Manavgat muzda marka olma yolunda

Ekonomi 10.08.2017 - 13:50, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Manavgat muzda marka olma yolunda

anavgat’ta örtü altı muz yetiştiriciliği her geçen gün artıyor.
Manavgat’ta örtü altı muz yetiştiriciliği her geçen gün artıyor. Başta Alanya sınırında bulunan Boztepe, Odaönü, Karakaya, Örenşehir, Yalçıdibi olmak üzere Çavuşköyü, Çenger, Hacıobası, Gündoğdu, Kalemler, Evrenseki, Seydiler ve Sağirin Mahallelerinde kurulan muz seralarında muz üretimi yapılıyor.    Manavgat’ta 2010 yılında sadece 5 dönüm muz serası bulunurken bu alan Ağustos 2017 itibariyle 700 dönüm alana, üretim ise 5 bin 600 ton civarına yükseldi. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, "Ülkemizde 50 bin dönüm örtü altı ve açıkta muz üretimi yapılmaktadır. Bunun 26 bin dönümü Anamur ve Silifke, 24 bin dönümü de Alanya, Gazipaşa, Manavgat, Kumluca ve Serik ilçelerinde bulunmaktadır. Türkiye’de 300 bin ton civarında muz üretilirken tüketilen muz ise 600 bin ton civarında olup 300 bin ton muz ithal edilmektedir. Manavgat’ta yeni yapılan muz seralarıyla 2017 yılı sonuna kadar muz ekili alanların bin dönümü aşması beklenmektedir. 10 yıl içerisinde Manavgat’ın Türkiye’nin en önemli muz üretim merkezlerinden bir tanesi olacağına inanıyorum" dedi. "15 dönüm kapalı alanda muz serası yaptık" Odaönü Mahallesinde kiraladığı arazide ortağı Özgür Kaya ile birlikte muz üretimi yapan Sorgun Mahallesinden Selahattin Özer, muz serası ve üretimi konusunda biraz bilgi sahibi olduktan sonra ortağı ile bu işe başlama kararı aldığını belirterek "Bir iş yeri kiralayıp turizme yönelik iş yapmak yerine muz üretimine karar verdik. Bunda ne kadar turizmle uğraşsam da çiftçilikten gelmiş olmam da etkili oldu. Bu araziyi kiralayarak 15 dönüm kapalı alanda muz serası yaptık. 2016 Temmuz ayında inşaata başladık ve 5 ayda tamamladık. 1 Kasım tarihinde muz fidelerini ektik. 15 Ekim itibariyle kesime başlayacağız. Kesimin aralık ayına kadar süreceğini tahmin ediyoruz. 2018 Mayıs-Haziran aylarında da ikinci ürünü alacağız" dedi.   2 bin 500 muz ağaçlarının bulunduğunu belirten Özer, "Her ağaç ilk ürün olarak ortalama 35-40 kilo muz veriyor. 90-100 ton civarında ürün bekliyoruz. İkinci üründe ise miktar artış gösteriyor ve 120 tona çıkıyor. Bugün itibariyle kilosu 3 liradan ağaçta satış yapılıyor. Elimizi bile sürmeden toptancılar gelip kesimini kendileri yapıyor. Muzun satılmaması diye bir şey söz konusu değil. Ülkemizde muz tüketiminin sadece yüzde 50’sini kendimiz ürettiğimiz için kalan yüzde 50 ise Çikita olarak ithal edilmektedir. Üretim ne kadar artarsa muzda dışa bağımlılığımız o kadar azalacaktır. Muz serası yaparak üretim yapmalarını tüm girişimcilere tavsiye ediyorum" dedi.
anavgat’ta örtü altı muz yetiştiriciliği her geçen gün artıyor.

Manavgat’ta örtü altı muz yetiştiriciliği her geçen gün artıyor. Başta Alanya sınırında bulunan Boztepe, Odaönü, Karakaya, Örenşehir, Yalçıdibi olmak üzere Çavuşköyü, Çenger, Hacıobası, Gündoğdu, Kalemler, Evrenseki, Seydiler ve Sağirin Mahallelerinde kurulan muz seralarında muz üretimi yapılıyor. 
 

Manavgat’ta 2010 yılında sadece 5 dönüm muz serası bulunurken bu alan Ağustos 2017 itibariyle 700 dönüm alana, üretim ise 5 bin 600 ton civarına yükseldi. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, "Ülkemizde 50 bin dönüm örtü altı ve açıkta muz üretimi yapılmaktadır. Bunun 26 bin dönümü Anamur ve Silifke, 24 bin dönümü de Alanya, Gazipaşa, Manavgat, Kumluca ve Serik ilçelerinde bulunmaktadır. Türkiye’de 300 bin ton civarında muz üretilirken tüketilen muz ise 600 bin ton civarında olup 300 bin ton muz ithal edilmektedir. Manavgat’ta yeni yapılan muz seralarıyla 2017 yılı sonuna kadar muz ekili alanların bin dönümü aşması beklenmektedir. 10 yıl içerisinde Manavgat’ın Türkiye’nin en önemli muz üretim merkezlerinden bir tanesi olacağına inanıyorum" dedi.

"15 dönüm kapalı alanda muz serası yaptık"
Odaönü Mahallesinde kiraladığı arazide ortağı Özgür Kaya ile birlikte muz üretimi yapan Sorgun Mahallesinden Selahattin Özer, muz serası ve üretimi konusunda biraz bilgi sahibi olduktan sonra ortağı ile bu işe başlama kararı aldığını belirterek "Bir iş yeri kiralayıp turizme yönelik iş yapmak yerine muz üretimine karar verdik. Bunda ne kadar turizmle uğraşsam da çiftçilikten gelmiş olmam da etkili oldu. Bu araziyi kiralayarak 15 dönüm kapalı alanda muz serası yaptık. 2016 Temmuz ayında inşaata başladık ve 5 ayda tamamladık. 1 Kasım tarihinde muz fidelerini ektik. 15 Ekim itibariyle kesime başlayacağız. Kesimin aralık ayına kadar süreceğini tahmin ediyoruz. 2018 Mayıs-Haziran aylarında da ikinci ürünü alacağız" dedi.
 

2 bin 500 muz ağaçlarının bulunduğunu belirten Özer, "Her ağaç ilk ürün olarak ortalama 35-40 kilo muz veriyor. 90-100 ton civarında ürün bekliyoruz. İkinci üründe ise miktar artış gösteriyor ve 120 tona çıkıyor. Bugün itibariyle kilosu 3 liradan ağaçta satış yapılıyor. Elimizi bile sürmeden toptancılar gelip kesimini kendileri yapıyor. Muzun satılmaması diye bir şey söz konusu değil. Ülkemizde muz tüketiminin sadece yüzde 50’sini kendimiz ürettiğimiz için kalan yüzde 50 ise Çikita olarak ithal edilmektedir. Üretim ne kadar artarsa muzda dışa bağımlılığımız o kadar azalacaktır. Muz serası yaparak üretim yapmalarını tüm girişimcilere tavsiye ediyorum" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.