BURDUR VE ISPARTA’NIN TERCİHİ LAVANTA PEKİ NEDEN LAVANTA?

Kültür 18.07.2018 - 10:43, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

BURDUR VE ISPARTA’NIN TERCİHİ LAVANTA PEKİ NEDEN LAVANTA?

Burdur ve Isparta’nın tercihi ve dünyaya açılan penceresi olan lavantanın tercih sebepleri nelerdir?
Lavanta Çiçeğinin Özellikleri; Lavanta 20 ile 60 cm arasında boylanabilir. Çalı görünümlü çok yıllık bir bitkidir. Lavanta haziran ve temmuz aylarında çiçek açar. Maviden mora uzanan çiçekleri bir boru görünümünde büyür. Lavanta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Lavanta bitkisi hemen her toprakta yetişebilen bir bitkidir. Çok seçici değildir. Kuru, hafif, kireçce zengin toprakları sever. Kuraklığa da soğuğa da dayanaklıdır.   LAVANTA ÇİÇEĞİ FAYDALARI NELERDİR? Lavanta çiçeği ağrı kesici özelliğe sahiptir. Lavanta kokusu sinir sistemine etki eder. Sakinleştirici etkisi bilinen lavanta uykusuzluğu da giderir. Romatizmal rahatsızlıklardan ötürü gelen ağrıları tedavi eder. Antiseptik özelliğe sahiptir, yağı cilde faydalıdır. İçerisinde bulunan besinler sayesinde kızarıklık ve yara izlerinin geçmesini sağlar ve akne tedavisinde kullanılır. Egzama kaşıntılarına iyi gelir. Lavanta saçların uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini engeller. Bağırsak ve hazımsızlık gibi sorunlarla savaşır, çayının tüketilmesi tavsiye edilir. Yaralara uygulanarak hücre yenilenmesini hızlandırır. Lavanta yağı yanık tedavisinde kullanılır ve kas ağrılarını giderir. Mide bulantısına iyi gelir.     LAVANTA ÇİÇEĞİ NASIL KULLANILIR? Uçucu yağ olarak kozmetik ve parfüm sektöründe oldukça popüler olan bir bitkidir lavanta. Güzel kokusu ile sabunlara, esanslara ilave edilmiş bunun yanı sıra bedene olan faydası sebebi ile tıbbi olarak da kullanılmıştır. Tüketimde genellikle lavanta çiçeği kurusu kullanılır. Lavanta yağı, cilt ve saç için kullanılabilir.   Evde kendiniz de lavantadan çiçeğinden kolayca faydalanabilirsiniz. Kuruttuğunuz veya kurutulmuş olarak temin ettiğiniz lavanta çiçeklerini çay olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. .   Gelin buketi olarak da kullanılan lavanta, son dönemlerde düğün ve tören ikramlarında da yer bulmakta.
Burdur ve Isparta’nın tercihi ve dünyaya açılan penceresi olan lavantanın tercih sebepleri nelerdir?

Lavanta Çiçeğinin Özellikleri;

Lavanta 20 ile 60 cm arasında boylanabilir.

Çalı görünümlü çok yıllık bir bitkidir.

Lavanta haziran ve temmuz aylarında çiçek açar.

Maviden mora uzanan çiçekleri bir boru görünümünde büyür.

Lavanta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta bitkisi hemen her toprakta yetişebilen bir bitkidir. Çok seçici değildir. Kuru, hafif, kireçce zengin toprakları sever.

Kuraklığa da soğuğa da dayanaklıdır.

 

LAVANTA ÇİÇEĞİ FAYDALARI NELERDİR?

Lavanta çiçeği ağrı kesici özelliğe sahiptir.

Lavanta kokusu sinir sistemine etki eder. Sakinleştirici etkisi bilinen lavanta uykusuzluğu da giderir.

Romatizmal rahatsızlıklardan ötürü gelen ağrıları tedavi eder.

Antiseptik özelliğe sahiptir, yağı cilde faydalıdır. İçerisinde bulunan besinler sayesinde kızarıklık ve yara izlerinin geçmesini sağlar ve akne tedavisinde kullanılır.

Egzama kaşıntılarına iyi gelir.

Lavanta saçların uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini engeller.

Bağırsak ve hazımsızlık gibi sorunlarla savaşır, çayının tüketilmesi tavsiye edilir.

Yaralara uygulanarak hücre yenilenmesini hızlandırır.

Lavanta yağı yanık tedavisinde kullanılır ve kas ağrılarını giderir.

Mide bulantısına iyi gelir.

 

 

LAVANTA ÇİÇEĞİ NASIL KULLANILIR?

Uçucu yağ olarak kozmetik ve parfüm sektöründe oldukça popüler olan bir bitkidir lavanta. Güzel kokusu ile sabunlara, esanslara ilave edilmiş bunun yanı sıra bedene olan faydası sebebi ile tıbbi olarak da kullanılmıştır. Tüketimde genellikle lavanta çiçeği kurusu kullanılır. Lavanta yağı, cilt ve saç için kullanılabilir.

 

Evde kendiniz de lavantadan çiçeğinden kolayca faydalanabilirsiniz. Kuruttuğunuz veya kurutulmuş olarak temin ettiğiniz lavanta çiçeklerini çay olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. .

 

Gelin buketi olarak da kullanılan lavanta, son dönemlerde düğün ve tören ikramlarında da yer bulmakta.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.