Hiçbir zaman üretimden vazgeçmediler

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.10.2019 - 10:31, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Hiçbir zaman üretimden vazgeçmediler

90 bin ton üzüm için Isparta’da hasat zamanı.
        Yıllık 90 bin tonluk rekolte ile üzüm üretiminde Türkiye’de 11. sırada yer alan Isparta’da hasat başladı.          Isparta merkeze bağlı Deregümü köyünde üretilen ‘Gemre’ cinsi üzümler, metropol illere gönderilerek market ve manavlarda yerini alırken, ‘Cibre’ veya ‘Cimete’ olarak tabir edilenler ise pekmez, sirke ve bestel yapımında kullanılarak, alternatif ürün şeklinde tüketiciye ulaşıyor.              Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, tarımsal üretimde elde edilen ürünlerden, gelenek ve göreneklerde olduğu şekliyle farklı mamuller yapılması gerektiğine dikkat çekerken, Deregümü Köyü halkının hiçbir zaman üretimden vazgeçmediğini belirtti. “Bu sene üzüme rağbet var, fiyat 2 lira bandında seyrediyor”                Bu yıl tahmin ettiğim kadarıyla 300 ton civarında üzümümüz çıkacak. Fiyatımız şu an 2 lira bandından seyrediyor. Bundan 3, 4 sene önce 1 lira bandından seyrediyordu. Bu sene üzüme rağbet var. Ankara’dan Konya’dan bir istek var, şu an 2 lira bandından devam ediyor” dedi. Pekmezin fiyatı 20 Lira olabilir                 Isparta ve Deregümü Gemresi adıyla bilinen üzümden elde edilen gelire yakın bir miktarın da ‘Cibre’ veya ‘Cimete’ olarak tabir edilen hurda üzümden üretilen pekmezden kazanıldığına dikkat çeken Muhtar Ali Toprakçı, “Pekmez, bu yıl henüz daha yapım aşamasında ve fiyat açıklanmadı. Yaklaşık 20, 30 lira bandında olması bekleniyor. Biz, Gemre üzümden elde ettiğimiz gelir kadar da pekmezden gelir elde ediyoruz” diye konuştu. “Çünkü, üretmezsek kayboluruz”                      “Deregümü, domateste, karanfilde, gülde, solucan çiftliğinde, mantar çiftliğinde hiçbir zaman üretimden vazgeçmeyen köy halkına muhtar olarak çok teşekkür ediyorum” diyen Muhtar Toprakçı, “Çünkü üretmezsek kayboluruz. Milli ekonomiye can veriyorlar. Bizim ürettiğimiz ürünler, sadece bizim kendi köyümüze bir girdi sağlamıyor. Buradan tutun Ankara’daki, İstanbul’daki hamalına kadar ekmek parası kazanıyor. Domatesimiz, karanfilimiz ihracat olduğu için Almanya’daki kişiye bile ekmek parası oluyor. Bu yüzden ürettiğimiz için, Milli Ekonomiye, Milli Bütçeye katkı sağladığımız için çok mutluyuz” ifadelerine yer verdi.
90 bin ton üzüm için Isparta’da hasat zamanı.



        Yıllık 90 bin tonluk rekolte ile üzüm üretiminde Türkiye’de 11. sırada yer alan Isparta’da hasat başladı.


         Isparta merkeze bağlı Deregümü köyünde üretilen ‘Gemre’ cinsi üzümler, metropol illere gönderilerek market ve manavlarda yerini alırken, ‘Cibre’ veya ‘Cimete’ olarak tabir edilenler ise pekmez, sirke ve bestel yapımında kullanılarak, alternatif ürün şeklinde tüketiciye ulaşıyor.
 

           Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, tarımsal üretimde elde edilen ürünlerden, gelenek ve göreneklerde olduğu şekliyle farklı mamuller yapılması gerektiğine dikkat çekerken, Deregümü Köyü halkının hiçbir zaman üretimden vazgeçmediğini belirtti.


“Bu sene üzüme rağbet var, fiyat 2 lira bandında seyrediyor”
 

             Bu yıl tahmin ettiğim kadarıyla 300 ton civarında üzümümüz çıkacak. Fiyatımız şu an 2 lira bandından seyrediyor. Bundan 3, 4 sene önce 1 lira bandından seyrediyordu. Bu sene üzüme rağbet var. Ankara’dan Konya’dan bir istek var, şu an 2 lira bandından devam ediyor” dedi.

Pekmezin fiyatı 20 Lira olabilir


                Isparta ve Deregümü Gemresi adıyla bilinen üzümden elde edilen gelire yakın bir miktarın da ‘Cibre’ veya ‘Cimete’ olarak tabir edilen hurda üzümden üretilen pekmezden kazanıldığına dikkat çeken Muhtar Ali Toprakçı, “Pekmez, bu yıl henüz daha yapım aşamasında ve fiyat açıklanmadı. Yaklaşık 20, 30 lira bandında olması bekleniyor. Biz, Gemre üzümden elde ettiğimiz gelir kadar da pekmezden gelir elde ediyoruz” diye konuştu.

“Çünkü, üretmezsek kayboluruz”
 

                   “Deregümü, domateste, karanfilde, gülde, solucan çiftliğinde, mantar çiftliğinde hiçbir zaman üretimden vazgeçmeyen köy halkına muhtar olarak çok teşekkür ediyorum” diyen Muhtar Toprakçı, “Çünkü üretmezsek kayboluruz. Milli ekonomiye can veriyorlar. Bizim ürettiğimiz ürünler, sadece bizim kendi köyümüze bir girdi sağlamıyor. Buradan tutun Ankara’daki, İstanbul’daki hamalına kadar ekmek parası kazanıyor. Domatesimiz, karanfilimiz ihracat olduğu için Almanya’daki kişiye bile ekmek parası oluyor. Bu yüzden ürettiğimiz için, Milli Ekonomiye, Milli Bütçeye katkı sağladığımız için çok mutluyuz” ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.