Antalya, Isparta ve Burdur'da Satın Alım Gücü

Yaşam 19.03.2018 - 17:19, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Antalya, Isparta ve Burdur'da Satın Alım Gücü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı. Genel tüketim harcamalarında İstanbul, en pahalı bölge oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şehirlere göre Türk Lirası’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi için yapılan Bölgesel Satınalma Gücü Pariterisi (BSGP) 2017 araştırmasının sonuçlarını yayınladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre fiyat düzeyi endeksi en yüksek (en pahalı) bölge İstanbul, en düşük (en ucuz) bölge ise Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’dan oluşan TRA2 bölgesi oldu. Türkiye geneli ortalamasına göre 100 lira ile alınabilecek mal ve hizmetin çeşitli bölgelerdeki satış tutarına göre endeksler belirlendi. Buna göre bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edilmektedir. TÜİK’in satın alım gücündeki farklılık tablosuna göre TR61 Antalya, Isparta ve Burdur’un yer aldığı bölge Türkiye ortalamasının biraz üzerinde yer alarak pahalı şehirlere aday olma sırasındaki yerini aldı.   GIDA VE İÇECEKLERDE EN PAHALI İL İSTANBUL Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111.0 ile İstanbul'da görülürken, bu grupta en düşük endeks 94,9 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır'da gerçekleşti.   GİYİMDE EN PAHALI İL İZMİR Giyim ve ayakkabı grubunda 110,6 endeksi ile İzmir en pahalı yer olurken 84,1 endeksi ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’dan oluşan TRA2 bölgesi en ucuz bölge oldu.   EN BÜYÜK FİYAT ENDEKSİ FARKI SAĞLIK VE KONUTTA Sağlık fiyatlarında en pahalı bölge Ankara, en ucuz bölge ise TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Ankara’nın fiyat düzeyi endeksi 145,3 olurken TRC3 bölgesinin endeksi 73,8 olarak ölçüldü. Bu istatistiğe göre Ankara’daki sağlık grubu fiyatları, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’ten yaklaşık olarak iki kat daha pahalı.   LOKANTA VE OTEL GRUBUNDA EN PAHALI İL ANKARA Dağılım genişliği en yüksek grup olan konut grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150,1 ile İstanbul olurken en düşük bölge 84,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Dağılım genişliğinin en az olduğu grup ise tütün ve alkollü içecekler grubu olarak tespit edildi. En yüksek endeks 100,2 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır’da gerçekleşirken en düşük endeks 99,8 ile Aydın, Denizli ve Muğla’da görüldü. Ulaştırmada en pahalı il İzmir, en ucuz iller ise Şanlıurfa ve Diyarbakır oldu. Lokanta ve otel grubunun en pahalı Ankara, en ucuzu Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye oldu. Haberleşme grubunda internet ve telefon abonelik ücretlerinde bölgelere göre değişim gözlemlenmedi.  
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı. Genel tüketim harcamalarında İstanbul, en pahalı bölge oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şehirlere göre Türk Lirası’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi için yapılan Bölgesel Satınalma Gücü Pariterisi (BSGP) 2017 araştırmasının sonuçlarını yayınladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre fiyat düzeyi endeksi en yüksek (en pahalı) bölge İstanbul, en düşük (en ucuz) bölge ise Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’dan oluşan TRA2 bölgesi oldu.

Türkiye geneli ortalamasına göre 100 lira ile alınabilecek mal ve hizmetin çeşitli bölgelerdeki satış tutarına göre endeksler belirlendi. Buna göre bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edilmektedir.

TÜİK’in satın alım gücündeki farklılık tablosuna göre TR61 Antalya, Isparta ve Burdur’un yer aldığı bölge Türkiye ortalamasının biraz üzerinde yer alarak pahalı şehirlere aday olma sırasındaki yerini aldı.

 

GIDA VE İÇECEKLERDE EN PAHALI İL İSTANBUL

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111.0 ile İstanbul'da görülürken, bu grupta en düşük endeks 94,9 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır'da gerçekleşti.

 

GİYİMDE EN PAHALI İL İZMİR

Giyim ve ayakkabı grubunda 110,6 endeksi ile İzmir en pahalı yer olurken 84,1 endeksi ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’dan oluşan TRA2 bölgesi en ucuz bölge oldu.

 

EN BÜYÜK FİYAT ENDEKSİ FARKI SAĞLIK VE KONUTTA

Sağlık fiyatlarında en pahalı bölge Ankara, en ucuz bölge ise TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Ankara’nın fiyat düzeyi endeksi 145,3 olurken TRC3 bölgesinin endeksi 73,8 olarak ölçüldü. Bu istatistiğe göre Ankara’daki sağlık grubu fiyatları, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’ten yaklaşık olarak iki kat daha pahalı.

 

LOKANTA VE OTEL GRUBUNDA EN PAHALI İL ANKARA

Dağılım genişliği en yüksek grup olan konut grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150,1 ile İstanbul olurken en düşük bölge 84,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Dağılım genişliğinin en az olduğu grup ise tütün ve alkollü içecekler grubu olarak tespit edildi. En yüksek endeks 100,2 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır’da gerçekleşirken en düşük endeks 99,8 ile Aydın, Denizli ve Muğla’da görüldü.

Ulaştırmada en pahalı il İzmir, en ucuz iller ise Şanlıurfa ve Diyarbakır oldu. Lokanta ve otel grubunun en pahalı Ankara, en ucuzu Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye oldu. Haberleşme grubunda internet ve telefon abonelik ücretlerinde bölgelere göre değişim gözlemlenmedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.