MAKÜ’DEN YÜZDE YÜZ YERLİ ‘ANTİBAKTERİYEL LİF’

Eğitim (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.03.2019 - 15:24, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

MAKÜ’DEN YÜZDE YÜZ YERLİ ‘ANTİBAKTERİYEL LİF’

Hastane mikroplarının önüne geçebilmek ve hastane enfeksiyonu kaynaklı can kayıplarını önlemek amacıyla, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Laboratuvarlarında yüzde yüz yerli ve TÜBİTAK destekli ‘antibakteriyel lif’ üretildi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) TÜBİTAK destekli proje sonucunda antibakteriyel lif üretti. Lif sayesinde hastane mikroplarının önüne geçilerek hastane enfeksiyonu kaynaklı can kayıpları önlenebilecek. Ayrıca Türkiye’nin medikal sektörde dışa bağımlılığı da bu lif sayesinde düşürülecek.   "Hastane mikropları can kayıplarına neden olmakta" Projenin çıkış noktası hakkında bilgiler aktaran Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Emen, Türkiye’de 3 hastadan 2’sinde hastane mikrobu kaynaklı enfeksiyon görüldüğünü vurguladı. Hastane mikrobu olarak bilinen bazı bakterilerin tüm dünyada sakatlanma ve can kayıplarına neden olduğunun altını çizen Emen, "Bu bakteriler aynı zamanda antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiştir. Sürekli yeni antibiyotik geliştirilmesi üzerine yapılan çalışmalar sürmektedir ancak direnç geliştirmesi nedeniyle tedavi süreci de oldukça uzun sürmektedir. 2012 istatistiklerine göre ülkemizde hastane mikrobu enfeksiyonuna yakalanma oranı 3 hastadan 2'sinde görülmektedir. Bu oran hem Avrupa Birliği hem de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki orandan çok daha yüksektir. Yine 2012 istatistiğine göre ülkemizdeki hasta başına tedavi maliyeti yaklaşık 5 bin 500 TL olarak bildirilmiştir. Bu sebeple bu tür bakterilere ve patojenlere karşı antibiyotiklerin dışında yeni tekstil malzemelerin üretilmesi önem kazanmıştır. Projemiz bu noktaya odaklanmıştır" şeklinde konuştu.   "Devlete olan maliyeti düşürmüş oluyorsunuz" Projenin başarıyla gerçekleştiğini ifade eden Emen, patentleme süreci tamamlanarak, seri üretime geçilirse Türkiye’nin bu konuda yurt dışına bağımlılığının azaltılacağını kaydetti. Emen "Bu ürün içerisinde laboratuvarımızda hazırlamış olduğumuz kimyasal malzemeler var. Bunlar biyoaktif tekstil lifleri içerisine yerleştirildi. Kullanım alanlarını kullan at kıyafetler şeklinde düşünebiliriz. Önlükler, çarşaflar, yatak örtüleri, hastane personelinin giydiği kıyafetler olabileceği gibi lifleri eğirerek iplik haline getirebilirsiniz ve dokuyarak kumaş elde edebilirsiniz. Bu ürün özellikle antibiyotiklere karşı direnç göstermiş hastane mikroplarına karşı bir alternatif destek olarak kullanılacak böylece hem maliyeti düşüreceksiniz hem de hastanın hastanede kalış süresi azalacağından, hastane personelinin iş yükünü de azaltmış oluyorsunuz ve bununla da devlete olan maliyeti düşürmüş oluyorsunuz" ifadelerini kaydetti.  
Hastane mikroplarının önüne geçebilmek ve hastane enfeksiyonu kaynaklı can kayıplarını önlemek amacıyla, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Laboratuvarlarında yüzde yüz yerli ve TÜBİTAK destekli ‘antibakteriyel lif’ üretildi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) TÜBİTAK destekli proje sonucunda antibakteriyel lif üretti. Lif sayesinde hastane mikroplarının önüne geçilerek hastane enfeksiyonu kaynaklı can kayıpları önlenebilecek. Ayrıca Türkiye’nin medikal sektörde dışa bağımlılığı da bu lif sayesinde düşürülecek.

 

"Hastane mikropları can kayıplarına neden olmakta"

Projenin çıkış noktası hakkında bilgiler aktaran Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Emen, Türkiye’de 3 hastadan 2’sinde hastane mikrobu kaynaklı enfeksiyon görüldüğünü vurguladı.

Hastane mikrobu olarak bilinen bazı bakterilerin tüm dünyada sakatlanma ve can kayıplarına neden olduğunun altını çizen Emen, "Bu bakteriler aynı zamanda antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiştir. Sürekli yeni antibiyotik geliştirilmesi üzerine yapılan çalışmalar sürmektedir ancak direnç geliştirmesi nedeniyle tedavi süreci de oldukça uzun sürmektedir. 2012 istatistiklerine göre ülkemizde hastane mikrobu enfeksiyonuna yakalanma oranı 3 hastadan 2'sinde görülmektedir. Bu oran hem Avrupa Birliği hem de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki orandan çok daha yüksektir. Yine 2012 istatistiğine göre ülkemizdeki hasta başına tedavi maliyeti yaklaşık 5 bin 500 TL olarak bildirilmiştir. Bu sebeple bu tür bakterilere ve patojenlere karşı antibiyotiklerin dışında yeni tekstil malzemelerin üretilmesi önem kazanmıştır. Projemiz bu noktaya odaklanmıştır" şeklinde konuştu.

 

"Devlete olan maliyeti düşürmüş oluyorsunuz"

Projenin başarıyla gerçekleştiğini ifade eden Emen, patentleme süreci tamamlanarak, seri üretime geçilirse Türkiye’nin bu konuda yurt dışına bağımlılığının azaltılacağını kaydetti.

Emen "Bu ürün içerisinde laboratuvarımızda hazırlamış olduğumuz kimyasal malzemeler var. Bunlar biyoaktif tekstil lifleri içerisine yerleştirildi. Kullanım alanlarını kullan at kıyafetler şeklinde düşünebiliriz. Önlükler, çarşaflar, yatak örtüleri, hastane personelinin giydiği kıyafetler olabileceği gibi lifleri eğirerek iplik haline getirebilirsiniz ve dokuyarak kumaş elde edebilirsiniz. Bu ürün özellikle antibiyotiklere karşı direnç göstermiş hastane mikroplarına karşı bir alternatif destek olarak kullanılacak böylece hem maliyeti düşüreceksiniz hem de hastanın hastanede kalış süresi azalacağından, hastane personelinin iş yükünü de azaltmış oluyorsunuz ve bununla da devlete olan maliyeti düşürmüş oluyorsunuz" ifadelerini kaydetti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.