EKONOMİ BAKANI ÇAĞLAYAN:

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.12.2013 - 11:03, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

EKONOMİ BAKANI ÇAĞLAYAN:

ANKARA (İHA) - Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, “İşsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden düşük. Hedefimiz bunu yüzde 5-6 seviyesine çekmek” dedi.
Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, “İşsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden düşük. Hedefimiz bunu yüzde 5-6 seviyesine çekmek” dedi. Bakan Çağlayan, TUİK tarafından açıklanan Eylül ayı istihdam verilerine göre, son 12 ayda ekonominin yaklaşık 336 bin istihdam oluşturduğuna dikkat çekerek “ 2009 başından, yani krizin en kötü günlerden bu yana toplamda 6 milyona yakın istihdam artışı oldu. Avrupa’da işsiz sayısında 4 milyon artış varken, bizde bundan daha fazla istihdam artışı var. Toplam istihdam hacmimiz 25.8 milyon düzeyinde.İşgücüne katılım oranı bugün itibarıyla yüzde 51.3. Kadınlarda işgücüne katılma oranı ise yüzde 31.2. Özellikle kadınlarda işgücüne katılım oranının son 10 yılda 10 puana yakın yükselmesini önemli bir başarı olarak görmek gerekir. Ayrıca kayıtdışı istihdamla mücadele süreci de gayet başarılı gidiyor. Oran yüzde 50’lerden, yüzde 35 civarına geriledi” ifadesini kullandı.Bakan Çağlayan şöyle devam etti:“Bugün gördük ki; işsizlik oranımız yüzde 9.9 oldu. Biliyorsunuz; her sene sonbaharda işsizlikte mevsimsel bir artış oluyor. Bu artışı da öyle görmek gerekiyor. Tabii sadece bu değil; talep koşullarındaki değişim de istihdam piyasası üzerinde etkisini gösteriyor. O yüzden geçen senekinden daha yüksek bir oran görüyoruz. Bizim işsizliği düşürmek için her yıl 600 binden fazla istihdam yaratmamız; bunun için de daha yüksek hızla büyümemiz gerekiyor.”Ekonomi Bakanlığı olarak öncelikle yurtiçi üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik geliştirilen yeni teşvik sistemi vasıtası ile Türkiye istihdam piyasasını iyileştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bakan Çağlayan şunları dedi:“ Mal ve hizmet ihracatımızı artırmaya yönelik desteklerimiz de doğrudan ve dolaylı olarak bu amaca hizmet ediyor. Sadece yeni teşvik sistemi ile son 17 ayda 257 bin kişilik istihdam öngören teşvik belgesi düzenlendi.Bugünkü işsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden daha düşük olsa da, neticede yüksek bir işsizlik oranımız var. Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek. Bilindiği gibi, Ulusal İstihdam Stratejisi de bunu hedefliyor. Ancak bunun için sabırla, uzun süre çalışmamız gerekiyor.” 
ANKARA (İHA) - Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, “İşsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden düşük. Hedefimiz bunu yüzde 5-6 seviyesine çekmek” dedi.

Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, “İşsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden düşük. Hedefimiz bunu yüzde 5-6 seviyesine çekmek” dedi. 
Bakan Çağlayan, TUİK tarafından açıklanan Eylül ayı istihdam verilerine göre, son 12 ayda ekonominin yaklaşık 336 bin istihdam oluşturduğuna dikkat çekerek “ 2009 başından, yani krizin en kötü günlerden bu yana toplamda 6 milyona yakın istihdam artışı oldu. Avrupa’da işsiz sayısında 4 milyon artış varken, bizde bundan daha fazla istihdam artışı var. Toplam istihdam hacmimiz 25.8 milyon düzeyinde.
İşgücüne katılım oranı bugün itibarıyla yüzde 51.3. Kadınlarda işgücüne katılma oranı ise yüzde 31.2. Özellikle kadınlarda işgücüne katılım oranının son 10 yılda 10 puana yakın yükselmesini önemli bir başarı olarak görmek gerekir. Ayrıca kayıtdışı istihdamla mücadele süreci de gayet başarılı gidiyor. Oran yüzde 50’lerden, yüzde 35 civarına geriledi” ifadesini kullandı.
Bakan Çağlayan şöyle devam etti:
“Bugün gördük ki; işsizlik oranımız yüzde 9.9 oldu. Biliyorsunuz; her sene sonbaharda işsizlikte mevsimsel bir artış oluyor. Bu artışı da öyle görmek gerekiyor. Tabii sadece bu değil; talep koşullarındaki değişim de istihdam piyasası üzerinde etkisini gösteriyor. O yüzden geçen senekinden daha yüksek bir oran görüyoruz. Bizim işsizliği düşürmek için her yıl 600 binden fazla istihdam yaratmamız; bunun için de daha yüksek hızla büyümemiz gerekiyor.”
Ekonomi Bakanlığı olarak öncelikle yurtiçi üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik geliştirilen yeni teşvik sistemi vasıtası ile Türkiye istihdam piyasasını iyileştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bakan Çağlayan şunları dedi:
“ Mal ve hizmet ihracatımızı artırmaya yönelik desteklerimiz de doğrudan ve dolaylı olarak bu amaca hizmet ediyor. Sadece yeni teşvik sistemi ile son 17 ayda 257 bin kişilik istihdam öngören teşvik belgesi düzenlendi.
Bugünkü işsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden daha düşük olsa da, neticede yüksek bir işsizlik oranımız var. Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek. Bilindiği gibi, Ulusal İstihdam Stratejisi de bunu hedefliyor. Ancak bunun için sabırla, uzun süre çalışmamız gerekiyor.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.