ATB BAŞKANI ÇANDIR’DAN “RUBLE” DEĞERLENDİRMESİ

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.12.2014 - 15:43, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

ATB BAŞKANI ÇANDIR’DAN “RUBLE” DEĞERLENDİRMESİ

ATB BAŞKANI ÇANDIR’DAN “RUBLE” DEĞERLENDİRMESİ
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Rus para birimi Ruble’nin Dolar karşısında büyük ölçüde değer kaybetmesinin Rusya ile önemli ticari ilişkileri olan tarım sektörü ve turizmcileri ciddi şekilde kaygılandırdığını bildirdi.  Rublenin değer kaybetmesiyle Rus halkının alım gücünün düşmesinin kendilerini doğrudan etkilediğini belirten Çandır, “Parası değer kaybeden Rus halkının alım gücünün azalması hem ihracatı fazlaca yaptığımız yaş meyve sektörü, hem de 2015 yılı turizm satışlarını olumsuz etkileyecektir. Rus pazarının daralması ihracatçı ve turizmci için büyük kayıptır” dedi. ALACAKLARA MAHSUPLAŞMA ÖNERİSİ Mevcut olan alacakların transferi ve tahsilatında da problem olacağının bildirildiğini anlatan Çandır, “Yaş meyve ve sebze ihracatında önemli pazarımız olan Rusya'daki sıkıntı vadeli satış yapan Türk ihracatçısını olumsuz etkilemektedir. Döviz alım satımının yasaklanması ve alacaklarda güçlük çekilmesi nedeniyle ihracatçı sorunlar yaşamaktadır. Bundan sonrası için bir şekilde enerji ödemelerimizden mahsuplaşarak ihracatçımızın alacaklarının tahsil edilmesi için çalışma yapılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. BEKLENTİLER NEGATİFE DÖNÜŞTÜ Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerine uyguladığı ambargodan kaynaklı ihracatta yüzde 10-15'lik artış olacağının hesaplandığını, ekonomik dalgalanmanın bu beklentiyi negatife götürmesini önlemek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini bildiren Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır şunları kaydetti: ”Rus parasının değer kaybı probleminin devam etmesi halinde sadece turizm ve yaş meyve sebze sektörü değil tüm ticaret alanlarımızın olumsuz etkileneceğini düşünmekteyiz. Rus merkez bankasının müdahalesi umuyoruz karşılık bulur ve ticaret hacmimiz yaklaşık 50 milyar doları bulan komşumuz Rusya'da Ruble daha fazla değer kaybetmez, toparlanarak nefes aldırır.”
ATB BAŞKANI ÇANDIR’DAN “RUBLE” DEĞERLENDİRMESİ

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Rus para birimi Ruble’nin Dolar karşısında büyük ölçüde değer kaybetmesinin Rusya ile önemli ticari ilişkileri olan tarım sektörü ve turizmcileri ciddi şekilde kaygılandırdığını bildirdi. 
Rublenin değer kaybetmesiyle Rus halkının alım gücünün düşmesinin kendilerini doğrudan etkilediğini belirten Çandır, “Parası değer kaybeden Rus halkının alım gücünün azalması hem ihracatı fazlaca yaptığımız yaş meyve sektörü, hem de 2015 yılı turizm satışlarını olumsuz etkileyecektir. Rus pazarının daralması ihracatçı ve turizmci için büyük kayıptır” dedi.

ALACAKLARA MAHSUPLAŞMA ÖNERİSİ
Mevcut olan alacakların transferi ve tahsilatında da problem olacağının bildirildiğini anlatan Çandır, “Yaş meyve ve sebze ihracatında önemli pazarımız olan Rusya'daki sıkıntı vadeli satış yapan Türk ihracatçısını olumsuz etkilemektedir. Döviz alım satımının yasaklanması ve alacaklarda güçlük çekilmesi nedeniyle ihracatçı sorunlar yaşamaktadır. Bundan sonrası için bir şekilde enerji ödemelerimizden mahsuplaşarak ihracatçımızın alacaklarının tahsil edilmesi için çalışma yapılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

BEKLENTİLER NEGATİFE DÖNÜŞTÜ
Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerine uyguladığı ambargodan kaynaklı ihracatta yüzde 10-15'lik artış olacağının hesaplandığını, ekonomik dalgalanmanın bu beklentiyi negatife götürmesini önlemek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini bildiren Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır şunları kaydetti:
”Rus parasının değer kaybı probleminin devam etmesi halinde sadece turizm ve yaş meyve sebze sektörü değil tüm ticaret alanlarımızın olumsuz etkileneceğini düşünmekteyiz. Rus merkez bankasının müdahalesi umuyoruz karşılık bulur ve ticaret hacmimiz yaklaşık 50 milyar doları bulan komşumuz Rusya'da Ruble daha fazla değer kaybetmez, toparlanarak nefes aldırır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.