BURDUR CHP İL BAŞKANI AKBULUT YABANCI ÇİFTÇİ TEŞVİKLERİNE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Gündem 22.10.2020 - 10:19, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

BURDUR CHP İL BAŞKANI AKBULUT YABANCI ÇİFTÇİ TEŞVİKLERİNE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, Buğday, Arpa ve Mısır’daki gümrük vergisinin kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kendi çiftçimize değil, yine yabancı çiftçiye teşvik verildi” dedi.
KENDİ ÇİFTÇİMİZE DEĞİL YİNE YABANCI ÇİFTÇİYE TEŞVİK VERİLDİ   Son alınan kararlarla beraber buğday, arpa ve mısırdaki gümrük vergileri yıl sonuna kadar kaldırıldı. İthalatın rahatlamasına sebep olacak bu gelişmeyle ilgili CHP Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, yazılı bir açıklama yaparak, ateş püskürdü. Yerli çiftçinin yine desteklenmediğini dile getiren Akbulut buğday, mısır ve arpadaki ithalat rakamlarını ayrı ayrı paylaştı.   “AKP BUNU HEP YAPIYOR” AKP’nin yerli çiftçiyle ilgilenmediğine vurgu yapan Başkan Akbulut, “Buğday, Arpa ve Mısır da yıl sonuna kadar gümrük vergisi kaldırıldı! Bir bakıma kendi çiftçimize değil yabancı çiftçilere yine teşvik verildi. AKP bunu hep yapıyor. Kendi çiftçisi aç, kendi çiftçisi borcun içinde yaşamaya, ekip biçmeye, yetiştirmeye, geçinmeye çalışıyor ama hala gözü dışarıdaki çiftçide. İktidara geldikleri günden bu yana tarım kan ağlıyor. Tarımdaki içler acısı durumu anlatmak için ithalat rakamlarını ayrı ayrı paylaşıyorum” dedi.   “İTHALATA MİLYAR DOLAR’LAR ÖDENDİ” Arpa, buğday ve mısırdaki ithalat rakamlarını açıklayan Başkan Akbulut, “Özellikle tahıllarda yaşanan gerileme çok önemli, 2004 de Buğday ekim alanı 93 milyon dekar iken 2019 yılı sonunda 68,5 milyon dekara kadar geriledi. AKP 2003-2019 arası 62 milyon ton BUĞDAY ithal etti. Bu ithalata ülkemizden 16,4 milyar Dolar ödendi. 2019 yılında 9,8 milyon ton buğday ithalatına 2,3 milyar dolar ödeme yapıldı. 2003-2019 döneminde 3,7 milyon ton arpa ithalatına 905 milyon dolar ödeme yapıldı. Sadece 2019 yılında 510 bin ton arpa ithalatına 109 milyon dolar ödeme yapıldı. 2003-2019 Döneminde 20,3 milyon yon mısır ithalatına 4,7 milyar Dolar ödeme yapıldı. Sadece 2019 yılında 3,6 milyon ton mısır ithalatına 703 milyon dolar ödeme yapıldı” ifadelerini kullandı.   “YAKITTAKİ VERGİLER KALDIRILMALI Çiftçinin geçimini kolaylaştırmak için adımlar atılması gerektiğini dile getiren Başkan Akbulut, “Sonuç mu? Sonuç, yaraları sarılmayan ekonomik kriz… Çiftçinin üzerindeki yükü hafifleteceklerine, vergileri, faturaları zamlandırıyorlar. Mücadele edemedikleri Dolar, 8 liraya dayandı. Zaten zor geçinin çiftçinin önüne bir de ithalatçıları çıkarıp rekabet etmelerini bekliyorlar. Yapmaları gereken işi asla yapmıyor, ülkenin vatandaşını göz ardı ediyorlar. Çiftçinin yakıtındaki vergi bir an önce kaldırılmalı. Yerli üretimi arttırmak için teşvikler ve faizsiz krediler hazırlanmalı. Çiftçinin mevcut borçları yapılandırılmalı. Ülkenin içinde bulunduğu zor günlerde, çiftçisini kaybetmek bir lüksü yok” şeklinde konuştu.  
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, Buğday, Arpa ve Mısır’daki gümrük vergisinin kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kendi çiftçimize değil, yine yabancı çiftçiye teşvik verildi” dedi.

