BAKIN GÖLLERİMİZ NEDEN KURUYOR!

Gündem 29.07.2015 - 17:17, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

BAKIN GÖLLERİMİZ NEDEN KURUYOR!

-- NE BARAJ, NE SONDAJ; GÖLLERİ KURUTAN NEDEN: TUZ -- BURDUR VE SALDA GÖLLERİNDEKİ SU ÇEKİLMESİNİN NEDENİNİN ACIGÖL’DEKİ TUZ ÜRETİMİ OLDUĞU İDDİA EDİLDİ.
İddiaya göre; Burdur ve Salda Göllerindeki su çekilmesinin ana nedeni; Denizli Çardak ve Afyon Dazkırı arasında bulunan Acıgöl’deki tuz üretim tesisleri olduğu öne sürüldü. Buna göre; Burdur ve Salda Göllerinin altından doğal drenajlarla Acıgöl’e akan su, burada özel yapılan dinlenme havuzlarında tutuluyor. Bu havuzlarda buharlaştırılan sudan arta kalan tortu da (Sodyum Sülfat artı tuz. Sodyum sülfat; doğada yaygın olarak glauber tuzu (mirabilit Na2SO4.10 H2O) ve thenardit (Na2SO4) halinde bulunuyor.) deterjan firmalarına ve tuz rafineri işleme tesislerine satılıyor.  Dinlenme havuzlarındaki 1 ton sudan sadece 20 kilogram tortu elde edebiliyor. Yani Acıgöl’de binde yirmi oranında tuz elde etmek için tonlarca su her gün buharlaştırılıyor.  Bu iddiaya havuz alanlarının 4,5 milyon metrekare ve 1,5 milyon metrekare yüzölçümünde olduğu da ekleniyor. Son yıllarda Burdur Gölünde ve hatta Salda Gölündeki aşırı su çekilmesinin nedeni çeşitli konulara yönlenmişti. Bunların bir kısmı yapılan barajlarda tutulan sular olduğunu, bir kısmı mermercilerin suları kuruttuğunu, bir kısmı göl tabanlarında bulunan fay kırıkları nedeniyle suyun yer altından başka kaynaklara aktığını, bir kısmı yağışların az olması nedeniyle yeterli birikim olmadığını ve bir kısmı da göl havzasında kurulan sondajların göldeki suyu çektiğini ileri sürüyordu.  Bir devlet kurumu olan Devlet Su İşlerinin (DSİ) de bu tuz elde etme yönteminden haberdar olduğu ise bir başka iddia konusu. İddiaya göre toplam alanı 6 milyon metrekareyi bulan dinlenme havuzları derhal kaldırılmalı ve de Burdur ve Salda Gölleri tabanından doğal drenajlarla Acıgöl Havzasına akan sulara belirli bir debi kotası uygulanarak;  hem Acıgöl’de hem de Burdur ve Salda Göllerinde daha fazla metreküpte su bulunacağı ve bu da çekilmeyi önleyip veya yavaşlatacağı belirtiliyor. 
-- NE BARAJ, NE SONDAJ; GÖLLERİ KURUTAN NEDEN: TUZ -- BURDUR VE SALDA GÖLLERİNDEKİ SU ÇEKİLMESİNİN NEDENİNİN ACIGÖL’DEKİ TUZ ÜRETİMİ OLDUĞU İDDİA EDİLDİ.

İddiaya göre; Burdur ve Salda Göllerindeki su çekilmesinin ana nedeni; Denizli Çardak ve Afyon Dazkırı arasında bulunan Acıgöl’deki tuz üretim tesisleri olduğu öne sürüldü. Buna göre; Burdur ve Salda Göllerinin altından doğal drenajlarla Acıgöl’e akan su, burada özel yapılan dinlenme havuzlarında tutuluyor. Bu havuzlarda buharlaştırılan sudan arta kalan tortu da (Sodyum Sülfat artı tuz. Sodyum sülfat; doğada yaygın olarak glauber tuzu (mirabilit Na2SO4.10 H2O) ve thenardit (Na2SO4) halinde bulunuyor.) deterjan firmalarına ve tuz rafineri işleme tesislerine satılıyor.  Dinlenme havuzlarındaki 1 ton sudan sadece 20 kilogram tortu elde edebiliyor. Yani Acıgöl’de binde yirmi oranında tuz elde etmek için tonlarca su her gün buharlaştırılıyor.  Bu iddiaya havuz alanlarının 4,5 milyon metrekare ve 1,5 milyon metrekare yüzölçümünde olduğu da ekleniyor.

Son yıllarda Burdur Gölünde ve hatta Salda Gölündeki aşırı su çekilmesinin nedeni çeşitli konulara yönlenmişti. Bunların bir kısmı yapılan barajlarda tutulan sular olduğunu, bir kısmı mermercilerin suları kuruttuğunu, bir kısmı göl tabanlarında bulunan fay kırıkları nedeniyle suyun yer altından başka kaynaklara aktığını, bir kısmı yağışların az olması nedeniyle yeterli birikim olmadığını ve bir kısmı da göl havzasında kurulan sondajların göldeki suyu çektiğini ileri sürüyordu.  Bir devlet kurumu olan Devlet Su İşlerinin (DSİ) de bu tuz elde etme yönteminden haberdar olduğu ise bir başka iddia konusu.

İddiaya göre toplam alanı 6 milyon metrekareyi bulan dinlenme havuzları derhal kaldırılmalı ve de Burdur ve Salda Gölleri tabanından doğal drenajlarla Acıgöl Havzasına akan sulara belirli bir debi kotası uygulanarak;  hem Acıgöl’de hem de Burdur ve Salda Göllerinde daha fazla metreküpte su bulunacağı ve bu da çekilmeyi önleyip veya yavaşlatacağı belirtiliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.