ANTALYA İL MÜFTÜLÜĞÜNDEN UMRE SEMİNERİ

Kültür (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.12.2013 - 16:39, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

ANTALYA İL MÜFTÜLÜĞÜNDEN UMRE SEMİNERİ

Antalya İl Müftülüğü 2013-2014 yılı Umre sezonunda ilk tur gidecek olanlara seminer verdi.
 Antalya İl Müftülüğü 2013-2014 yılı Umre sezonunda ilk tur gidecek olanlara seminer verdi. Muratpaşa ilçesi Osmangazi Cami’nde üç gün boyunca günde 3 saat olarak düzenlenen seminerde İl Müftü Yardımcısı Mustafa Aydın, Umre ibadetini anlattı. Umre ibadetinin bir yenilenme olduğunu, Umre’ye gidecek olanların gönlünü ve düşüncesini Kabe’ye odaklaması gerektiğini belirten Aydın, “Umre ibadeti, Müslüman’ın hayatında dönüm noktası teşkil eden ibadetlerdendir.İbadetler, Allah nasıl emretti ve elçisi nasıl gösterdi ise öyle yapılır. Bu bakımdan ibadetlerin şekli ve yapılışı konusunda yapılacak akli açıklamalar, nihayet bir yorumdan öteye geçmez. Şu kadar var ki, ibadetlerin görünen yönlerinin yanı sıra, çeşitli hikmetlerinin de varlığı inkar edilemez. Dolayısıyla, onların şekillerinin ve yerine getiriliş biçimlerinin öğrenilmesi kadar, hikmetlerinin de anlaşılmaya çalışılması bir ihtiyaçtır. Özellikle de bünyesinde pek çok sembolik anlamlı davranış bulunan Hac ve Umre gibi ibadetlerin özünün ve ruhunun yakalanabilmesi açısından bu tür açıklamalar, ayrı bir önem taşımaktadır” dedi.İhrama girmenin, en başta tüm dünyevi ayrıcalıklardan soyunmayı ve bütün insanlarla eşitlenmeyi simgelediğini kaydeden Aydın, “İhrama giren kişi, bu hareketiyle makam, mevki, mal, mülk, sosyal ve ekonomik statü gibi tüm ayrıcalıkları bir kenara bıraktığını, dünyaya ait ne varsa hepsini terk etmeye hazır olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu. İhramın sadece zahiri bir kıyafet değişikliği değil, insanın yaşama ve davranış biçiminin köklü bir değişikliğe uğramasına yol açması gereken bir eylem olduğunu belirten Aydın, “Nitekim ihramlı kişi, bu kıyafeti taşıdığı süre içinde başka zamanlarda kendisine meşru olan bir dizi davranıştan uzak durmak zorundadır. Bu program dışı hayat, kişinin geçici kaygı, alışkanlık ve bağımlılıklarından kurtulmasına ve kendisiyle hesaplaşmasına imkan tanıyan önemli bir fırsattır” ifadelerini kullandı.
Antalya İl Müftülüğü 2013-2014 yılı Umre sezonunda ilk tur gidecek olanlara seminer verdi.

 Antalya İl Müftülüğü 2013-2014 yılı Umre sezonunda ilk tur gidecek olanlara seminer verdi. 
Muratpaşa ilçesi Osmangazi Cami’nde üç gün boyunca günde 3 saat olarak düzenlenen seminerde İl Müftü Yardımcısı Mustafa Aydın, Umre ibadetini anlattı. Umre ibadetinin bir yenilenme olduğunu, Umre’ye gidecek olanların gönlünü ve düşüncesini Kabe’ye odaklaması gerektiğini belirten Aydın, “Umre ibadeti, Müslüman’ın hayatında dönüm noktası teşkil eden ibadetlerdendir.İbadetler, Allah nasıl emretti ve elçisi nasıl gösterdi ise öyle yapılır. Bu bakımdan ibadetlerin şekli ve yapılışı konusunda yapılacak akli açıklamalar, nihayet bir yorumdan öteye geçmez. Şu kadar var ki, ibadetlerin görünen yönlerinin yanı sıra, çeşitli hikmetlerinin de varlığı inkar edilemez. Dolayısıyla, onların şekillerinin ve yerine getiriliş biçimlerinin öğrenilmesi kadar, hikmetlerinin de anlaşılmaya çalışılması bir ihtiyaçtır. Özellikle de bünyesinde pek çok sembolik anlamlı davranış bulunan Hac ve Umre gibi ibadetlerin özünün ve ruhunun yakalanabilmesi açısından bu tür açıklamalar, ayrı bir önem taşımaktadır” dedi.
İhrama girmenin, en başta tüm dünyevi ayrıcalıklardan soyunmayı ve bütün insanlarla eşitlenmeyi simgelediğini kaydeden Aydın, “İhrama giren kişi, bu hareketiyle makam, mevki, mal, mülk, sosyal ve ekonomik statü gibi tüm ayrıcalıkları bir kenara bıraktığını, dünyaya ait ne varsa hepsini terk etmeye hazır olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu. İhramın sadece zahiri bir kıyafet değişikliği değil, insanın yaşama ve davranış biçiminin köklü bir değişikliğe uğramasına yol açması gereken bir eylem olduğunu belirten Aydın, “Nitekim ihramlı kişi, bu kıyafeti taşıdığı süre içinde başka zamanlarda kendisine meşru olan bir dizi davranıştan uzak durmak zorundadır. Bu program dışı hayat, kişinin geçici kaygı, alışkanlık ve bağımlılıklarından kurtulmasına ve kendisiyle hesaplaşmasına imkan tanıyan önemli bir fırsattır” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.