AKܒDE ALIŞILMIŞIN DIŞINDA TATLILAR ÜRETİLDİ

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.12.2013 - 15:40, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

AKܒDE ALIŞILMIŞIN DIŞINDA TATLILAR ÜRETİLDİ

LAHANADAN BAKLAVA YAPAN ÖĞRENCİLER KEÇİBOYNUZUNDAN İSE KAHVE YAPTI
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri alışılmışın dışında ürettikleri farklı tatlılar ile şaşırttılar. AKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından 3 ay boyunca sürdürülen çalışmalar sonucunda ‘Yeşil mercimekli lokum', 'Keçiboynuzundan yapılan kahve', 'Haşhaş ezmeli sos', 'Bamya reçeli', 'Lahana baklavası’ gibi ilginç yiyecekler elde edildi. ‘Seçmeli Tasarım Dersi’ kapsamında yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan yeni lezzetler için öğreniler tarafından patent alınacağı bildirildi.AKÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çağlar, 3 aylık bir çalışma sonrası ortaya çıkan bu ürünlerin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların önüne geçtiğini ifade etti. Fonksiyonel gıdaların üretimi için çaba gösterdiklerini söyleyen Çağlar, şöyle konuştu:“Genelde fonksiyonel gıdalar üretmek istiyoruz. Tamamlayıcı tıp günümüzde çok önemli. Her bir ilacın faydasının yanında belirli bir yan tesiri var. Biz bu noktadan hareket ederek, insanları fazla zorlamayacak, hastalığa sebep oluşmaması için belirli fonksiyonlar üreterek hastalığın önüne geçmek istiyoruz.”Çağlar, elde edilen ürünlerin patentini almak istediklerini, ayrıca gıda alanında üretim yapan firmalarla da ortaklaşa çalışmaya hazır olduklarını söyledi.LAHANADAN BAKLAVA YAPILDIİlginç ürünlerden birisi olan lahanalı baklavaya imza atan Elif Nazlıcan Oran, bu ürünü elde etmek için birçok yöntem denediğini söyledi. Deneme yanılma yoluyla ilerlediğini ve lahanadan tatlı üretilebileceğini fark ettiğinde bu ‘lahanalı baklava’ üzerine yoğunlaştığını belirten Oran, “Üretim sırasında çok fazla çaba gösterdik. Birçok yöntem denedik. Sonuç itibariyle böyle bir ürün elde ettik. Denedikçe çok farklı yöntemler keşfettik. Bir de lahananın insan sağlığı açısından çok faydalı yönleri var. Hazmı kolaylaştırıyor, kansere iyi geliyor, bağırsakları çalıştırıyor. Bu açıdan çok fonksiyonel bir gıda olduğu için lahanayı seçtik” dedi. 
LAHANADAN BAKLAVA YAPAN ÖĞRENCİLER KEÇİBOYNUZUNDAN İSE KAHVE YAPTI

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri alışılmışın dışında ürettikleri farklı tatlılar ile şaşırttılar. 
AKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından 3 ay boyunca sürdürülen çalışmalar sonucunda ‘Yeşil mercimekli lokum', 'Keçiboynuzundan yapılan kahve', 'Haşhaş ezmeli sos', 'Bamya reçeli', 'Lahana baklavası’ gibi ilginç yiyecekler elde edildi. ‘Seçmeli Tasarım Dersi’ kapsamında yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan yeni lezzetler için öğreniler tarafından patent alınacağı bildirildi.
AKÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çağlar, 3 aylık bir çalışma sonrası ortaya çıkan bu ürünlerin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların önüne geçtiğini ifade etti. Fonksiyonel gıdaların üretimi için çaba gösterdiklerini söyleyen Çağlar, şöyle konuştu:
“Genelde fonksiyonel gıdalar üretmek istiyoruz. Tamamlayıcı tıp günümüzde çok önemli. Her bir ilacın faydasının yanında belirli bir yan tesiri var. Biz bu noktadan hareket ederek, insanları fazla zorlamayacak, hastalığa sebep oluşmaması için belirli fonksiyonlar üreterek hastalığın önüne geçmek istiyoruz.”
Çağlar, elde edilen ürünlerin patentini almak istediklerini, ayrıca gıda alanında üretim yapan firmalarla da ortaklaşa çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
LAHANADAN BAKLAVA YAPILDI
İlginç ürünlerden birisi olan lahanalı baklavaya imza atan Elif Nazlıcan Oran, bu ürünü elde etmek için birçok yöntem denediğini söyledi. Deneme yanılma yoluyla ilerlediğini ve lahanadan tatlı üretilebileceğini fark ettiğinde bu ‘lahanalı baklava’ üzerine yoğunlaştığını belirten Oran, “Üretim sırasında çok fazla çaba gösterdik. Birçok yöntem denedik. Sonuç itibariyle böyle bir ürün elde ettik. Denedikçe çok farklı yöntemler keşfettik. Bir de lahananın insan sağlığı açısından çok faydalı yönleri var. Hazmı kolaylaştırıyor, kansere iyi geliyor, bağırsakları çalıştırıyor. Bu açıdan çok fonksiyonel bir gıda olduğu için lahanayı seçtik” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.