Kurban Bayramında Dikkat!

Sağlık 07.08.2019 - 17:04, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Kurban Bayramında Dikkat!

Burdur İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Reha Sermed Aygören, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi ‘Kurban Kesimi’, ‘Kist Hidatik hastalığı’ , ‘Kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalar’ ve ‘Kurban Bayramında Beslenme’ gibi konularla ilgili açıklamalar da bulunarak vatandaşları uyardı.
  Burdur İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Reha Sermed Aygören “Kurban Bayramı’nda hijyen ve sağlık koşullarına gereken önemin verilmesinin toplum sağlığı açısından son derece önem arz ettiğini, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda akciğer ve karaciğere yerleşerek hayvanlardan insanlara geçebilen ‘Kist Hidatik’ hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.   Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların, hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması ile bu hastalığın yayıldığına dikkati çeken Op. Dr. Aygören, “Uygun olmayan koşullarda kesilen kurbanlardan arta kalan iç organların köpek ve benzeri hayvanlar tarafından yenmesi sonucu ‘kist hidatik’ hastalığı oluşabilmektedir. Kestikleri kurbanın iç organlarında kiste rastlayan vatandaşlarımızın kesinlikle bu sakatatları yememeleri ve bu organların diğer hayvanlar tarafından da tüketilmesine engel olmak için derin bir çukur kazarak toprağa gömmeleri gerekmektedir” dedi.   Kurban kesme ibadetini yerine getiren vatandaşları, hayvanlarını belediyelerin belirlediği yerlerde kesmeleri ve kasaplardan yardım almaları konusunda da uyaran Aygören, “Maalesef her yıl yüzlerce vatandaşımız kurban keserken yaralanmakta ve hastane acillerimize başvurmaktadır. Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabileceği gibi en sık karşılaşılan el yaralanmaları, tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapılarını da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta organ kopmaları oluşabilir” diyen Op. Dr. Aygören, “yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahalenin temiz bir bezle kanamanın durdurulması ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini, evde kendi imkânları ile (tütün, kül, vb. maddeler sürerek) tedavi etmeye çalışmamalılardır.” şeklinde konuştu.   Kurban etlerinin tüketilmesi ve sağlıklı beslenme konusunda da vatandaşlara birtakım uyarılarda bulunan Op. Dr. Aygören “Özellikle yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, kalp-damar vb. rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımızın et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olan hastalarımızın, yağlı etler yerine az yağlı veya yağsız etleri aşırıya kaçmadan tüketmeye ve bayram süresince dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, fiziksel aktivitelerine özellikle yürüyüş yapmaya dikkat edilmeli” diye konuştu.
Burdur İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Reha Sermed Aygören, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi ‘Kurban Kesimi’, ‘Kist Hidatik hastalığı’ , ‘Kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalar’ ve ‘Kurban Bayramında Beslenme’ gibi konularla ilgili açıklamalar da bulunarak vatandaşları uyardı.

 

Burdur İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Reha Sermed Aygören “Kurban Bayramı’nda hijyen ve sağlık koşullarına gereken önemin verilmesinin toplum sağlığı açısından son derece önem arz ettiğini, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda akciğer ve karaciğere yerleşerek hayvanlardan insanlara geçebilen ‘Kist Hidatik’ hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

 

Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların, hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması ile bu hastalığın yayıldığına dikkati çeken Op. Dr. Aygören, “Uygun olmayan koşullarda kesilen kurbanlardan arta kalan iç organların köpek ve benzeri hayvanlar tarafından yenmesi sonucu ‘kist hidatik’ hastalığı oluşabilmektedir. Kestikleri kurbanın iç organlarında kiste rastlayan vatandaşlarımızın kesinlikle bu sakatatları yememeleri ve bu organların diğer hayvanlar tarafından da tüketilmesine engel olmak için derin bir çukur kazarak toprağa gömmeleri gerekmektedir” dedi.

 

Kurban kesme ibadetini yerine getiren vatandaşları, hayvanlarını belediyelerin belirlediği yerlerde kesmeleri ve kasaplardan yardım almaları konusunda da uyaran Aygören, “Maalesef her yıl yüzlerce vatandaşımız kurban keserken yaralanmakta ve hastane acillerimize başvurmaktadır. Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabileceği gibi en sık karşılaşılan el yaralanmaları, tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapılarını da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta organ kopmaları oluşabilir” diyen Op. Dr. Aygören, “yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahalenin temiz bir bezle kanamanın durdurulması ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini, evde kendi imkânları ile (tütün, kül, vb. maddeler sürerek) tedavi etmeye çalışmamalılardır.” şeklinde konuştu.

 

Kurban etlerinin tüketilmesi ve sağlıklı beslenme konusunda da vatandaşlara birtakım uyarılarda bulunan Op. Dr. Aygören “Özellikle yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, kalp-damar vb. rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımızın et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olan hastalarımızın, yağlı etler yerine az yağlı veya yağsız etleri aşırıya kaçmadan tüketmeye ve bayram süresince dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, fiziksel aktivitelerine özellikle yürüyüş yapmaya dikkat edilmeli” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.