MEVLEVİLİK HOLLYWOOD YOLUNDA

Sanat (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.06.2014 - 09:51, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

MEVLEVİLİK HOLLYWOOD YOLUNDA

Mevlevi torunu olduğunu öğrenen Amerikalı Yönetmen Berfil Haynes, Afyonkarahisar’a gelerek "Mevlevilik Belgeseli" çekmeye başladı.
Hollywood'da 25 yıldır başarılara imza atan kurgu-görüntü yönetmeni Berfin Haymes, Mevlevilikte Konya’dan sonra önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’da belgesel çekimlerine başladı. Mevleviliği ve felsefesinin konu alındığı belgeselin çekimlerine Afyonkarahisar Türbe (Mevlevi) Camii'nden başlayan Haynes’in en büyük yardımcısı ise Türk asıllı eşi Elif Cercel oldu. Semazenler çekimler için cami bahçesinde özel olarak bir gösteri sunarken, Haynes ve eşi Cercel çekim esnasında verilen molalarda basın mensuplarına belgesel ile ilgili bilgi verdi. Belgesel çekimleri için Afyonkarahisar’a geldiklerini ve eşini çekimler boyunca yalnız bırakmadığını söyleyen Elif Cercel, amaçlarının Afyonkarahisar’ı ve Mevleviliği dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Cercel, “Afyonkarahisar’a çekime geldik, kısa bir belgesel çekimi projemiz vardı. Afyon’u tanıyarak bu projeyi geliştirdik. 2 senedir aslında bu proje üzerinde çalışıyoruz. Amerika’da yaşıyoruz, umarım projeyi Amerika’da yayınlayabileceğiz. Buraları tanıdıktan sonra, Afyon’un kültürel zenginliklerini gördükten sonra bu proje geliştirildi. Eşim filmci, ben de medya dünyasında çalışıyorum. İkimiz de tecrübelerimizi bir araya getirerek bu projeyi geliştirdik” dedi.“BEN DE MEVLEVİ TORUNUYUM”Eşinin tercümesi ile belgesel konusunda bilgi veren Berfin Haymes ise şunları söyledi:“Semazenler Amerika’ya geldiğinde ilgimi çekti. Benim de aslında ailem Mevlevi torunlarıymış, onu keşfettik. Bunu öğrenince daha fazla ilgilendim. Birçok ünlü filmle birlikte müzikli, videolu reklam filmleri yaptım. 25 yıldır Hollywood film endüstrisinde çalışıyorum.”Çekimler esnasında film ekibine Afyonkarahisar Mevlevi Müzesi Müdür Hasan Özpunar da eşlik ederken, çevre sakinleri ise çekimlere büyük ilgi gösterdi. Özellikle camiye Kur’an-ı Kerim kursu için gelen çocukların çekimleri pür dikkat izlemeleri dikkat çekti.
Mevlevi torunu olduğunu öğrenen Amerikalı Yönetmen Berfil Haynes, Afyonkarahisar’a gelerek "Mevlevilik Belgeseli" çekmeye başladı.

Hollywood'da 25 yıldır başarılara imza atan kurgu-görüntü yönetmeni Berfin Haymes, Mevlevilikte Konya’dan sonra önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’da belgesel çekimlerine başladı. Mevleviliği ve felsefesinin konu alındığı belgeselin çekimlerine Afyonkarahisar Türbe (Mevlevi) Camii'nden başlayan Haynes’in en büyük yardımcısı ise Türk asıllı eşi Elif Cercel oldu. Semazenler çekimler için cami bahçesinde özel olarak bir gösteri sunarken, Haynes ve eşi Cercel çekim esnasında verilen molalarda basın mensuplarına belgesel ile ilgili bilgi verdi. 
Belgesel çekimleri için Afyonkarahisar’a geldiklerini ve eşini çekimler boyunca yalnız bırakmadığını söyleyen Elif Cercel, amaçlarının Afyonkarahisar’ı ve Mevleviliği dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Cercel, “Afyonkarahisar’a çekime geldik, kısa bir belgesel çekimi projemiz vardı. Afyon’u tanıyarak bu projeyi geliştirdik. 2 senedir aslında bu proje üzerinde çalışıyoruz. Amerika’da yaşıyoruz, umarım projeyi Amerika’da yayınlayabileceğiz. Buraları tanıdıktan sonra, Afyon’un kültürel zenginliklerini gördükten sonra bu proje geliştirildi. Eşim filmci, ben de medya dünyasında çalışıyorum. İkimiz de tecrübelerimizi bir araya getirerek bu projeyi geliştirdik” dedi.

“BEN DE MEVLEVİ TORUNUYUM”
Eşinin tercümesi ile belgesel konusunda bilgi veren Berfin Haymes ise şunları söyledi:
“Semazenler Amerika’ya geldiğinde ilgimi çekti. Benim de aslında ailem Mevlevi torunlarıymış, onu keşfettik. Bunu öğrenince daha fazla ilgilendim. Birçok ünlü filmle birlikte müzikli, videolu reklam filmleri yaptım. 25 yıldır Hollywood film endüstrisinde çalışıyorum.”
Çekimler esnasında film ekibine Afyonkarahisar Mevlevi Müzesi Müdür Hasan Özpunar da eşlik ederken, çevre sakinleri ise çekimlere büyük ilgi gösterdi. Özellikle camiye Kur’an-ı Kerim kursu için gelen çocukların çekimleri pür dikkat izlemeleri dikkat çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.