ISPARTA'DA KÖMÜR YAKMAK YASAK

Gündem 26.04.2014 - 11:38, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

ISPARTA'DA KÖMÜR YAKMAK YASAK

Partiküler kirlilik bakımından hava kalitesi en düşük illerden biri olan Isparta'da, kömür, linyit ve fuel oil yakımına yasak getirildi.
 Partiküler kirlilik bakımından hava kalitesi en düşük illerden biri olan Isparta'da, kömür, linyit ve fuel oil yakımına yasak getirildi. Kurul, merkez ilçede dezavantajlı kesimlerin meskenleri ile kentsel dönüşüme uğrayacak meskenler haricinde tüm ev ve işyerlerinde kömür ve fuel oil yakılmasını 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasakladı. Vali Yardımcısı Tahir Demir başkanlığında yapılan toplantıda, karara gerekçe olarak kirliliğin kamu düzeni ve halk sağlığını derinden etkilemesi gösterildi. Kararda merkezde doğalgaz çalışmalarının tamamlandığı ve her noktaya doğalgazla ısınma imkanı sağlandığı ifade edildi.Yasak kararı, doğalğaz ulaşan bölgelerde 2022 sayılı kanun kapsamındaki 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz kimselerin meskenleri, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında olanların meskenleri ile bir yıl içinde 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında yenilenecek binalar için geçerli olmayacak.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 ocak ayı hava kalitesi bültenine göre partiküler madde kirliliğinde Isparta'nın ikinci sırada yer aldığından ayrıca Anayasa'nın Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması başlıklı 56'ncı maddesinde 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir' hükmü gereğince bu göstergenin kamu düzeni ile halk sağlığını derinden etkilemesinden ötürü kömür, linyit ve fuel oil yakıt türlerinin ısınmada kullanımının yasaklandığına dikkat çekildi. Ancak, özellikle toplu konutlarda yöneticilerin bir yıl içinde doğalgaz dönüşümüne geçmeyi taahhüt etmesi halinde bu binalarda 2014-2015 yılı kış sezonunda kömür ve fuel oil yakılmasına izin verilecek. 2014-2015 kış sezonunda kömür ve linyit ile ısınmak zorunda olan binaların adresleri ile yöneticilerinin kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, sigorta, vergi ve yakıcı belgelerini 1 Eylül 2014 tarihine kadar Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Isparta Belediye Başkanlığı'na bildirmesi zorunlu tutuldu. Bu kurala aykırı davrananlar hakkında hava kalitesi yönünden binalar öncelikle denetlenecek. Yine doğalgaz dönüşümü için taahhüt vermeyenler öncelikli olarak denetlemeye tabi tutulacak. Alınan kararlara uymayanlara, 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince, Mahalli Çevre Kurulu kararlarını ihlalden bağımsız bölüm başına bin 51 lira para cezası uygulanacak. Bu ceza her ihlal durumunda katlanacak. 
Partiküler kirlilik bakımından hava kalitesi en düşük illerden biri olan Isparta'da, kömür, linyit ve fuel oil yakımına yasak getirildi.

 Partiküler kirlilik bakımından hava kalitesi en düşük illerden biri olan Isparta'da, kömür, linyit ve fuel oil yakımına yasak getirildi. Kurul, merkez ilçede dezavantajlı kesimlerin meskenleri ile kentsel dönüşüme uğrayacak meskenler haricinde tüm ev ve işyerlerinde kömür ve fuel oil yakılmasını 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasakladı. 
Vali Yardımcısı Tahir Demir başkanlığında yapılan toplantıda, karara gerekçe olarak kirliliğin kamu düzeni ve halk sağlığını derinden etkilemesi gösterildi. Kararda merkezde doğalgaz çalışmalarının tamamlandığı ve her noktaya doğalgazla ısınma imkanı sağlandığı ifade edildi.Yasak kararı, doğalğaz ulaşan bölgelerde 2022 sayılı kanun kapsamındaki 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz kimselerin meskenleri, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında olanların meskenleri ile bir yıl içinde 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında yenilenecek binalar için geçerli olmayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 ocak ayı hava kalitesi bültenine göre partiküler madde kirliliğinde Isparta'nın ikinci sırada yer aldığından ayrıca Anayasa'nın Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması başlıklı 56'ncı maddesinde 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir' hükmü gereğince bu göstergenin kamu düzeni ile halk sağlığını derinden etkilemesinden ötürü kömür, linyit ve fuel oil yakıt türlerinin ısınmada kullanımının yasaklandığına dikkat çekildi. Ancak, özellikle toplu konutlarda yöneticilerin bir yıl içinde doğalgaz dönüşümüne geçmeyi taahhüt etmesi halinde bu binalarda 2014-2015 yılı kış sezonunda kömür ve fuel oil yakılmasına izin verilecek. 
2014-2015 kış sezonunda kömür ve linyit ile ısınmak zorunda olan binaların adresleri ile yöneticilerinin kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, sigorta, vergi ve yakıcı belgelerini 1 Eylül 2014 tarihine kadar Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Isparta Belediye Başkanlığı'na bildirmesi zorunlu tutuldu. Bu kurala aykırı davrananlar hakkında hava kalitesi yönünden binalar öncelikle denetlenecek. Yine doğalgaz dönüşümü için taahhüt vermeyenler öncelikli olarak denetlemeye tabi tutulacak. Alınan kararlara uymayanlara, 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince, Mahalli Çevre Kurulu kararlarını ihlalden bağımsız bölüm başına bin 51 lira para cezası uygulanacak. Bu ceza her ihlal durumunda katlanacak. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.