MEVLANA SEVGİSİ SALONA SAĞMADI

Isparta Belediyesi Mevlana Haftası (Şeb-i Arus) nedeniyle bir etkinlik düzenledi. Süleyman Demirel Kongre merkezinde gerçekleştirilen programa Mevlevilerin yanı sıra ilahi Sanatçısı Emre Ermiş ve Konuşmacı olarak Mustafa Karataş konuk oldu. Cumartesi günü saat 19.30’da başlayan programa çok sayıda davetli katıldı. Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’da programa kızı Zeynep Günaydın’la birlikte geldi. 5 bin kapasiteli olan SD Kongre merkezi vatandaşın ilgisine yetmedi. 7.30’da başlayacak programı vatandaşlar bir saat öncesi doldurdu. Sonradan gelen vatandaşlar salonda yer bulamayınca fuaye’ye kurulan kapalı devre sinevizyon eşliğinde programı izlemek zorunda kaldılar.

Ayakta izleme zorluğu çeken vatandaşlar da artık salonun Isparta’ya yetmediğini bu nedenle daha geniş alanlara ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler.

19.30’da başlayan program önce Mevlevilerin gösterileri ile başladı. Mevlevilerin gösterileri halkı büyüledi ve büyük takdir topladı. Mevleviler programın sonunda programını ellerinde güllerle dönerken gül ile Şeb-i Arus’u birleştirdiler.

Program İlahi Sanatçısı Emre Ermiş’in söylediği ilahiler ile devam etti. Ermiş ilahilerinin çoğunluğunu Mevlana’nın eserlerinden oluştururken Medine Yolları ilahisi ile halkı coşturmasını bildi.

Program tanınmış hatiplerden biri olan ve halkında büyük beğeni ile izlediği Mustafa Karataş’ın konuşması ile devam etti. Karataş konuşmasında Mevlana’nın yolunu izleyerek insan ve özelliklerinden bahsetti. 1.5 saat süren konuşmasında Karataş insanın özelliklerini anlatırken fıtrat ve nefis ile ilişkisini konu etti.

Karataş, unutkanlığın insana verilmiş olan en büyük nimet olduğunu dile getirirken, unutkanlık olmasaydı dünyada yaşamanın mümkün olamayacağını ifade etti. Bunu örneklerle açıklayan Karataş, “bir yakınımız yada çok sevdiğimiz birini kaybettiğimiz zaman büyük acı çekmekteyiz. Onunla birlikte neredeyse bu hayattan bizlerde gitmek isteriz. Ancak birkaç gün sonra bu acımız azalır ve günlük hayatımıza yeniden devam ederiz” dedi. Başka bir örnekte ise kızdığımız bir kişi ile aramızda bulunan bir husumet dolayısı ile ona ilk zamanlar büyük kin besleriz ancak zamanla bu kinimiz azalır ve o şahısla yeniden muhabbet etme yolları ararız” dedi. İşte bu iki örnekte olduğu gibi unutkanlığın ne kadar büyük bir nimet olduğunu dile getirdi.

Karataş, nefis hakkında da belirtirken, nefsine esir olan insanların hayvanlardan daha aşağıda bir mahluk olabileceklerinin altını çizerken, nefsine galip gelenlerin ise hem dünya hayatının hem de ahret hayatını kazanacaklarını dile getirdi.

Program sonrasında Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın katılımcılara kendi elleriyle hediyelerini takdim etti.