KENDİ ÇİFTÇİMİZE DEĞİL YİNE YABANCI ÇİFTÇİYE TEŞVİK VERİLDİ

 

Son alınan kararlarla beraber buğday, arpa ve mısırdaki gümrük vergileri yıl sonuna kadar kaldırıldı. İthalatın rahatlamasına sebep olacak bu gelişmeyle ilgili CHP Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, yazılı bir açıklama yaparak, ateş püskürdü. Yerli çiftçinin yine desteklenmediğini dile getiren Akbulut buğday, mısır ve arpadaki ithalat rakamlarını ayrı ayrı paylaştı.

 

“AKP BUNU HEP YAPIYOR”

AKP’nin yerli çiftçiyle ilgilenmediğine vurgu yapan Başkan Akbulut, “Buğday, Arpa ve Mısır da yıl sonuna kadar gümrük vergisi kaldırıldı! Bir bakıma kendi çiftçimize değil yabancı çiftçilere yine teşvik verildi. AKP bunu hep yapıyor. Kendi çiftçisi aç, kendi çiftçisi borcun içinde yaşamaya, ekip biçmeye, yetiştirmeye, geçinmeye çalışıyor ama hala gözü dışarıdaki çiftçide. İktidara geldikleri günden bu yana tarım kan ağlıyor. Tarımdaki içler acısı durumu anlatmak için ithalat rakamlarını ayrı ayrı paylaşıyorum” dedi.

 

“İTHALATA MİLYAR DOLAR’LAR ÖDENDİ”

Arpa, buğday ve mısırdaki ithalat rakamlarını açıklayan Başkan Akbulut, “Özellikle tahıllarda yaşanan gerileme çok önemli, 2004 de Buğday ekim alanı 93 milyon dekar iken 2019 yılı sonunda 68,5 milyon dekara kadar geriledi. AKP 2003-2019 arası 62 milyon ton BUĞDAY ithal etti. Bu ithalata ülkemizden 16,4 milyar Dolar ödendi. 2019 yılında 9,8 milyon ton buğday ithalatına 2,3 milyar dolar ödeme yapıldı. 2003-2019 döneminde 3,7 milyon ton arpa ithalatına 905 milyon dolar ödeme yapıldı. Sadece 2019 yılında 510 bin ton arpa ithalatına 109 milyon dolar ödeme yapıldı. 2003-2019 Döneminde 20,3 milyon yon mısır ithalatına 4,7 milyar Dolar ödeme yapıldı. Sadece 2019 yılında 3,6 milyon ton mısır ithalatına 703 milyon dolar ödeme yapıldı” ifadelerini kullandı.

 

“YAKITTAKİ VERGİLER KALDIRILMALI

Çiftçinin geçimini kolaylaştırmak için adımlar atılması gerektiğini dile getiren Başkan Akbulut, “Sonuç mu? Sonuç, yaraları sarılmayan ekonomik kriz… Çiftçinin üzerindeki yükü hafifleteceklerine, vergileri, faturaları zamlandırıyorlar. Mücadele edemedikleri Dolar, 8 liraya dayandı. Zaten zor geçinin çiftçinin önüne bir de ithalatçıları çıkarıp rekabet etmelerini bekliyorlar. Yapmaları gereken işi asla yapmıyor, ülkenin vatandaşını göz ardı ediyorlar. Çiftçinin yakıtındaki vergi bir an önce kaldırılmalı. Yerli üretimi arttırmak için teşvikler ve faizsiz krediler hazırlanmalı. Çiftçinin mevcut borçları yapılandırılmalı. Ülkenin içinde bulunduğu zor günlerde, çiftçisini kaybetmek bir lüksü yok” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.