BURDUR'DAN 350 MİLYON DOLARLIK MERMER İHRACATI

Ekonomi 22.05.2014 - 09:55, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

BURDUR'DAN 350 MİLYON DOLARLIK MERMER İHRACATI

ABD'den, Çin'e kadar ihracat
 Burdur'da 1980'li yıllarda iki ocakla başlayan mermercilik sektörü, şimdi yaklaşık 100 mermer ocağı ile ABD'den Çin'e kadar dünyanın birçok ülkesine yılda 350 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştiriyor. Burdur Ticaret Ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte mermercilik sektörünün 1980'li yıllarda Ekinciler AŞ ve Bucak'ta iş adamı Mehmet Cadıl tarafından açılan mermer ocaklarıyla başladığını, bugün ise Burdur genelinde çalışır halde yaklaşık 100 mermer ocağı bulunduğunu söyledi. 2008 yılına kadar ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa pazarına kesilmiş mermer ihracatı yaptıklarını anlatan Keyik, o tarihten bu yana ocaklardan blok halinde "Burdur beji" adı verilen mermeri de çıkardıklarını kaydetti.   350 milyon dolarlık mermer ihracatı Şu anda Çin, ABD, Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Keyik, şöyle konuştu: "Yılda yaklaşık 350 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştiriyoruz. Çin'e ağırlıklı olarak blok mermer satışı, mamul olarak da diğer ülkelere satış yapıyoruz. Biz bu madeni işlemeye devam edeceğiz ama blok satışından ziyade mamul haline getirip satacağız. Çin'e bağlı kalmaktansa pazarı diğer ülkelere dağıtarak ileride yaşayabileceğimiz pazar sıkıntısının önüne geçmiş olacağız. Bu konuda üyelerimizi bilgilendiriyoruz." Keyik, Burdur'da Çinliler tarafından işletilen 5 mermer ocağı bulunduğunu, BUTSO olarak yabancıların tek başlarına Burdur'da mermer ocağı işletmelerine karşı olduklarını bildirdi. Bu firmaların mutlaka bir Türk ortak ile çalışması gerektiğine işaret eden Keyik, piyasanın Çinliler'in eline geçmesine razı olmayacaklarını kaydetti.  Tonu, 150-600 dolar arasında satılıyor Keyik, Burdur bejinin dünyada kendisini ispatlayan, herkesin kabul ettiği, modası geçmeyen bir kaliteye sahip olduğunu ifade etti.   Blok olarak tonu 150 dolardan başlayıp 600 dolara kadar kalitesine göre satılan Burdur bejinin özellikle büyük projelerde kullanıldığını anlatan Keyik,Çin'de önümüzdeki yıllarda yapılacak yüksek katlı binalarda Burdurmermerinin yer alacağını belirtti.  Keyik, Burdur İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nin açılmasıyla 5-10 mermer fabrikasının yapımına başlanacağını ve fabrikaların sektörün gelişmesine katkı sunacağını da kaydetti. 
ABD'den, Çin'e kadar ihracat

 Burdur'da 1980'li yıllarda iki ocakla başlayan mermercilik sektörü, şimdi yaklaşık 100 mermer ocağı ile ABD'den Çin'e kadar dünyanın birçok ülkesine yılda 350 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştiriyor.

Burdur Ticaret Ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte mermercilik sektörünün 1980'li yıllarda Ekinciler AŞ ve Bucak'ta iş adamı Mehmet Cadıl tarafından açılan mermer ocaklarıyla başladığını, bugün ise Burdur genelinde çalışır halde yaklaşık 100 mermer ocağı bulunduğunu söyledi.

2008 yılına kadar ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa pazarına kesilmiş mermer ihracatı yaptıklarını anlatan Keyik, o tarihten bu yana ocaklardan blok halinde "Burdur beji" adı verilen mermeri de çıkardıklarını kaydetti.  

350 milyon dolarlık mermer ihracatı

Şu anda ÇinABDAvrupa, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Keyik, şöyle konuştu:

"Yılda yaklaşık 350 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştiriyoruz. Çin'e ağırlıklı olarak blok mermer satışı, mamul olarak da diğer ülkelere satış yapıyoruz. Biz bu madeni işlemeye devam edeceğiz ama blok satışından ziyade mamul haline getirip satacağız. Çin'e bağlı kalmaktansa pazarı diğer ülkelere dağıtarak ileride yaşayabileceğimiz pazar sıkıntısının önüne geçmiş olacağız. Bu konuda üyelerimizi bilgilendiriyoruz."

Keyik, Burdur'da Çinliler tarafından işletilen 5 mermer ocağı bulunduğunu, BUTSO olarak yabancıların tek başlarına Burdur'da mermer ocağı işletmelerine karşı olduklarını bildirdi.

Bu firmaların mutlaka bir Türk ortak ile çalışması gerektiğine işaret eden Keyik, piyasanın Çinliler'in eline geçmesine razı olmayacaklarını kaydetti. 

Tonu, 150-600 dolar arasında satılıyor

Keyik, Burdur bejinin dünyada kendisini ispatlayan, herkesin kabul ettiği, modası geçmeyen bir kaliteye sahip olduğunu ifade etti.  

Blok olarak tonu 150 dolardan başlayıp 600 dolara kadar kalitesine göre satılan Burdur bejinin özellikle büyük projelerde kullanıldığını anlatan Keyik,Çin'de önümüzdeki yıllarda yapılacak yüksek katlı binalarda Burdurmermerinin yer alacağını belirtti. 

Keyik, Burdur İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nin açılmasıyla 5-10 mermer fabrikasının yapımına başlanacağını ve fabrikaların sektörün gelişmesine katkı sunacağını da kaydetti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.