Anayasa Profesörü Kuzu’dan Yeni Hükümet Sistemi

Gündem 03.03.2017 - 21:22, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Anayasa Profesörü Kuzu’dan Yeni Hükümet Sistemi

Burdur’da sendika ve sivil toplum örgütlerinin hazırladığı “Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi” konulu programda konuşan Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu yeni sistemi anlattı.
Burdur’da sendika ve sivil toplum örgütlerinin hazırladığı ve MAKÜ Odütoryumda düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi” konulu programda konuşan Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu yeni sistemi anlattı.   Konuşmasında yeni hükümet sistemi hakkında ders veren latifelere sık sık başvuran Kuzu Burdur’u evet demeye davet etti. 40 yıllık siyasi hayatı bulunan Burhan Kuzu gerek anayasa tecrübesi, gerek akademik altyapısı ve gerekse siyaset hayatıyla birlikte kendi yaşamından da kesitler anlatarak yeni sistemi tanıttı. Kuzu Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sisteminde kesinlikle ve kesinlikle rejim değişikliğinin söz konusu olmayacağını Cumhuriyet rejiminin yerinde durduğunu ve her kim ki bu rejime saldırırsa önlerinde evvela Ak Parti’nin duracağını belirtti. Yeni sistemde Atatürk’ün, İstiklal Marşı’nın, Başkent Ankara’nın, Türk Bayrağının şeklinin yerinde durduğunu sözlerine ekleyen Kuzu “Ana kolonlar duruyor, biz sadece iç mimarlık değişikliği yapıyoruz.” Dedi.   NE OLURSAN GEL HZ. MEVLANA   Konuşmasının gelişme bölümünde koalisyon hükümetlerinin Türkiye’ye verdiği 23 milyar ’lık zarardan da bahseden Kuzu koalisyona paydos edileceğini çünkü koalisyon hükümetlerinde ülkenin (darbelerle) kim vurduya gittiğini söyledi. Kuzu “ne olursan gel Hz. Mevlana” diyerek sürdürdüğü konuşmasında muhalefet partilerinin yeni sistemi eksik tarif ederek olumsuzluk oluşturmaya çalıştıklarını oysa ki sistemde; cumhurbaşkanının hükümeti seçime götürdüğü gibi hükümetin de cumhurbaşkanını seçime götürdüğünü vurguladı. Yeni sistemde cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarının kat be kat arttığına dikkat çeken Prof Dr. Kuzu başbakanın olmayacağını ve partili bir cumhurbaşkanının aynı zamanda başbakan gibi çalışacağını ki dolayısıyla bunu mevcut parlementer sistem mantığıyla yorumlamamak gerektiği kaydetti. Yeni sistemin dört faydasına dikkat çeken Kuzu ilk faydasının cumhurbaşkanı modeli ile koalisyonlara son verileceğini, ikinci faydasının başbakan ve cumhurbaşkanı anlaşmazlığı olan iki başlılığa son verileceğini, üçüncü faydasının tüm yasaların hükümetten gelip TBMM’deki milletvekillerinin el kaldırıp indirerek oyladığı sistem yerine bütçe kanunu hariç tüm yasaların kendilerince hazırlanacağını, dördüncü faydasının da milletvekillerinin parlementoda bakanlık beklentisi olmadan ve sandığa tabut gözüyle bakmadan çalışacaklarını çünkü milletvekillerinin milletvekili olacağını bakanları ise cumhurbaşkanının seçeceğini söyledi.   Programın bitiminde anayasa mahkemesi üyeleri ve HSYK üyelerinin seçiminin yeniden nasıl düzenleneceğini aktararak konuşmasını sonlandıran Kuzu soru cevap kısmında gelen soruları yanıtladı. Programda tilavet sunumu ve MAKÜ ÜNİAK Başkanı Mehmet Okan’ın konuşmaları da yer alırken en sonunda hediye takdimi ile program sona erdi.
Burdur’da sendika ve sivil toplum örgütlerinin hazırladığı “Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi” konulu programda konuşan Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu yeni sistemi anlattı.

Burdur’da sendika ve sivil toplum örgütlerinin hazırladığı ve MAKÜ Odütoryumda düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi” konulu programda konuşan Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu yeni sistemi anlattı.

 

Konuşmasında yeni hükümet sistemi hakkında ders veren latifelere sık sık başvuran Kuzu Burdur’u evet demeye davet etti. 40 yıllık siyasi hayatı bulunan Burhan Kuzu gerek anayasa tecrübesi, gerek akademik altyapısı ve gerekse siyaset hayatıyla birlikte kendi yaşamından da kesitler anlatarak yeni sistemi tanıttı. Kuzu Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sisteminde kesinlikle ve kesinlikle rejim değişikliğinin söz konusu olmayacağını Cumhuriyet rejiminin yerinde durduğunu ve her kim ki bu rejime saldırırsa önlerinde evvela Ak Parti’nin duracağını belirtti. Yeni sistemde Atatürk’ün, İstiklal Marşı’nın, Başkent Ankara’nın, Türk Bayrağının şeklinin yerinde durduğunu sözlerine ekleyen Kuzu “Ana kolonlar duruyor, biz sadece iç mimarlık değişikliği yapıyoruz.” Dedi.

 

NE OLURSAN GEL HZ. MEVLANA

 

Konuşmasının gelişme bölümünde koalisyon hükümetlerinin Türkiye’ye verdiği 23 milyar ’lık zarardan da bahseden Kuzu koalisyona paydos edileceğini çünkü koalisyon hükümetlerinde ülkenin (darbelerle) kim vurduya gittiğini söyledi. Kuzu “ne olursan gel Hz. Mevlana” diyerek sürdürdüğü konuşmasında muhalefet partilerinin yeni sistemi eksik tarif ederek olumsuzluk oluşturmaya çalıştıklarını oysa ki sistemde; cumhurbaşkanının hükümeti seçime götürdüğü gibi hükümetin de cumhurbaşkanını seçime götürdüğünü vurguladı. Yeni sistemde cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarının kat be kat arttığına dikkat çeken Prof Dr. Kuzu başbakanın olmayacağını ve partili bir cumhurbaşkanının aynı zamanda başbakan gibi çalışacağını ki dolayısıyla bunu mevcut parlementer sistem mantığıyla yorumlamamak gerektiği kaydetti. Yeni sistemin dört faydasına dikkat çeken Kuzu ilk faydasının cumhurbaşkanı modeli ile koalisyonlara son verileceğini, ikinci faydasının başbakan ve cumhurbaşkanı anlaşmazlığı olan iki başlılığa son verileceğini, üçüncü faydasının tüm yasaların hükümetten gelip TBMM’deki milletvekillerinin el kaldırıp indirerek oyladığı sistem yerine bütçe kanunu hariç tüm yasaların kendilerince hazırlanacağını, dördüncü faydasının da milletvekillerinin parlementoda bakanlık beklentisi olmadan ve sandığa tabut gözüyle bakmadan çalışacaklarını çünkü milletvekillerinin milletvekili olacağını bakanları ise cumhurbaşkanının seçeceğini söyledi.

 

Programın bitiminde anayasa mahkemesi üyeleri ve HSYK üyelerinin seçiminin yeniden nasıl düzenleneceğini aktararak konuşmasını sonlandıran Kuzu soru cevap kısmında gelen soruları yanıtladı. Programda tilavet sunumu ve MAKÜ ÜNİAK Başkanı Mehmet Okan’ın konuşmaları da yer alırken en sonunda hediye takdimi ile program sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.