Cihat ÇAVUŞOĞLU, 6552 Sayılı Torba Kanun vergi açısından değerlendirdi

Ekonomi 28.10.2014 - 10:08, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

Cihat ÇAVUŞOĞLU, 6552 Sayılı Torba Kanun vergi açısından değerlendirdi

Cihat ÇAVUŞOĞLU, 6552 Sayılı Torba Kanun vergi açısından değerlendirdi
(BSMMMO) Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Sn. Cihat ÇAVUŞOĞLU, 6552 Sayılı Torba Kanun vergi açısından değerlendirmesiyle ilgili bir basın bülteni yayınladı. Oda Başkanımız yayınladığı basın bülteninde, borçların taksitlendirilebilmesi için 30.04.2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş olması ve 11.09.2014 tarih itibariyle ödenmemiş olması gerekmektedir. Uzlaşmaya konu olan bir borç ise uzlaşmanın da 11.09.2014 tarih itibariyle yapılmış olması gerekir. Kısacası 30.04.2014 sonrası doğan borçlar bu kapsama girmemektedir. Taksitlendirme için müracaat edildiğinde gecikme zammı ve gecikme cezası sıfırlanıyor, yerine enflasyon oranında bir rakam konarak yeniden hesaplama yapılıyor ve 2 şer aylık taksitler halinde 6,9,12,18 taksitte ödeme yapılacak. Burada ödenecek olan paranın azalmasının yanı sıra en önemli konu “Borcu Yoktur” yazısının alınabilmesi, haciz ve icra işlemlerinin durdurulması, ek olarak SGK’ da teşviklerden ve sağlıktan yararlanmaya başlanmasıdır. Özel usulsüzlük ve idari para cezalarının da % 50 si kaldırılmaktadır. Burada özel usulsüzlük cezalarının yine 30.04.2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş olması gerekmektedir, sgk idari para cezalarında ise bu yıl sonuna kadar tebliğ edilecekleri de kapsamaktadır. Kasa ve ortaklar cari hesap düzeltmelerinden yararlanacak kurumlar vergisi mükellefleri ise mutlaka ve mutlaka mali müşavirlerine danışarak hareket etsinler. Düzeltilecek tutarların 31.12.2013 bilançosunda yer alması zorunluluğu vardır. Kanuni süresinden sonra yapılan düzeltme beyannameleri dikkate alınmayacaktır. Yapılandırma yapıldıktan sonra hem taksitleri hem de yeni doğacak vergi ve primlerin gününde yatırılması gerekmektedir. İkiden fazla taksidin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde yapılandırma bozuluyor. Silinen gecikme zamları ve gecikme cezaları yeniden tahsil edilme yoluna gidiliyor. Şirket ortaklarının hisse devirlerinden sonra verilmesi gereken işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerini zamanında vermeyen yükümlüler 11.12.2014 tarihine kadar vermeleri halinde süresi içerisinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. Komuoyuna duyurulur.
Cihat ÇAVUŞOĞLU, 6552 Sayılı Torba Kanun vergi açısından değerlendirdi

(BSMMMO) Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Sn. Cihat ÇAVUŞOĞLU, 6552 Sayılı Torba Kanun vergi açısından değerlendirmesiyle ilgili bir basın bülteni yayınladı.

Oda Başkanımız yayınladığı basın bülteninde, borçların taksitlendirilebilmesi için 30.04.2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş olması ve 11.09.2014 tarih itibariyle ödenmemiş olması gerekmektedir. Uzlaşmaya konu olan bir borç ise uzlaşmanın da 11.09.2014 tarih itibariyle yapılmış olması gerekir. Kısacası 30.04.2014 sonrası doğan borçlar bu kapsama girmemektedir.

Taksitlendirme için müracaat edildiğinde gecikme zammı ve gecikme cezası sıfırlanıyor, yerine enflasyon oranında bir rakam konarak yeniden hesaplama yapılıyor ve 2 şer aylık taksitler halinde 6,9,12,18 taksitte ödeme yapılacak. Burada ödenecek olan paranın azalmasının yanı sıra en önemli konu “Borcu Yoktur” yazısının alınabilmesi, haciz ve icra işlemlerinin durdurulması, ek olarak SGK’ da teşviklerden ve sağlıktan yararlanmaya başlanmasıdır.

Özel usulsüzlük ve idari para cezalarının da % 50 si kaldırılmaktadır. Burada özel usulsüzlük cezalarının yine 30.04.2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş olması gerekmektedir, sgk idari para cezalarında ise bu yıl sonuna kadar tebliğ edilecekleri de kapsamaktadır.

Kasa ve ortaklar cari hesap düzeltmelerinden yararlanacak kurumlar vergisi mükellefleri ise mutlaka ve mutlaka mali müşavirlerine danışarak hareket etsinler. Düzeltilecek tutarların 31.12.2013 bilançosunda yer alması zorunluluğu vardır. Kanuni süresinden sonra yapılan düzeltme beyannameleri dikkate alınmayacaktır.

Yapılandırma yapıldıktan sonra hem taksitleri hem de yeni doğacak vergi ve primlerin gününde yatırılması gerekmektedir. İkiden fazla taksidin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde yapılandırma bozuluyor. Silinen gecikme zamları ve gecikme cezaları yeniden tahsil edilme yoluna gidiliyor.

Şirket ortaklarının hisse devirlerinden sonra verilmesi gereken işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerini zamanında vermeyen yükümlüler 11.12.2014 tarihine kadar vermeleri halinde süresi içerisinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.

Komuoyuna duyurulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.