İnsuyu Mağarası'nda İyileştirme Çalışması Yapılacak

Yaşam (AA) - Anadolu Ajansı | 28.01.2014 - 11:23, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

İnsuyu Mağarası'nda İyileştirme Çalışması Yapılacak

Burdur'da bulunan 8 bin 350 metre ölçülebilir uzunluğa sahip İnsuyu Mağarası'nda çevre düzenlemesi ile yürüyüş yolu, kamera ve elektrik sisteminde iyileştirme çalışması gerçekleştirilecek İnsuyu ve Çendik Turistik Tesisler Birliği Müdürü Üzgaş: "Yapılacak çalışmalarla ziyaretçiler daha rahat ve huzurlu.
Burdur'da bulunan Türkiye'nin "haritalandırılmış en uzun mağarası" olduğu belirtilen İnsuyu Mağarası'nda yürüyüş yolu, kamera ve elektrik sisteminde iyileştirme çalışması, mağaranın çevresinde ise düzenleme çalışması yapılacağı bildirildi. İnsuyu ve Çendik Turistik Tesisler Birliği Müdürü Bahattin Üzgaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği de taşıyan mağaraya geçen yıllarda ışıklandırma ve kamera sistemi yerleştirildiğini söyledi.  Bu yıl ise Burdur Valiliği, Belediye Başkanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında mağaranın yeniden düzenlenmesine yönelik protokol imzalandığını anlatan Üzgaş, "Mağarada yürüyüş yolu, kamera ve elektrik sisteminde iyileştirme çalışması, mağaranın çevresinde ise düzenleme çalışması yapılacak. Mağaranın etrafındaki mesire alanı, kafeterya ve restoran daha güzel hale getirilecek. Bu konularla ilgili önümüzdeki günlerde teknik heyet Ankara'dan gelecek" dedi. Acil durum noktalarında güvenlik önlemi alınacak Bahattin Üzgaş, teknik ekibin bu yıl belirlenen acil durum noktalarında güvenlik önlemi almak için çalışma yapacağını bildirdi. Bu sayede mağaranın daha güvenli hale geleceğini vurgulayan Üzgaş, "Mağaraya özellikle yaz aylarında baştaAntalya, Ankara ve İstanbul olmak üzere pek çok kentten ziyaretçi geliyor. Mağarayı her yıl yaklaşık 100 bin kişi ziyaret ediyor. Bölge halkı da mağaraya oldukça ilgi duyuyor. Yapılacak çalışmalarla ziyaretçiler daha rahat ve huzurlu şekilde mağarayı gezme imkanı bulacak" diye konuştu. Üzgaş, ziyaretçilerin yazın içi serin olan mağarayı gezerek ferahladığını, çevresindeki doğal ürünlerden satın aldığını belirtti. Mağarada bulunan Büyük Göl'ün suyunda küçük çapta çekilme yaşandığını anlatan Üzgaş, bu durumun mevsimine göre normal olduğunu kaydetti.  İnsuyu Mağarası Türkiye'nin "haritalandırılmış en uzun mağarası" olan, 8 bin 350 metre ölçülebilir uzunluğa sahip İnsuyu Mağarası'nı gezen ziyaretçiler hem mağaranın "büyüleyici" güzelliğini görüyor hem de serinliyor. Burdur-Antalya karayolunun güneydoğusunda, deniz seviyesinden bin 200 metre yükseklikte yer alan İnsuyu Mağarası, temiz ve serin havasıyla dikkati çekiyor.  Burdur kent merkezine 13 kilometre uzaklıktaki mağara, 1960 yılında kaybolan keçisini arayan bir çoban tarafından bulunmuştu.  Son yıllarda yapılan çalışmalarla mağaranın bilinmeyen bölümleri keşfedilmeye çalışılıyor. Farklı boyutlarda 9 gölcüğün bulunduğu mağarada, Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü olduğu belirtilen "Büyük Göl" de yer alıyor.  Mağarada, kalker tortulanmalarından çeşitli şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitler etkileyici bir güzellik oluşturuyor.
Burdur'da bulunan 8 bin 350 metre ölçülebilir uzunluğa sahip İnsuyu Mağarası'nda çevre düzenlemesi ile yürüyüş yolu, kamera ve elektrik sisteminde iyileştirme çalışması gerçekleştirilecek İnsuyu ve Çendik Turistik Tesisler Birliği Müdürü Üzgaş: "Yapılacak çalışmalarla ziyaretçiler daha rahat ve huzurlu.

