ANTALYA'DA SAĞLIK PERSONELİNE ŞİDDET TATBİKATI

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.12.2013 - 09:44, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

ANTALYA'DA SAĞLIK PERSONELİNE ŞİDDET TATBİKATI

ANTALYA'DA SAĞLIK PERSONELİNE ŞİDDET TATBİKATI
 Hastane öncesi acil vakalarda olay yerinde hastaya müdahale eden sağlık ekipleri olan Paramediklerin hasta yakınlarından gördüğü şiddet, Antalya'da 22 Aralık Paramedikler Günü sebebiyle yapılan etkinlikte uygulamalı anlatıldı. Kent merkezinde bulunan bir alışveriş merkezi önünde kalp krizi geçiren ve yürürken düşüp ayağını kıran iki vakaya müdahale eden paramedikler, hastaya müdahaleden çok hasta yakınlarının tacizleriyle uğraştı. Kalp krizi geçiren bir vatandaş için erkek kardeşi tarafından ambulans çağırıldı. Ancak birkaç dakika içinde olay yerinde olan motorize paramedik ve ardından gelen ambulansta bulunan paramedikler ve sağlık ekipleri, hasta yakınının tacizinden nasibini aldı.Temsili olarak kalp krizi geçiren vak'aya müdahale etmeye çalışan paramedikleri adeta nefes aldırmayan hasta yakını, geç geldiğini ileri sürdüğü ambulans ekiplerini taciz etti. Uzun uğraşların sorunda hastaya ilk müdahaleyi yapan ekipler, vak'ayı ambulansa taşımaya başarırken, hasta yakını bu kez de aynı ambulansta hastaneye gitmek için paramediklerle tartıştı ancak tüm çabalarına rağmen abulansa alınmadı.Canlandırılan ikinci vak'ada ise bu kez sözlü şiddetin ve tacizin sahibi kadın hasta yakınıydı. Yürürken düşen ve ayağı kırılan arkadaşı için ambulans çağıran kadın, gelen ekiplere kök söktürdü. Her müdahaleyi sorgulayan ve her yapılan çalışmanın sebebini sorup paramediklere nefes aldırmayan kadın hasta yakınına birkaç dakika içinde olayı haber alan vakanın sevgilisi de eklenince ortalık karıştı. Müdahale eden paramediklerin arasına dalmaya çalışan temsili erkek sevgili, iki paramedik tarafından güçlükle zaptedilip olay yerinden uzaklaştırıldı. Herkese açık olan meydanda gerçekleştirilen tatbikatta, olayı gerçek zanneden bazı vatandaşların ilginç görüntüleri kameralara yansıdı. Bazı yaşlı kadınlar yaralıları gerçek zannedip müdahale etmeye kalkarken, bazı vatandaşlar yerde hareketsiz yatan ve yardım bekleyen yaralılar için dua etti.Paramedik Antalya İl Temsilcisi Ferhat Gül, Antalya'da her ay en az bir tane şiddet vakasıyla karşılaştıklarını, şiddet görmelerinin dışında yapılan tacizlerin ve darpların müdahale eden personelin konsantrasyonunu bozduğunu bunun da hastalar için hayati tehdit oluşturduğunu söyledi. Ferhat Gül, özellikle aynı ambulansla hastaneye gitmek isteyen hasta yakınlarıyla çok karşılaşıldığını ancak kanun gereği sadece çocuklar için bir refakatçiye izin olduğunu bunun dışında ambulansa hasta yakını almanın yasak olduğunu sözlerine ekledi.
ANTALYA'DA SAĞLIK PERSONELİNE ŞİDDET TATBİKATI

 Hastane öncesi acil vakalarda olay yerinde hastaya müdahale eden sağlık ekipleri olan Paramediklerin hasta yakınlarından gördüğü şiddet, Antalya'da 22 Aralık Paramedikler Günü sebebiyle yapılan etkinlikte uygulamalı anlatıldı. Kent merkezinde bulunan bir alışveriş merkezi önünde kalp krizi geçiren ve yürürken düşüp ayağını kıran iki vakaya müdahale eden paramedikler, hastaya müdahaleden çok hasta yakınlarının tacizleriyle uğraştı. Kalp krizi geçiren bir vatandaş için erkek kardeşi tarafından ambulans çağırıldı. Ancak birkaç dakika içinde olay yerinde olan motorize paramedik ve ardından gelen ambulansta bulunan paramedikler ve sağlık ekipleri, hasta yakınının tacizinden nasibini aldı.
Temsili olarak kalp krizi geçiren vak'aya müdahale etmeye çalışan paramedikleri adeta nefes aldırmayan hasta yakını, geç geldiğini ileri sürdüğü ambulans ekiplerini taciz etti. Uzun uğraşların sorunda hastaya ilk müdahaleyi yapan ekipler, vak'ayı ambulansa taşımaya başarırken, hasta yakını bu kez de aynı ambulansta hastaneye gitmek için paramediklerle tartıştı ancak tüm çabalarına rağmen abulansa alınmadı.
Canlandırılan ikinci vak'ada ise bu kez sözlü şiddetin ve tacizin sahibi kadın hasta yakınıydı. Yürürken düşen ve ayağı kırılan arkadaşı için ambulans çağıran kadın, gelen ekiplere kök söktürdü. Her müdahaleyi sorgulayan ve her yapılan çalışmanın sebebini sorup paramediklere nefes aldırmayan kadın hasta yakınına birkaç dakika içinde olayı haber alan vakanın sevgilisi de eklenince ortalık karıştı. Müdahale eden paramediklerin arasına dalmaya çalışan temsili erkek sevgili, iki paramedik tarafından güçlükle zaptedilip olay yerinden uzaklaştırıldı. Herkese açık olan meydanda gerçekleştirilen tatbikatta, olayı gerçek zanneden bazı vatandaşların ilginç görüntüleri kameralara yansıdı. Bazı yaşlı kadınlar yaralıları gerçek zannedip müdahale etmeye kalkarken, bazı vatandaşlar yerde hareketsiz yatan ve yardım bekleyen yaralılar için dua etti.
Paramedik Antalya İl Temsilcisi Ferhat Gül, Antalya'da her ay en az bir tane şiddet vakasıyla karşılaştıklarını, şiddet görmelerinin dışında yapılan tacizlerin ve darpların müdahale eden personelin konsantrasyonunu bozduğunu bunun da hastalar için hayati tehdit oluşturduğunu söyledi. Ferhat Gül, özellikle aynı ambulansla hastaneye gitmek isteyen hasta yakınlarıyla çok karşılaşıldığını ancak kanun gereği sadece çocuklar için bir refakatçiye izin olduğunu bunun dışında ambulansa hasta yakını almanın yasak olduğunu sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.