EXPO 2016’DA 140 YILLIK BONSAİ SERGİLENİYOR

Yaşam 15.06.2016 - 11:50, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

EXPO 2016’DA 140 YILLIK BONSAİ SERGİLENİYOR

EXPO 2016’DA 140 YILLIK BONSAİ SERGİLENİYOR
Japonların geleneksel minyatür ağaç yetiştirme sanatı 'bonsai'nin en güzel örnekleri EXPO 2016 Antalya’daki Japon iç bahçesinde sergileniyor. 140 yıllık olmasına rağmen boyu yalnızca 60 santimetre olan ardıç ağacının da yer aldığı bonsai sergisi ziyaretçilerin beğenisini topluyor. EXPO 2016 Antalya sergi alanında Japonya’daki mevsimleri çağrıştıran 3-Mevsim teması ile oluşturulan Japon iç bahçesi ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Bahçede 'Yazın Parlak Festivalleri' teması kapsamında bonsai sergisi açıldı. Sergide 60 yıllık akça ağaç, 80 yıllık kara ağaç, 100 yıllık diş budak yapraklı ağaç, 100 ve 120 yıllık 2 adet ardıç ile 140 yıllık bir ardıç sergileniyor. 60 santimetre boyundaki 140 yıllık ardıcı görenler dakikalarca ağacı inceliyor. Sergide yer alan bonsailerden en uzun olanı ise 90 santimetre boyunda. Sergideki ağaçların bakımından sorumlu olan bonsai uzmanı Takahiro Mori, tabak anlamına gelen “bon” ve bitki anlamına gelen “sai” sözcüklerinden türeyen bonsainin, özel tekniklerle ağaçların saksılar içinde budanarak ve bodurlaştırarak büyütülmesi anlamına gelen bir çiçek sanatı olduğunu söyledi. Japonya’ya Çin’den gelen bir sanat olan bonsainin, birçok insan için doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılama anlamına geldiğine dikkat çeken Mori, “Bu sergide 6 ağaç var ve bazıları 100 yıldan daha eski. Bu ağaçlar Japonya’dan çok yıllar önce gelmiş ve şu an bazıları İstanbul’da. Biz de onları bu sergi için buraya getirdik. Çok özel ve eski ağaçlar oldukları için çok pahalılar" dedi. "BONSAİLERİN İHTİŞAMINI KEŞFEDİN" Mori, bonsailerin ihtişamını keşfetmek için bir de ipucu verdi. İnsanların bonsailere hep yukarıdan aşağıya baktığını söyleyen Mori, aslında bu ağaçlara aşağıdan bakmak gerektiğini vurgulayarak, “Böylece bonsainin aslında ne kadar büyük bir ağaca benzediğini görebilirsiniz” dedi. Bonsaileri günde iki kez suladığını söyleyen Mori, ağaç türüne göre yılda bir ya da iki kez de budama yapıldığını da belirtti. EXPO 2016 Antalya sergi alanındaki Japon iç bahçesinde Edo döneminde Japonya’da yıldızı parlayan bahçecilik zanaatına ilişkin örnekler sergileniyor. Japonya’nın çiçek kültürünü tanıtan sergi ve etkinliklerin yapıldığı bahçede 18 ve 19 Haziran tarihlerinde saat 15.00’te ikebana gösterisi yapılacak. Bonsai sergisi ise 21 Haziran’a kadar açık kalacak.
EXPO 2016’DA 140 YILLIK BONSAİ SERGİLENİYOR

Japonların geleneksel minyatür ağaç yetiştirme sanatı 'bonsai'nin en güzel örnekleri EXPO 2016 Antalya’daki Japon iç bahçesinde sergileniyor. 140 yıllık olmasına rağmen boyu yalnızca 60 santimetre olan ardıç ağacının da yer aldığı bonsai sergisi ziyaretçilerin beğenisini topluyor.
EXPO 2016 Antalya sergi alanında Japonya’daki mevsimleri çağrıştıran 3-Mevsim teması ile oluşturulan Japon iç bahçesi ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Bahçede 'Yazın Parlak Festivalleri' teması kapsamında bonsai sergisi açıldı.
Sergide 60 yıllık akça ağaç, 80 yıllık kara ağaç, 100 yıllık diş budak yapraklı ağaç, 100 ve 120 yıllık 2 adet ardıç ile 140 yıllık bir ardıç sergileniyor. 60 santimetre boyundaki 140 yıllık ardıcı görenler dakikalarca ağacı inceliyor. Sergide yer alan bonsailerden en uzun olanı ise 90 santimetre boyunda.
Sergideki ağaçların bakımından sorumlu olan bonsai uzmanı Takahiro Mori, tabak anlamına gelen “bon” ve bitki anlamına gelen “sai” sözcüklerinden türeyen bonsainin, özel tekniklerle ağaçların saksılar içinde budanarak ve bodurlaştırarak büyütülmesi anlamına gelen bir çiçek sanatı olduğunu söyledi. Japonya’ya Çin’den gelen bir sanat olan bonsainin, birçok insan için doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılama anlamına geldiğine dikkat çeken Mori, “Bu sergide 6 ağaç var ve bazıları 100 yıldan daha eski. Bu ağaçlar Japonya’dan çok yıllar önce gelmiş ve şu an bazıları İstanbul’da. Biz de onları bu sergi için buraya getirdik. Çok özel ve eski ağaçlar oldukları için çok pahalılar" dedi.

"BONSAİLERİN İHTİŞAMINI KEŞFEDİN"
Mori, bonsailerin ihtişamını keşfetmek için bir de ipucu verdi. İnsanların bonsailere hep yukarıdan aşağıya baktığını söyleyen Mori, aslında bu ağaçlara aşağıdan bakmak gerektiğini vurgulayarak, “Böylece bonsainin aslında ne kadar büyük bir ağaca benzediğini görebilirsiniz” dedi. Bonsaileri günde iki kez suladığını söyleyen Mori, ağaç türüne göre yılda bir ya da iki kez de budama yapıldığını da belirtti.
EXPO 2016 Antalya sergi alanındaki Japon iç bahçesinde Edo döneminde Japonya’da yıldızı parlayan bahçecilik zanaatına ilişkin örnekler sergileniyor. Japonya’nın çiçek kültürünü tanıtan sergi ve etkinliklerin yapıldığı bahçede 18 ve 19 Haziran tarihlerinde saat 15.00’te ikebana gösterisi yapılacak. Bonsai sergisi ise 21 Haziran’a kadar açık kalacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.