BURDUR’DA DA İKLİM DEĞİŞTİ

Yaşam 28.10.2017 - 10:28, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

BURDUR’DA DA İKLİM DEĞİŞTİ

Dünya genelinde olduğu gibi Burdur’da da iklim değişikliği etkileri yaşanıyor.
  Karbon Dioksit (CO2), Metan (CH4) ve Azot (N2O) gibi sera gazlarının atmosferdeki yoğunlukları önemli ölçüde arttı. Bu durum büyük oranda fosil yakıt kullanımı, arazi kullanımındaki değişiklikler ve tarım gibi insan faaliyetleri nedeniyle gerçekleşti. Örneğin, günümüzde atmosferdeki karbon dioksit yoğunluğu son 650 000 yıldan daha yüksek düzeye gelmiş ve son on yılda, 1960 yılında ölçümler başladığından bu yana ölçülenden çok daha hızlı artmakta. Hava ve okyanus sıcaklıklarının artması, kar ve buzulların yaygın bir şekilde erimesi ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi iklim değişikliğini gösteren pek çok araştırma yapıldı.  Bu araştırmaların sonucunda da buharlaşma, kuraklık ve çölleşmede önemli artışlar görüldü. EKİM AYINDA EYLÜL AYINI YAŞIYORUZ Dünya atmosferindeki bu değişimler Kuzey Yarım Kürede yer alan Türkiye’de de etkili oldu. Günlük yaşamda ‘Pastırma yazı’ denilen 10 günlük sıcak havalar yaşanmaya başlamasıyla birlikte, hava sıcaklıklarının yıllık en düşük- en yüksek raporları incelendiğinde hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde olduğu, Eylül ayında yaşanması gereken hava sıcaklıklarının Ekim ayında yaşandığı, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de ve Burdur’da hava sıcaklıklarının ve deniz suyu sıcaklıklarının yükseldiği görülüyor. Eylül ayında yaşanması gereken sıcaklıkları Burdur ve bölgesinde Ekim ayında yaşanıyor; sıcaklık cetvelinde yer alan 12 ay birer ay ileri gidiyor. AKDENİZ İKLİMİNDEN KARASAL İKLİME GEÇİŞ İklim değişikliğiyle Burdur ve bölgesinde Akdeniz iklimi Karasal İklime dönüşmüş durumda. Yağışlı geçmesi gerektiği halde, Meteorolojik tahminlere göre hafta boyunca yağmur yağması gerektiği halde yok sayılacak kadar az yağan yağmurlar tüm tahminleri boşa çıkarttı. YAZ SAATİ & KIŞ SAATİ Meteorolojik verilerdeki bu boşa çıkan tahminler Türkiye’nin Yaz Saati - Kış Saati uygulamasındaki kararsızlığında da etkili oldu. Uzun süre saat değişikliği olmasını kabul edilmese ilgili bakanlığın son talimatlarıyla saat değişikliği yapıldı.  
Dünya genelinde olduğu gibi Burdur’da da iklim değişikliği etkileri yaşanıyor.

 

Karbon Dioksit (CO2), Metan (CH4) ve Azot (N2O) gibi sera gazlarının atmosferdeki yoğunlukları önemli ölçüde arttı. Bu durum büyük oranda fosil yakıt kullanımı, arazi kullanımındaki değişiklikler ve tarım gibi insan faaliyetleri nedeniyle gerçekleşti. Örneğin, günümüzde atmosferdeki karbon dioksit yoğunluğu son 650 000 yıldan daha yüksek düzeye gelmiş ve son on yılda, 1960 yılında ölçümler başladığından bu yana ölçülenden çok daha hızlı artmakta. Hava ve okyanus sıcaklıklarının artması, kar ve buzulların yaygın bir şekilde erimesi ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi iklim değişikliğini gösteren pek çok araştırma yapıldı.  Bu araştırmaların sonucunda da buharlaşma, kuraklık ve çölleşmede önemli artışlar görüldü.

EKİM AYINDA EYLÜL AYINI YAŞIYORUZ

Dünya atmosferindeki bu değişimler Kuzey Yarım Kürede yer alan Türkiye’de de etkili oldu. Günlük yaşamda ‘Pastırma yazı’ denilen 10 günlük sıcak havalar yaşanmaya başlamasıyla birlikte, hava sıcaklıklarının yıllık en düşük- en yüksek raporları incelendiğinde hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde olduğu, Eylül ayında yaşanması gereken hava sıcaklıklarının Ekim ayında yaşandığı, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de ve Burdur’da hava sıcaklıklarının ve deniz suyu sıcaklıklarının yükseldiği görülüyor. Eylül ayında yaşanması gereken sıcaklıkları Burdur ve bölgesinde Ekim ayında yaşanıyor; sıcaklık cetvelinde yer alan 12 ay birer ay ileri gidiyor.

AKDENİZ İKLİMİNDEN KARASAL İKLİME GEÇİŞ

İklim değişikliğiyle Burdur ve bölgesinde Akdeniz iklimi Karasal İklime dönüşmüş durumda. Yağışlı geçmesi gerektiği halde, Meteorolojik tahminlere göre hafta boyunca yağmur yağması gerektiği halde yok sayılacak kadar az yağan yağmurlar tüm tahminleri boşa çıkarttı.

YAZ SAATİ & KIŞ SAATİ

Meteorolojik verilerdeki bu boşa çıkan tahminler Türkiye’nin Yaz Saati - Kış Saati uygulamasındaki kararsızlığında da etkili oldu. Uzun süre saat değişikliği olmasını kabul edilmese ilgili bakanlığın son talimatlarıyla saat değişikliği yapıldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.