BURDUR’A YENİ BİR SANAYİ SEKTÖRÜ KURULABİLİR

Ekonomi 18.10.2017 - 11:20, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

BURDUR’A YENİ BİR SANAYİ SEKTÖRÜ KURULABİLİR

BURDUR’A, ÖZELLİKLE 2.OSB’YE BORU FABRİKASI KURULABİLİR
Burdur ekonomisinin can damarı maden ve mermer sektöründeki üretim ve pazarlama gerek istihdamda ve gerekse katma değerde göz dolduruyor. Burdur beji, Bucak Traverteni, Tefenni ve Karamanlı kromu ve de diğer doğaltaş ve maden çeşitleri son yılların en canlı sanayi sektörü konumunda. Bu göstergeler ışığında Burdur’a, özellikle 2. OSB’ye veya BURTRAK civarına böyle bir yatırım yapılabilmesi için hiçbir engel gözükmüyor. KÂRIN SAHİBİ İSRAİL VE YUNANİSTAN Tüm dünyada vahşi sulamaya son verilmesi, yağmurlama ve damlama usulüyle sulamaya geçilmesi İsrail ve Yunanistanlı girişimcilerin boru sektörüne yatırım yapmasına vesile olmuştu.  Antalya limanına en yakın şehir olarak Burdur’da üretilen plastik borular limandan tüm dünyaya gönderiliyor. 24 saat vardiya usulüyle çalışan, makinelerin hiç durmadığı boru fabrikasında üretilen plastik borular iç pazara ve tüm dünyaya satılıyor. Burdur’a istihdam sağlayan boru fabrikasının kârını İsrail ve Yunanistan paylaşıyor. DEVLET 500 BİN TL’YE KADAR DESTEK SAĞLIYOR Gündemde Türkiye’de yatırım alanlarının genişlemesi, yeni yeni işletmeler kurulması, kalkınmada öncelikli veya sonralıklı bölgelere istihdam oluşturacak yatırımların yapılması konuşulurken, devletin 500 bin TL’ye kadar kredi ve destek verebileceği de açıklanmıştı.   EKONOMİK KALKINMA ANAHTARI Burdur’da İkinci Organize Sanayi Bölgesine kurulacak olan böyle bir fabrika, yerel müteşebbislerden oluşan kadrosu mermer sektörünün önüne geçecek özellikte. Burdurlu işadamı veya işadamlarının birlikte 2. OSB’ye boru fabrikası kurması, plastik boruları tüm dünyaya pazarlaması hem kentin büyümesinde hem de istihdamın artmasında adeta bir anahtar görevi görüyor.   İŞTE BORU FABRİKASININ TARİHÇESİ 1986: Agrodrip adı altında dünya devi Hoechst AG’nin (Frankfurt- Almanya menşeili şirket) bir yan kuruluşu olarak kuruldu. 1988: İstanbul’daki fabrikada üretime başladı. Türkiye’de ilk defa damla sulama borusu üreten fabrika kuruldu. 1992: Teknoloji ve ortaklık yapısı değişti. Eurodrip ile Hoechst AG. Teknoloji konusunda iş birliği yaptı. 1992: Burdur’da ilk fabrikasını kurarak, Eurodrip ismi altında üretime başladı. Grubun halen Amerika, Mısır, Ürdün, Peru ve Yunanistan’da da fabrikaları mevcuttur. 2000: Hoechst AG’nin Dünya üzerinde ana kollar haricindeki üretimleri bünyesinden çıkartma politikası sonucunda, şirket Türk ve Yunan ortaklığında yeni bir yapılanmaya girdi. 2005: Ortaklık değişikliği ile kapasite arttırıldı. Türkiye’nin 6 bölgesinden konusunda uzman ziraat mühendisi bölge müdürlerinden oluşan satış ve teknik destek ekibi oluşturuldu. 2006: Global Finans adlı yatırım bankasının bünyesine katıldı. Yatırım ve büyüme yönünde hız kazandı.    
BURDUR’A, ÖZELLİKLE 2.OSB’YE BORU FABRİKASI KURULABİLİR

Burdur ekonomisinin can damarı maden ve mermer sektöründeki üretim ve pazarlama gerek istihdamda ve gerekse katma değerde göz dolduruyor. Burdur beji, Bucak Traverteni, Tefenni ve Karamanlı kromu ve de diğer doğaltaş ve maden çeşitleri son yılların en canlı sanayi sektörü konumunda. Bu göstergeler ışığında Burdur’a, özellikle 2. OSB’ye veya BURTRAK civarına böyle bir yatırım yapılabilmesi için hiçbir engel gözükmüyor.

KÂRIN SAHİBİ İSRAİL VE YUNANİSTAN

Tüm dünyada vahşi sulamaya son verilmesi, yağmurlama ve damlama usulüyle sulamaya geçilmesi İsrail ve Yunanistanlı girişimcilerin boru sektörüne yatırım yapmasına vesile olmuştu.  Antalya limanına en yakın şehir olarak Burdur’da üretilen plastik borular limandan tüm dünyaya gönderiliyor. 24 saat vardiya usulüyle çalışan, makinelerin hiç durmadığı boru fabrikasında üretilen plastik borular iç pazara ve tüm dünyaya satılıyor. Burdur’a istihdam sağlayan boru fabrikasının kârını İsrail ve Yunanistan paylaşıyor.

DEVLET 500 BİN TL’YE KADAR DESTEK SAĞLIYOR

Gündemde Türkiye’de yatırım alanlarının genişlemesi, yeni yeni işletmeler kurulması, kalkınmada öncelikli veya sonralıklı bölgelere istihdam oluşturacak yatırımların yapılması konuşulurken, devletin 500 bin TL’ye kadar kredi ve destek verebileceği de açıklanmıştı.

 

EKONOMİK KALKINMA ANAHTARI

Burdur’da İkinci Organize Sanayi Bölgesine kurulacak olan böyle bir fabrika, yerel müteşebbislerden oluşan kadrosu mermer sektörünün önüne geçecek özellikte. Burdurlu işadamı veya işadamlarının birlikte 2. OSB’ye boru fabrikası kurması, plastik boruları tüm dünyaya pazarlaması hem kentin büyümesinde hem de istihdamın artmasında adeta bir anahtar görevi görüyor.  

İŞTE BORU FABRİKASININ TARİHÇESİ

1986: Agrodrip adı altında dünya devi Hoechst AG’nin (Frankfurt- Almanya menşeili şirket) bir yan kuruluşu olarak kuruldu.

1988: İstanbul’daki fabrikada üretime başladı. Türkiye’de ilk defa damla sulama borusu üreten fabrika kuruldu.

1992: Teknoloji ve ortaklık yapısı değişti. Eurodrip ile Hoechst AG. Teknoloji konusunda iş birliği yaptı.

1992: Burdur’da ilk fabrikasını kurarak, Eurodrip ismi altında üretime başladı. Grubun halen Amerika, Mısır, Ürdün, Peru ve Yunanistan’da da fabrikaları mevcuttur.

2000: Hoechst AG’nin Dünya üzerinde ana kollar haricindeki üretimleri bünyesinden çıkartma politikası sonucunda, şirket Türk ve Yunan ortaklığında yeni bir yapılanmaya girdi.

2005: Ortaklık değişikliği ile kapasite arttırıldı. Türkiye’nin 6 bölgesinden konusunda uzman ziraat mühendisi bölge müdürlerinden oluşan satış ve teknik destek ekibi oluşturuldu.

2006: Global Finans adlı yatırım bankasının bünyesine katıldı. Yatırım ve büyüme yönünde hız kazandı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.