Başkan Gündüzalp; "Bakanlığın yapması gereken şey, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarını geri çekmesidir"

Ekonomi 16.12.2019 - 13:26, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Başkan Gündüzalp; "Bakanlığın yapması gereken şey, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarını geri çekmesidir"

BTB Başkanı Gündüzalp: "Üretici desteklenerek, ithalat kapısı kapatılmalı"
  Pazar günü Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, buğday ve mahlut ithalat yetkisi, 1 milyon tondan 1 milyon 500 bin tona çıkarıldı.   2018 yılında tarım ve gıdada 12 milyar 800 milyon Dolarlık ithalat yapıldığını vurgulayan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, “Ülkemiz, dünya ülkeleri arasında her ürünü üretip, ihracat yapan bir ülkedir. Ekolojik olarak üretemediğimiz bir takım ürünler haricinde, diğer ürünlerin ithalatından vazgeçmeliyiz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi üreticimizin girdi maliyetlerini düşürerek, ürün destekleme sistemini yeniden düzenlemeliyiz” Dedi.   Türkiye’nin, 2019 yılında 19 milyon ton buğday üretirken, 7 milyon 652 bin ton buğday ithalatı yaptığını aktaran Başkan Gündüzalp, “2015 yılına baktığımızda, 22 milyon 600 bin ton buğday üretilirken, 4 milyon 349 bin ton buğday ithalatı gerçekleşmiş. Yıllar itibariyle üretimin düşerek, ithalatın artmasının nedeni, üretememek. Ürün Takip masaları tarafından hazırlanan Kasım ayı buğday raporunda, 2019/2020 sezonu öngörüsü olarak, Bakanlığın ödemiş olduğu hububat desteklerinde yüzde 100’lük bir artışa gitmesi, buğday fiyatlarının yüksek seyretmesi, gübre fiyatlarının geçer yıla göre düşmesi mazot fiyatlarının artış göstermemesi sebebiyle buğday ekiliş alanlarının artacağı tahmininde bulunulmuş” Dedi.   Raporda ayrıca, pamuk üreticisinin maliyetinin artması ve verimde yaşanan düşüşle birlikte bu yılki ürün fiyatının beklenen düzeyde gerçekleşmemiş olmasının, münavebe uygulaması sebebiyle farklı bir ürüne yönelmek zorunluluğu sebepleriyle özellikle, Güneydoğu Anadolu bölgesinde sulu alanlarda makarnalık buğday ekilişlerinin artacağı öngörüldüğünü dile getiren Başkan Gündüzalp, “Madem Bakanlık bu öngörüde bulundu, TMO neden buğday ithalat yetkisini 1 milyon tondan, 1 milyon 500 bin tona çıkardı, bunu  anlamakta güçlük çekiyoruz. Bakanlığın yapması gereken şey, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarını geri çekmesidir. Bu girdi fiyatları düşürüldüğü takdirde ülkemizin ithalat yapmasına gerek kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.   Girdi fiyatları düşülerek, makul seviyede tutulması, ürün bazlı desteklemelerin arttırılması gerektiğini belirten Başkan Gündüzalp, şu şekilde konuştu, “Üreticilerimize sahip çıkılarak, tarım politikamızı ivedilikle gözden geçirmeliyiz. Üretim ve desteklemeye yönelik kısa-orta ve uzun vade planlaması yapmalıyız. Bunları yapamazsak, buğday da olduğu gibi diğer tüm tarım ürünlerinde ithalat her yıl giderek artacaktır. Tarımda başı çeken bir ülke olarak, tarım ve gıda ithalatına milyon dolarlar harcanmamalı, ithalat kapıları kapatılmalıdır.”
BTB Başkanı Gündüzalp: "Üretici desteklenerek, ithalat kapısı kapatılmalı"

 

Pazar günü Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, buğday ve mahlut ithalat yetkisi, 1 milyon tondan 1 milyon 500 bin tona çıkarıldı.

 

2018 yılında tarım ve gıdada 12 milyar 800 milyon Dolarlık ithalat yapıldığını vurgulayan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, “Ülkemiz, dünya ülkeleri arasında her ürünü üretip, ihracat yapan bir ülkedir. Ekolojik olarak üretemediğimiz bir takım ürünler haricinde, diğer ürünlerin ithalatından vazgeçmeliyiz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi üreticimizin girdi maliyetlerini düşürerek, ürün destekleme sistemini yeniden düzenlemeliyiz” Dedi.

 

Türkiye’nin, 2019 yılında 19 milyon ton buğday üretirken, 7 milyon 652 bin ton buğday ithalatı yaptığını aktaran Başkan Gündüzalp, “2015 yılına baktığımızda, 22 milyon 600 bin ton buğday üretilirken, 4 milyon 349 bin ton buğday ithalatı gerçekleşmiş. Yıllar itibariyle üretimin düşerek, ithalatın artmasının nedeni, üretememek. Ürün Takip masaları tarafından hazırlanan Kasım ayı buğday raporunda, 2019/2020 sezonu öngörüsü olarak, Bakanlığın ödemiş olduğu hububat desteklerinde yüzde 100’lük bir artışa gitmesi, buğday fiyatlarının yüksek seyretmesi, gübre fiyatlarının geçer yıla göre düşmesi mazot fiyatlarının artış göstermemesi sebebiyle buğday ekiliş alanlarının artacağı tahmininde bulunulmuş” Dedi.

 

Raporda ayrıca, pamuk üreticisinin maliyetinin artması ve verimde yaşanan düşüşle birlikte bu yılki ürün fiyatının beklenen düzeyde gerçekleşmemiş olmasının, münavebe uygulaması sebebiyle farklı bir ürüne yönelmek zorunluluğu sebepleriyle özellikle, Güneydoğu Anadolu bölgesinde sulu alanlarda makarnalık buğday ekilişlerinin artacağı öngörüldüğünü dile getiren Başkan Gündüzalp, “Madem Bakanlık bu öngörüde bulundu, TMO neden buğday ithalat yetkisini 1 milyon tondan, 1 milyon 500 bin tona çıkardı, bunu  anlamakta güçlük çekiyoruz. Bakanlığın yapması gereken şey, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarını geri çekmesidir. Bu girdi fiyatları düşürüldüğü takdirde ülkemizin ithalat yapmasına gerek kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Girdi fiyatları düşülerek, makul seviyede tutulması, ürün bazlı desteklemelerin arttırılması gerektiğini belirten Başkan Gündüzalp, şu şekilde konuştu, “Üreticilerimize sahip çıkılarak, tarım politikamızı ivedilikle gözden geçirmeliyiz. Üretim ve desteklemeye yönelik kısa-orta ve uzun vade planlaması yapmalıyız. Bunları yapamazsak, buğday da olduğu gibi diğer tüm tarım ürünlerinde ithalat her yıl giderek artacaktır. Tarımda başı çeken bir ülke olarak, tarım ve gıda ithalatına milyon dolarlar harcanmamalı, ithalat kapıları kapatılmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.