Kibyra Antik Kenti Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine Alındı

Kültür 10.09.2016 - 09:37, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

Kibyra Antik Kenti Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine Alındı

Burdur’un UNESCO dünya mirası geçici listesine giren kültürel mirası ikiye yükseldi. 2009 yılında giren Sagalassos'tan sonra, Kibyra'da Dünya Mirası Geçici listesine girmiştir.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 7 Eylül 2016 tarihinde yapılan duyuruda İlimiz Gölhisar İlçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti UNESCO’nun kararıyla “Dünya Mirası Geçici Listesine” alındığı bildirilmiştir. Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün tavsiyesi üzerine hazırlanan adaylık dosyası 2016 yılı Nisan ayında UNESCO’ya gönderilen antik kentin, “yaşayan veya artık yok olmuş bir kültürel geleneğe veya uygarlığa benzersiz veya istisnai nitelikte tanıklık etme” ve “insanlık tarihindeki önemli aşamaları tasvir eden bir bina türüne, mimari veya teknolojik bir yapı grubuna veya manzaraya sahip olma” ölçütlerini karşıladığı değerlendirilmiştir. Tarihi alanların veya yapıların UNESCO “dünya mirası asıl listesine” alınmaları için önce geçici listeye kabul edilmeleri gerekmektedir.   Bu kapsamda Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşen “Dünya Mirası Komitesi” 40. Toplantısında alınan kararla “Kibyra antik kenti” olmak üzere ülkemizde bulunan 10 kültürel mirası Dünya mirası geçici listesine dahil edilmiştir. UNESCO’nun bu kararı kültürel miraslarımızın “dünya mirası asıl listeye” girme adına önemli bir aşamadır.   Kibyra antik kentinin UNESCO dünya mirası asıl listesine girmesi halinde artık “evrensel bir değer” olduğu tüm dünya tarafından tescillenmiş olacaktır. Yine tüm ülkelerde “dünya kültür mirası” listesinde bir marka olarak bilineceği için özellikle kültür turistlerinin hemen ilgisini çekecektir. Turizmde patlamaya neden olacaktır.   2006 yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Burdur Müzesi başkanlığında başlayan Kibyra kazısı, 2010 yılında MAKÜ arkeoloji bölümünde Yrd Doç. Şükrü Özüdoğru başkanlığında “Bakanlar Kurulu Kararlı Kazı” olarak devam etmektedir.   Kentin görünen anıtsal yapılarında kazı çalışmaları büyük oranda tamamlanmış, stadion ve odeion’da restorasyon çalışmaları için proje aşamasında çalışmalar devam etmektedir. Kazılar agora, Roma imparatorluk hamamı ve kentin mezarlık (nekrapolis) alanlarında devam etmektedir.   UNESCO Dünya Mirası Listesine kayıt için ön koşul olan ulusal envanter listesi olarak bilinen Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Türkiye tarafından önerilen 10 yeni alanın kaydının onaylanmasıyla Türkiye’nin “geçici listedeki” alanları 70’e yükseldi. Kabul edilen yeni alanlar aşağıda sunulmaktadır.   Kibyra Antik Kenti (Burdur) Bodrum Kalesi (Muğla), Sivrihisar Ulu Camii (Eskişehir) Hacı Bayram Camii ve Çevresindeki Tarihi Alanlar (Ankara) II. Bayezid Külliyesi (Edirne) Nuru Osmaniye Külliyesi (İstanbul) Malabadi Köprüsü (Diyarbakır) Van Kalesi (Van) Yivli Minare Camii (Antalya) Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Samsun)  
Burdur’un UNESCO dünya mirası geçici listesine giren kültürel mirası ikiye yükseldi. 2009 yılında giren Sagalassos'tan sonra, Kibyra'da Dünya Mirası Geçici listesine girmiştir.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 7 Eylül 2016 tarihinde yapılan duyuruda İlimiz Gölhisar İlçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti UNESCO’nun kararıyla “Dünya Mirası Geçici Listesine” alındığı bildirilmiştir. Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün tavsiyesi üzerine hazırlanan adaylık dosyası 2016 yılı Nisan ayında UNESCO’ya gönderilen antik kentin, “yaşayan veya artık yok olmuş bir kültürel geleneğe veya uygarlığa benzersiz veya istisnai nitelikte tanıklık etme” ve “insanlık tarihindeki önemli aşamaları tasvir eden bir bina türüne, mimari veya teknolojik bir yapı grubuna veya manzaraya sahip olma” ölçütlerini karşıladığı değerlendirilmiştir. Tarihi alanların veya yapıların UNESCO “dünya mirası asıl listesine” alınmaları için önce geçici listeye kabul edilmeleri gerekmektedir.

 

Bu kapsamda Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşen “Dünya Mirası Komitesi” 40. Toplantısında alınan kararla “Kibyra antik kenti” olmak üzere ülkemizde bulunan 10 kültürel mirası Dünya mirası geçici listesine dahil edilmiştir. UNESCO’nun bu kararı kültürel miraslarımızın “dünya mirası asıl listeye” girme adına önemli bir aşamadır.

 

Kibyra antik kentinin UNESCO dünya mirası asıl listesine girmesi halinde artık “evrensel bir değer” olduğu tüm dünya tarafından tescillenmiş olacaktır. Yine tüm ülkelerde “dünya kültür mirası” listesinde bir marka olarak bilineceği için özellikle kültür turistlerinin hemen ilgisini çekecektir. Turizmde patlamaya neden olacaktır.

 

2006 yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Burdur Müzesi başkanlığında başlayan Kibyra kazısı, 2010 yılında MAKÜ arkeoloji bölümünde Yrd Doç. Şükrü Özüdoğru başkanlığında “Bakanlar Kurulu Kararlı Kazı” olarak devam etmektedir.

 

Kentin görünen anıtsal yapılarında kazı çalışmaları büyük oranda tamamlanmış, stadion ve odeion’da restorasyon çalışmaları için proje aşamasında çalışmalar devam etmektedir. Kazılar agora, Roma imparatorluk hamamı ve kentin mezarlık (nekrapolis) alanlarında devam etmektedir.

 

UNESCO Dünya Mirası Listesine kayıt için ön koşul olan ulusal envanter listesi olarak bilinen Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Türkiye tarafından önerilen 10 yeni alanın kaydının onaylanmasıyla Türkiye’nin “geçici listedeki” alanları 70’e yükseldi. Kabul edilen yeni alanlar aşağıda sunulmaktadır.

 

  • Kibyra Antik Kenti (Burdur)

  • Bodrum Kalesi (Muğla),

  • Sivrihisar Ulu Camii (Eskişehir)

  • Hacı Bayram Camii ve Çevresindeki Tarihi Alanlar (Ankara)

  • II. Bayezid Külliyesi (Edirne)

  • Nuru Osmaniye Külliyesi (İstanbul)

  • Malabadi Köprüsü (Diyarbakır)

  • Van Kalesi (Van)

  • Yivli Minare Camii (Antalya)

  • Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Samsun)  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.