvanlar kesime gönderilecektir.   Aslında hayvancılıkta yaşanan bu sorunlar bugünün sorunları değildir. Türkiye, hayvancılık sektöründe orta ve uzun vadeli bir politikaya sahip olamadığı için piyasada arz-talep dengesi ve fiyat istikrarı bir türlü sağlanamamış ve piyasa yıllardır ithalat ile terbiye edilmeye ve düzeltilmeye çalışılmıştır. Ama uygulanan ithalat politikaları, sistemi düzeltmek bir yana dursun iyice içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir.   Sonuç olarak, çiğ süt üreticisi desteklenmezse daha önce olduğu gibi 1 milyondan fazla inek kesime gönderilir ve yaklaşık 9 yıldır devam eden ithalat en az iki katına çıkar.   Yerel seçim öncesinde çiğ süt destekleme primini 10 kuruştan 25 kuruşa çıkaran AKP iktidarı süt üreticilerini kandırmıştır. Kendilerini bu yanlıştan vazgeçmeye çağırmak bizim asli görevimizdir." Dedi.

 

Milletvekili Dr. Mehmet Göker, çiftçiyi destekleme ve teşvik paketlerinin yetersizliği ve eksikliğine vurgu yapan bir basın açıklaması yaptı. Milletvekili Göker, çiğ sütten para kazanamayan çiftçinin, anaç hayvanları kesime göndermek durumunda kalacağını belirtti.

 

Milletvekili Dr. Mehmet Göker, yaptığı basın açıklamasında;

 

"Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi, 2 Ekim 2019 tarihinde yaptığı toplantı ile çiğ sütün referans fiyatın 15 Kasım 2019 tarihinden itibaren 2 lira 30 kuruş olarak uygulanmasına karar vermiştir. Söz konusu fiyat 15 Kasım 2019 tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerli olacaktır.

 

Yine 22 Aralık 2018 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ocak, Şubat ve Mart 2019’da çiğ süt destekleme priminin litre başına 15 kuruşluk artışla 25 kuruş olarak çiftçiye ödeneceği belirtilmiştir. Ancak seçimlerden sonra sadece Nisan ayında 25 kuruşluk prim ödemesi yapılmış ve bütçede para olmaması gerekçe gösterilerek Mayıs-Haziran dönemi primleri 10 kuruşa düşürülmüştür.

 

Her sektöre para bulan, teşvikler ve destek paketleri yaratan hükümet nedense söz konusu kesim çiftçiler ve üreticiler olduğu zaman kesenin ağzını bağlamaktadır. Yandaşa para bulan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi üreticiyi ve hayvancıyı görmezden gelmektedir. Söz konusu bu durum, zaten sıkıntı içinde olan süt üreticisini, daha da zor duruma sokacaktır. Yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapmaya çalışan süt üreticileri çiğ sütten para kazanamadıkları için kritik öneme sahip olan anaç hayvanlar kesime gönderilecektir.

 

Aslında hayvancılıkta yaşanan bu sorunlar bugünün sorunları değildir. Türkiye, hayvancılık sektöründe orta ve uzun vadeli bir politikaya sahip olamadığı için piyasada arz-talep dengesi ve fiyat istikrarı bir türlü sağlanamamış ve piyasa yıllardır ithalat ile terbiye edilmeye ve düzeltilmeye çalışılmıştır. Ama uygulanan ithalat politikaları, sistemi düzeltmek bir yana dursun iyice içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir.

 

Sonuç olarak, çiğ süt üreticisi desteklenmezse daha önce olduğu gibi 1 milyondan fazla inek kesime gönderilir ve yaklaşık 9 yıldır devam eden ithalat en az iki katına çıkar.

 

Yerel seçim öncesinde çiğ süt destekleme primini 10 kuruştan 25 kuruşa çıkaran AKP iktidarı süt üreticilerini kandırmıştır. Kendilerini bu yanlıştan vazgeçmeye çağırmak bizim asli görevimizdir." Dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.