DİYANET’İN İNTİHAR AÇIKLAMASI

Yaşam 04.12.2017 - 09:41, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

DİYANET’İN İNTİHAR AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığının intihar eylemi ile ilgili açıklamaları:
“Can, Allah’ın kula verdiği bir emanettir. Başkasının canına kıymak nasıl günah ise, kişinin kendi canına kıyması da aynı şekilde büyük bir günahtır. Hz. Peygamber pek çok hadisinde intihar etmenin ne denli günah olduğunu ve intihar edenin karşılaşacağı cezayı haber vermiştir. O, bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: “Her kim kendini bir dağdan aşağı atıp intihar ederse, bu kimse cehennem ateşi içinde ebedi olarak kendisini yüksekten aşağıya bırakır olacaktır. Her kim zehir yudumlar da kendisini öldürürse, o kimse de zehri elinde, cehennem ateşi içinde ebedi o zehri içer olacaktır. Her kim de kendisini kesici ve delici bir aletle öldürürse, o da kullandığı aleti kendi karnına vurur ve yarar halde ebedi cehennem ateşinde kalacaktır” (Buhari, Tıp, 56). Hadiste, intihar eden kimsenin ahirette göreceği şiddetli ve kalıcı azabın kendi fiilinin sonucu olduğu etkileyici bir dille anlatılmaktadır. İslam alimleri, hadisteki ebedi azap kaydının, intiharı helal sayarak kendi canına kıyanlar için söz konusu olduğunu veya uzun süreli azap anlamında mecazi bir ifade olduğunu belirtmişlerdir (Ayni, ‘Umde, XXI, 292). Yüce Allah’ın emanet olarak lütfettiği hayatı O’nun razı olmadığı bir tarzda sonlandırma anlamına gelen intihar eyleminin salim akılla gerçekleştirilemeyeceği açıktır.  Ancak kişinin cinnet halinde iken canına kıymış olacağı var sayılarak bağışlanması için Allah’a dua edilir. Nitekim alimler, “Her ‘la ilahe illallah’ diyenin cenaze namazını kılınız.” (Taberani, el-Mu‘cemü’l-kebir, XII, 447) hadisinin genel anlamından hareketle, kelime-i şehadet getiren herkesin cenaze namazının kılınacağını söylemişlerdir (İbn Kudame, el-Muğni, III, 508; Nevevi, el-Mecmu’, V, 211; İbn Rüşd, Bidaye, I, 239).”
Diyanet İşleri Başkanlığının intihar eylemi ile ilgili açıklamaları:

“Can, Allah’ın kula verdiği bir emanettir. Başkasının canına kıymak nasıl günah ise, kişinin kendi canına kıyması da aynı şekilde büyük bir günahtır.

Hz. Peygamber pek çok hadisinde intihar etmenin ne denli günah olduğunu ve intihar edenin karşılaşacağı cezayı haber vermiştir. O, bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: “Her kim kendini bir dağdan aşağı atıp intihar ederse, bu kimse cehennem ateşi içinde ebedi olarak kendisini yüksekten aşağıya bırakır olacaktır. Her kim zehir yudumlar da kendisini öldürürse, o kimse de zehri elinde, cehennem ateşi içinde ebedi o zehri içer olacaktır. Her kim de kendisini kesici ve delici bir aletle öldürürse, o da kullandığı aleti kendi karnına vurur ve yarar halde ebedi cehennem ateşinde kalacaktır” (Buhari, Tıp, 56).

Hadiste, intihar eden kimsenin ahirette göreceği şiddetli ve kalıcı azabın kendi fiilinin sonucu olduğu etkileyici bir dille anlatılmaktadır. İslam alimleri, hadisteki ebedi azap kaydının, intiharı helal sayarak kendi canına kıyanlar için söz konusu olduğunu veya uzun süreli azap anlamında mecazi bir ifade olduğunu belirtmişlerdir (Ayni, ‘Umde, XXI, 292). Yüce Allah’ın emanet olarak lütfettiği hayatı O’nun razı olmadığı bir tarzda sonlandırma anlamına gelen intihar eyleminin salim akılla gerçekleştirilemeyeceği açıktır.

 Ancak kişinin cinnet halinde iken canına kıymış olacağı var sayılarak bağışlanması için Allah’a dua edilir. Nitekim alimler, “Her ‘la ilahe illallah’ diyenin cenaze namazını kılınız.” (Taberani, el-Mu‘cemü’l-kebir, XII, 447) hadisinin genel anlamından hareketle, kelime-i şehadet getiren herkesin cenaze namazının kılınacağını söylemişlerdir (İbn Kudame, el-Muğni, III, 508; Nevevi, el-Mecmu’, V, 211; İbn Rüşd, Bidaye, I, 239).”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.