AFYON'DA BENZERSİZ MİNYATÜRLER

Sanat (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.05.2014 - 14:24, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

AFYON'DA BENZERSİZ MİNYATÜRLER

Camilerin 3 boyutlu minyatürleri.
 Afyonkarahisar’da, camilerin 3 boyutlu minyatürlerini yapan Ali İhsan Kocaçay isimli sanatçı kendisine destek verilmesi halinde Türkiye’de ve dünyada her döneme ait Osmanlı eserlerinin minyatürlerini yapabileceğini söyledi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın İstanbul’da büyük bir istekle yaptırdığı Çamlıca Camii'nden Süleymaniye Camii'ne, Mescit-i Aksa ve Kabe gibi daha bir çok eserin 3 boyutlu olarak minyatürlerini yapan Kocaçay, 5 metrekarelik atölyesinde adeta tarihi yeniden canlandırıyor. Eserlerini halkın görmesi için yaptığını ve kesinlikle satış yapmadığını kaydeden Kocaçay, minyatür eserleri ise merakından dolayı yapmaya başladığını söyledi. Eserlerinin dayanıklı olması için dekone isimli plastik bir malzemeden yaptığını belirten Kocaçay, “Bu merakım emekli olduktan sonra daha bir fazla artmaya başladı. Dekone denilen plastik malzemelerden bu eserleri yaptım. Resimlerde, fotoğraflardan bu eserlerin projelerini çiziyor ve hayata geçiriyorum. İnsanlar görsün ve hoşlansınlar istiyorum. Bu işin projeye dökümü 15-20 günümü alıyor. bir fotoğrafın 5-10 katı büyüklüğünde dekone üzerine çiziyorum ve daha sonra kesimini yaparak minyatürleri yapıyorum. Türkiye üzerinden çok isteyen var, fakat ben satış yapmıyorum. İstanbul’da biliyorsunuz Minyatür Türk var o şekilde bu eserlerin halk tarafından görünmesi için satmıyorum” dedi.Osmanlı eserlerinin dünyada yıkıldığını söyleyen ve insanların bu eserleri görmesi, bilmesi gerektiği vurgusunu yapan Kocaçay, şunları söyledi:“Benim ilk arzum Osmanlı dönemindeki Kâbe-i Muazzama’yı yapmak. Peygamberimizin mesciditini yeniden yapmak. Osmanlı eserlerini yıkıyorlar, dünya üzerinden kaldırıyorlar. Ben de onları halk, gençlik bilsin diye Osmanlı eserlerinden başladım. Bir Ravza-i Mutahara’nın 3 çeşit hali var bende. 1600’lü yıllarda. Osmanlı dönemindeki yapımı. 35 yıl önce yapılan ve birde şimdiki hali var. Kâbe-i Muazzama’nın yine 3 halini yaptım, çünkü insanlar görsün 3’ünü de öğrensinler istedim. Başbakan Erdoğa’ın çok istediği Çamlıca Camii'nin de minyatür halini yaptım. Bakanlar şimdi hayran kalıyor.” diye belirtti.
Camilerin 3 boyutlu minyatürleri.

 Afyonkarahisar’da, camilerin 3 boyutlu minyatürlerini yapan Ali İhsan Kocaçay isimli sanatçı kendisine destek verilmesi halinde Türkiye’de ve dünyada her döneme ait Osmanlı eserlerinin minyatürlerini yapabileceğini söyledi. 
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın İstanbul’da büyük bir istekle yaptırdığı Çamlıca Camii'nden Süleymaniye Camii'ne, Mescit-i Aksa ve Kabe gibi daha bir çok eserin 3 boyutlu olarak minyatürlerini yapan Kocaçay, 5 metrekarelik atölyesinde adeta tarihi yeniden canlandırıyor. Eserlerini halkın görmesi için yaptığını ve kesinlikle satış yapmadığını kaydeden Kocaçay, minyatür eserleri ise merakından dolayı yapmaya başladığını söyledi. Eserlerinin dayanıklı olması için dekone isimli plastik bir malzemeden yaptığını belirten Kocaçay, “Bu merakım emekli olduktan sonra daha bir fazla artmaya başladı. Dekone denilen plastik malzemelerden bu eserleri yaptım. Resimlerde, fotoğraflardan bu eserlerin projelerini çiziyor ve hayata geçiriyorum. İnsanlar görsün ve hoşlansınlar istiyorum. Bu işin projeye dökümü 15-20 günümü alıyor. bir fotoğrafın 5-10 katı büyüklüğünde dekone üzerine çiziyorum ve daha sonra kesimini yaparak minyatürleri yapıyorum. Türkiye üzerinden çok isteyen var, fakat ben satış yapmıyorum. İstanbul’da biliyorsunuz Minyatür Türk var o şekilde bu eserlerin halk tarafından görünmesi için satmıyorum” dedi.Osmanlı eserlerinin dünyada yıkıldığını söyleyen ve insanların bu eserleri görmesi, bilmesi gerektiği vurgusunu yapan Kocaçay, şunları söyledi:
“Benim ilk arzum Osmanlı dönemindeki Kâbe-i Muazzama’yı yapmak. Peygamberimizin mesciditini yeniden yapmak. Osmanlı eserlerini yıkıyorlar, dünya üzerinden kaldırıyorlar. Ben de onları halk, gençlik bilsin diye Osmanlı eserlerinden başladım. Bir Ravza-i Mutahara’nın 3 çeşit hali var bende. 1600’lü yıllarda. Osmanlı dönemindeki yapımı. 35 yıl önce yapılan ve birde şimdiki hali var. Kâbe-i Muazzama’nın yine 3 halini yaptım, çünkü insanlar görsün 3’ünü de öğrensinler istedim. Başbakan Erdoğa’ın çok istediği Çamlıca Camii'nin de minyatür halini yaptım. Bakanlar şimdi hayran kalıyor.” diye belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.