AKÜ, 7 MİLYON TL’YE KANSER TARAMA CİHAZI KURDU

Gündem 12.01.2016 - 16:31, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

AKÜ, 7 MİLYON TL’YE KANSER TARAMA CİHAZI KURDU

AKÜ, 7 MİLYON TL’YE KANSER TARAMA CİHAZI KURDU
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, hastane bünyesinde hizmet verecek olan Onkoloji Hastanesine tüm vücutta kanser taraması yapabilme özelliğine sahip PET/CT cihazının önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacağını söyledi.  Cihazın yaklaşık 7 milyon TL civarında bir maliyetinin olduğunu aktaran Prof. Dr. Yıldırım, cihazın hizmet alımı şeklinde hastaneye kazandırıldığını kaydederek, aynı zamanda devletin bu sayede önemli bir yükten de kurtulduğunu ifade etti. Cihazın vücutta olan veya olması muhtemel bütün kanser türlerini tarama ile tespit edebildiğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, cihaz sayesinde insanların civar illere de gitmeyeceklerine anlatarak, “Afyon’da ilk olarak PET/CT cihazı alındı ve mevcut binaya kuruldu. Şuanda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) izin bekliyoruz. O izin vermeden çalışamıyoruz, başlayamıyoruz, izin gelir gelmezde hasta almaya başlayacağız. Gerçekten Afyon için büyük bir kazanım olacak. Civar illerde bir kısmında yok mesela Kütahya ve Uşak’ta yok, özellikle Uşak’tan önemli oranda hasta alıyoruz. Onun için bu müjdeyi verebilirim. En kısa sürede de PET/CT için diğer illere giden hastalar gitmeyecekler burada da çektirebilecekler. Bu öyle bir cihaz ki vücudun neresinde kanser olduğunu tarama ile tespit ediyor. Kanserin evrelerinin bilinmesinde işe yarıyor, bu cihaz olmadığında vücudun farklı noktalarına tahliller yapılıyor bazen de çıkmaya biliyor ya da atlanabiliyor. Kanserin başka dokulara yayılıp yayılmadığı tespit edilip onunda tedavisi yapılmış oluyor.” “BUNU ÖZEL SEKTÖRÜN İŞLETMESİNDE BÜYÜK YARAR VAR” Cihazın maliyetine ve işletme şekline ilişkin de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yıldırım, “Bu cihazın bize hiçbir maliyeti yok aynı 3. köprü gibi tamamen hizmet alımıyla yapıyoruz ilgili firma bunu kuruyor, işletiyor ve firma bize fatura kesiyor bizde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kesiyoruz. Üzerinden hem hastane hem de özel sektör kazanmış oluyor. Devlete de hiçbir riski olmamış oluyor. Bunun işletme giderleri, masrafı, her gün bu cihaz için madde getirilmesi gerekiyor diğer illerden ve bunu bizim işletmemiz çok zor. Bunu özel sektörün işletmesinde büyük yarar var. Bu açıdan kamu-özel ortaklığının genelleşmesi anlamında idarecilerimiz de Türkiye’nin önünü açıyorlar aslında daha fazla hizmet alımıyla sağlık harcamalarının düşürmek mümkün olacak. Öyle olmasa biz bu cihazı satın almaya kalkarsak 6-7 milyon TL bütçe bulmamız gerekiyordu ve gerçekten de biz özel sektör kadar güzel işletemezdik” diye konuştu. Öte yandan, cihazın önümüzdeki aya kadar hizmet vermeye başlayacağı da bildirildi.
AKÜ, 7 MİLYON TL’YE KANSER TARAMA CİHAZI KURDU

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, hastane bünyesinde hizmet verecek olan Onkoloji Hastanesine tüm vücutta kanser taraması yapabilme özelliğine sahip PET/CT cihazının önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacağını söyledi. 
Cihazın yaklaşık 7 milyon TL civarında bir maliyetinin olduğunu aktaran Prof. Dr. Yıldırım, cihazın hizmet alımı şeklinde hastaneye kazandırıldığını kaydederek, aynı zamanda devletin bu sayede önemli bir yükten de kurtulduğunu ifade etti. Cihazın vücutta olan veya olması muhtemel bütün kanser türlerini tarama ile tespit edebildiğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, cihaz sayesinde insanların civar illere de gitmeyeceklerine anlatarak, “Afyon’da ilk olarak PET/CT cihazı alındı ve mevcut binaya kuruldu. Şuanda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) izin bekliyoruz. O izin vermeden çalışamıyoruz, başlayamıyoruz, izin gelir gelmezde hasta almaya başlayacağız. Gerçekten Afyon için büyük bir kazanım olacak. Civar illerde bir kısmında yok mesela Kütahya ve Uşak’ta yok, özellikle Uşak’tan önemli oranda hasta alıyoruz. Onun için bu müjdeyi verebilirim. En kısa sürede de PET/CT için diğer illere giden hastalar gitmeyecekler burada da çektirebilecekler. Bu öyle bir cihaz ki vücudun neresinde kanser olduğunu tarama ile tespit ediyor. Kanserin evrelerinin bilinmesinde işe yarıyor, bu cihaz olmadığında vücudun farklı noktalarına tahliller yapılıyor bazen de çıkmaya biliyor ya da atlanabiliyor. Kanserin başka dokulara yayılıp yayılmadığı tespit edilip onunda tedavisi yapılmış oluyor.”

“BUNU ÖZEL SEKTÖRÜN İŞLETMESİNDE BÜYÜK YARAR VAR”
Cihazın maliyetine ve işletme şekline ilişkin de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yıldırım, “Bu cihazın bize hiçbir maliyeti yok aynı 3. köprü gibi tamamen hizmet alımıyla yapıyoruz ilgili firma bunu kuruyor, işletiyor ve firma bize fatura kesiyor bizde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kesiyoruz. Üzerinden hem hastane hem de özel sektör kazanmış oluyor. Devlete de hiçbir riski olmamış oluyor. Bunun işletme giderleri, masrafı, her gün bu cihaz için madde getirilmesi gerekiyor diğer illerden ve bunu bizim işletmemiz çok zor. Bunu özel sektörün işletmesinde büyük yarar var. Bu açıdan kamu-özel ortaklığının genelleşmesi anlamında idarecilerimiz de Türkiye’nin önünü açıyorlar aslında daha fazla hizmet alımıyla sağlık harcamalarının düşürmek mümkün olacak. Öyle olmasa biz bu cihazı satın almaya kalkarsak 6-7 milyon TL bütçe bulmamız gerekiyordu ve gerçekten de biz özel sektör kadar güzel işletemezdik” diye konuştu.
Öte yandan, cihazın önümüzdeki aya kadar hizmet vermeye başlayacağı da bildirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.