ATIK YAĞLAR LAVABOYA DEĞİL, KUMBARAYA!

Gündem 08.08.2015 - 14:50, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

ATIK YAĞLAR LAVABOYA DEĞİL, KUMBARAYA!

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİNİN ATIK YAĞ KUMBARA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR.
Atık yağların lavaboya, oradan da kanalizasyona gitmesini önlemek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında kente 40 adet Bitkisel Atık Yağ toplama kumbaraları yerleştirildi 2008’de çıkarılan ‘Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ kapsamında bitkisel atık yağların toplatılması belediyeye verilmişti. Bunun üzerine Batı Akdeniz Bölgesindeki ve tüm Türkiye’deki belediyeler de bu konuda çeşitli çalışmalar başlattı. Bunlardan en etkin olanı kentlerin muhtelif yerlerine içerisinde atık yağların dökülüp, biriktirilebileceği kumbaraları koymak oldu. Afyonkarahisar’da da 2014’te ev  ve işyerlerinden 30 bin litreye yakın atık yağ toplandı. 2015 yılının ilk altı ayında ise bu sayı 12 bin 400 litreye ulaştı. Böylece atık yağlar kanalizasyon sistemine gitmeden toplanarak yakıt ve boya sanayinde kullanılmak üzere geri dönüşüme gönderildi. Konuya ilişkin detay aktaran temizlik ve sağlık temsilcileri; “Lavabodan dökülen bir litre bitkisel atık yağ, bir milyon litre suyu kirletebiliyor. Yer altı su kaynaklarına sızan bu yağlar doğal yaşamı etkilediği gibi, kanalizasyon ve kolektörlerde daralma ve tıkanmalara yol açarak sistemi etkiliyor. Bu yağların toplanması için yetkisi olan bir şirkete toplama hakkı verildi. Bu şirket işyerlerinden atık yağ alımlarını yapıyor. Evlerdeki atık yağların da etkin bir biçimde toplanabilmesi için bu kumbaraları oluşturduk. Kentin değişik bölgelerine yoğunluğa dikkat ederek 40 noktaya toplama kumbarası konuldu. Vatandaşlarımız bu kumbaralara en fazla 2,5 litrelik petlerde olmak kaydı ile atabilirler. Vatandaşlarımızın bu konuya duyarlı davranmalarını bekliyor” dediler.  Belediye eliyle böyle bir çalışmanın başlatılması toplum olarak çevre temizliğine daha fazla dikkat edilmesi bilinci oluşturdu. Afyonkarahisar kent merkezindeki vatandaşlar da kullandıkları yağların, miatları dolunda bunları kumbaraya dökme alışkanlığı oluştu.
AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİNİN ATIK YAĞ KUMBARA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR.

Atık yağların lavaboya, oradan da kanalizasyona gitmesini önlemek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında kente 40 adet Bitkisel Atık Yağ toplama kumbaraları yerleştirildi

2008’de çıkarılan ‘Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ kapsamında bitkisel atık yağların toplatılması belediyeye verilmişti. Bunun üzerine Batı Akdeniz Bölgesindeki ve tüm Türkiye’deki belediyeler de bu konuda çeşitli çalışmalar başlattı. Bunlardan en etkin olanı kentlerin muhtelif yerlerine içerisinde atık yağların dökülüp, biriktirilebileceği kumbaraları koymak oldu.

Afyonkarahisar’da da 2014’te ev  ve işyerlerinden 30 bin litreye yakın atık yağ toplandı. 2015 yılının ilk altı ayında ise bu sayı 12 bin 400 litreye ulaştı. Böylece atık yağlar kanalizasyon sistemine gitmeden toplanarak yakıt ve boya sanayinde kullanılmak üzere geri dönüşüme gönderildi.

Konuya ilişkin detay aktaran temizlik ve sağlık temsilcileri; “Lavabodan dökülen bir litre bitkisel atık yağ, bir milyon litre suyu kirletebiliyor. Yer altı su kaynaklarına sızan bu yağlar doğal yaşamı etkilediği gibi, kanalizasyon ve kolektörlerde daralma ve tıkanmalara yol açarak sistemi etkiliyor. Bu yağların toplanması için yetkisi olan bir şirkete toplama hakkı verildi. Bu şirket işyerlerinden atık yağ alımlarını yapıyor. Evlerdeki atık yağların da etkin bir biçimde toplanabilmesi için bu kumbaraları oluşturduk. Kentin değişik bölgelerine yoğunluğa dikkat ederek 40 noktaya toplama kumbarası konuldu. Vatandaşlarımız bu kumbaralara en fazla 2,5 litrelik petlerde olmak kaydı ile atabilirler. Vatandaşlarımızın bu konuya duyarlı davranmalarını bekliyor” dediler.  Belediye eliyle böyle bir çalışmanın başlatılması toplum olarak çevre temizliğine daha fazla dikkat edilmesi bilinci oluşturdu. Afyonkarahisar kent merkezindeki vatandaşlar da kullandıkları yağların, miatları dolunda bunları kumbaraya dökme alışkanlığı oluştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.