Burdur'da bulunan Türkiye'nin "haritalandırılmış en uzun mağarası" olduğu belirtilen İnsuyu Mağarası'nda yürüyüş yolu, kamera ve elektrik sisteminde iyileştirme çalışması, mağaranın çevresinde ise düzenleme çalışması yapılacağı bildirildi.

İnsuyu ve Çendik Turistik Tesisler Birliği Müdürü Bahattin Üzgaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği de taşıyan mağaraya geçen yıllarda ışıklandırma ve kamera sistemi yerleştirildiğini söyledi. 

Bu yıl ise Burdur Valiliği, Belediye Başkanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında mağaranın yeniden düzenlenmesine yönelik protokol imzalandığını anlatan Üzgaş, "Mağarada yürüyüş yolu, kamera ve elektrik sisteminde iyileştirme çalışması, mağaranın çevresinde ise düzenleme çalışması yapılacak. Mağaranın etrafındaki mesire alanı, kafeterya ve restoran daha güzel hale getirilecek. Bu konularla ilgili önümüzdeki günlerde teknik heyet Ankara'dan gelecek" dedi.

Acil durum noktalarında güvenlik önlemi alınacak

Bahattin Üzgaş, teknik ekibin bu yıl belirlenen acil durum noktalarında güvenlik önlemi almak için çalışma yapacağını bildirdi. Bu sayede mağaranın daha güvenli hale geleceğini vurgulayan Üzgaş, "Mağaraya özellikle yaz aylarında baştaAntalyaAnkara ve İstanbul olmak üzere pek çok kentten ziyaretçi geliyor. Mağarayı her yıl yaklaşık 100 bin kişi ziyaret ediyor. Bölge halkı da mağaraya oldukça ilgi duyuyor. Yapılacak çalışmalarla ziyaretçiler daha rahat ve huzurlu şekilde mağarayı gezme imkanı bulacak" diye konuştu.

Üzgaş, ziyaretçilerin yazın içi serin olan mağarayı gezerek ferahladığını, çevresindeki doğal ürünlerden satın aldığını belirtti. Mağarada bulunan Büyük Göl'ün suyunda küçük çapta çekilme yaşandığını anlatan Üzgaş, bu durumun mevsimine göre normal olduğunu kaydetti. 

İnsuyu Mağarası

Türkiye'nin "haritalandırılmış en uzun mağarası" olan, 8 bin 350 metre ölçülebilir uzunluğa sahip İnsuyu Mağarası'nı gezen ziyaretçiler hem mağaranın "büyüleyici" güzelliğini görüyor hem de serinliyor.

Burdur-Antalya karayolunun güneydoğusunda, deniz seviyesinden bin 200 metre yükseklikte yer alan İnsuyu Mağarası, temiz ve serin havasıyla dikkati çekiyor.

 Burdur kent merkezine 13 kilometre uzaklıktaki mağara, 1960 yılında kaybolan keçisini arayan bir çoban tarafından bulunmuştu. 

Son yıllarda yapılan çalışmalarla mağaranın bilinmeyen bölümleri keşfedilmeye çalışılıyor. Farklı boyutlarda 9 gölcüğün bulunduğu mağarada, Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü olduğu belirtilen "Büyük Göl" de yer alıyor. 

Mağarada, kalker tortulanmalarından çeşitli şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitler etkileyici bir güzellik oluşturuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.